Actualitate

Decizia CCR privind ora de religie va produce efecte din septembrie. Reacţia Bisericii Ortodoxe

Decizia Curţii Constituţionale a României privind neconstituţionalitatea obligaţiei de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie nu poate fi aplicată retroactiv, astfel încât aceasta va intra în vigoare din septembrie 2015, atunci când şcolile vor avea obligaţia să treacă religia ca materie opţională.

Unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016.

În consecinţă, elevii care nu au făcut cerere în septembrie 2014 că nu doresc să participe la orele de religie vor merge în continuare la aceste cursuri până la sfârşitul anului şcolar actual.

Conform legii, hotărârea Curţii Constituţionale intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial, dar nu poate produce efecte retroactiv. Drept urmare, din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli şi opţionale pentru elevi. În noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la orele de religie. Diferenţa faţă de anul trecut este că atunci au făcut opţiuni în care au precizat în mod expres cei care nu vor să facă religia, iar de anul viitor vor face opţiuni cei care vor să facă religia, a precizat Ministerul Educaţiei.

Biserica Ortodoxă Română a precizat că ora de religie promovează valorile umane perene şi comportamentul paşnic, într-o vreme în care în alte ţări mulţi tineri educaţi în spiritul secularismului se îndreaptă spre mişcări extremiste: ”Lumea secularizată individualistă de azi a pierdut simţul sacrului şi al comuniunii spirituale profunde la nivel de individ, familie şi societate, după cum remarcă unii sociologi contemporani. În concluzie, motivarea responsabilă, nuanţată şi echilibrată a Curţii Constituţionale corectează orice propagandă alarmistă şi agresivă de discreditare a orei de religie, propagandă oarecum asemănătoare cu cea din timpul comunismului ateu. Cine se înscrie pentru a participa la ora de religie doreşte să cunoască şi să cultive valorile spirituale perene în locul modelor efemere şi nu confundă libertatea cu vidul spiritual. Să-i învăţăm pe copii şi tineri iubirea de Dumnezeu şi de oameni pentru a creşte spiritual în cultura generozităţii”.

Potrivit BOR, prin această motivare, Curtea Constituţională recunoaşte importanţa orei de religie şi implicit încurajează participarea elevilor la aceasta.

Luni a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea obligaţiei elevilor sau părinţilor de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie. Curtea Constituţională a României a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. CCR arată, în motivarea deciziei prin care a stabilit că obligaţia de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie este neconsituţională, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

8 comentarii

  • Nimeni nu contesta contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, de care si noi apartinem. Numai ca in prezent orele de religie prevazute in programa scolara, se rezuma doar la studiul ortodoxiei. De aceea, in multe cazuri la orele de religie se practica un discurs adesea intolerant, fie la adresa altor culte crestine,fie la adresa unor minoritati. Uneori li se preda copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care nu o intalnesti la prelati sau laici ortodocsi moderni. Asadar, chiar daca studierea religiei, in scoli devine optionala ar trebui revizuita radical programa cu privire la predarea orelor de religie. Un model poate fi cel din Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta.

  • Biserica ortodoxa sa își practice inepțiile in palatele ei aurite, si sa își ia labele de pe infrastructura statului.
    Biserica ortodoxa se aseamănă cu Statul Islamic prin propaganda retrograda si anti-civilizatie pe care o promovează.

  • Deci se intelg bine ca nu o se avem religia decit daca optam pentru ea?
    Superb, inca o ora mai putin indobitocire la scoala.
    Pacat ca nu incepe instantaneu.

    • @walter born
      Si pana acum ora de religie era optionala..Cine nu voia , facea o cerere si era ok, nu facea religie..
      Pe de alta parte, sa inteleg ca ma considerati un dobitoc? Sau considerati ca fetele mele sunt indobitocite?
      Daca cineva mi-ar spune asa ceva si l-as avea in fata, probabil ca i-as trozni una peste falci, scurt din incheietura.
      Hai sa va povestesc ceva, domnu Born..
      Am facut scoala in alta epoca..Pe vremea aceea ateismul (denumit si stiintific) era obligatoriu..
      Pe vremea aia aveam o memorie inspaimantatoare (acum a mai inceput sa rugineasca, odata cu varsta)..Eram olimpic la istorie (de 3 ori la faza nationala) si mergeam la toate concursurile si olimpiadele de fizica, cu rezultate foarte ok..Nu faceam practica de productie cu colegii., eram ˝detasat˝ la laboratorul de electronica, care pe vremea aceea era condus de unul dintre putinii oameni (poate singurul cunoscut de mine) care era atins de aripa de geniu a tehnicii..Omul se numea Titus Ianitchi..
      Eram trimis in fiecare iarna (pe cheltuiala liceului) in tabara fizica de la Sangeorz Bai..Iar vara in tabere de matematica ..Se facea o tabara vestita la mare, la Tuzla..Era fain, pregatirea la mate si fizica (ea insasi o distractie) alterna cu alte distractii (si o gramada de pozne)..
      Dar, pt. ca pe vremea aia aveam o memorie fotografica, eram trimis la toate concursurile de ateism stiintific..
      Pe care le castigam de fiecare data, la toate fazele, orasenesti, judetene, nationale…
      Erau concursuri cu intrebari de genul ˝Cine a zis ca (citat) religia e asa si pe dincolo?˝
      Pai cine, Voltaire!
      Sau alte intrebari de genul ˝Ce a zis Engels (sau Lukacs, sau Gramsci) despre religie? Ti se dadea o bibliografie, in general carti de materialism dialectic direct de la sursa (Marx, Engels,Lenin, Gramsci, Lukacs cu Ontologia existentei sociale samd)..Numai filosofi materialisti..Niciodata Pascal, niciodata Leibnitz, niciodata Fichte, niciodata ˝idealisti˝ ca Bergson de pilda…Democrit da, Plotin nu..Kant, numai culegeri de texte selectate, nimic din ce ar fi putut zdruncina conceptia materialist-dialectica despre lume si viata..Deci selectiv..
      In fine, le citeam odata si reproduceam cuvant cu cuvant fraze intregi din ce a zis cutare filosof materialist dialectic..
      Fapt este ca am luat locul 1 la ABSOLUT TOATE concursurile alea de ateism stiintific la care ma trimitea liceul sa-l reprezint….Si n-au fost putine concursurile alea..
      Am podul plin de dilome si premii de la concursurile alea (rachete de tenis, carti de filosofie marxista, jocuri de sah, samd)..
      Deasemenea, in podul casei de la tara mai am si acum stive de carti de materialism dialectic si ateism stiintific..Pe care le-am citit PE TOATE…Si numai ca le-am citit, si astazi mai pot cita din ele..
      Eram atat de aplicat incat dupa ce am citit Anti-Duhring a lui Engels am inceput sa caut sa citesc ce a zis Duhring, ca sa inteleg ce dracu a vrut Engels sa zica..Si nu era usor de loc sa gasesti pe vremea aia ce a zis Duhring, care era pus la index pt. ca n-a fost de acord cu Engels..
      In continuare, domnu Born, la facultate exista o materie numita ˝socialism stiintific˝.
      Era obligatorie indiferent la ce facultate erai..Fie ca erai la medicina, fie la inginerie, fie la arte plastice, daca nu treceai examenele de socialism stiintific (cu ateismul obligatoriu de rigoare) nu puteai termina facultatea..
      In concluzie, pot da lectii de ateism stiintific, de marxism, de materialism dialectic si istoric oricui..Apucatul asta care semneaza Andreicutz Securistu e un rudimentar in materia asta..
      De ce va spun io toate astea domnu Born?
      Pt. ca am trait niste vremuri in care ateismul asta despre are urla ipochimenul care semneaza Securistu ERA OBLIGATORIU.
      Daca nu mancai ateism si materialism dialectic si istoric cu lingura mare nu puteai fi nici inginer, nici medic, nici avocat, nici inginer, nici profesor nici nimic..
      Ai inteles domnu Born ce inseamna OBLIGATORIU?

    • Parerea mea domnule F.B. este sa nu va folositi membrul pentru a-l trozni scurt din incheietura pe cel care are o alta parere decat dumneavoastra, ci sa luati exemplul celor care i-au lichidat pe ziaristii de la Charlie Hebdo. In acest caz memoria dumneavoastra fotografica ar fi mult mai impresionata.

      P.S. Apropo de „socialismul stiintific” ! Era obligatoriu sa treci examenul si atat, nu era obligatoriu sa crezi ceea ce spui ! Nu toate materiile dintr-o facultate sunt placute.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS