Actualitate Sănătate

De ce pleacă medicii tineri din ţară? Pentru că nu au loc de cei în vârstă şi nu sunt respectaţi!

Peste 200 de studenţi medicinişti din toată ţara se află zilele acestea la Bistriţa, la Hotel Diana, la a 30-a Adunare Generală a Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România. Tinerii discută despre proiectele lor organizaţionale, dar şi despre viitorul lor ca medici. Am profitat de ocazie să vorbim şi noi cu ei despre exodul medicilor, o plagă greu de vindecat.

Gabriel Barbu – preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România: “La această adunare participă în jur de 200 de studenţi din nouă centre universitare din ţară. Din păcate, pleacă medici şi problema cea mai mare este că Gabriel Barbupleacă medici din ce în ce mai tineri. Nu e vorba de un trend, ci de anumite lipsuri ale sistemului medical românesc. Ştiu că se încearcă diverse soluţii pentru rămânerea medicilor în ţară însă, din nefericire, şi acestea au hibe şi automat procesul continuă. Sunt categorii diferite de oameni. Sunt studenţi care au pe cineva în familie din sistemul medical. De asemenea, sunt studenţi care dau la Medicină pentru că îşi doresc asta cu adevărat, deşi nu am pe nimeni în anturaj – şi aici aş putea să mă integrez pe mine – şi mai sunt studenţi la Medicină care vin pentru că a fost cea mai bună opţiune pentru ei. Medicina nu e un domeniu care să poată fi practicat altfel decât din vocaţie. Consider că ar trebui un triaj mai bun ca să-şi dea seama studenţii dacă asta este pentru ei. Faptul că pleacă viitorii rezidenţi din ţară este consecinţa unor hibe ale sistemului. Există unii care şi-au dorit să plece înainte de a da la Medicină, dar majoritatea decide să plece să urmeze rezidenţiatul. Din anul III, IV începând, văzând cu ochii proprii în spital cum e sistemul medical – relaţia doctorilor cu pacienţii, cu personalul, tot sistemul medical – atunci probabil că iau decizia să plece. Ce-ar opri exodul medicilor? Toată lumea se plânge de fonduri. Nu nu există finanţare corespunzătoare pentru sistemul medical şi fonduri pentru medicamente. Noi ne-am dori să se aloce o sumă cât mai mare pentru medicină, dar, de asemenea e important modul cum sunt administraţi corespunzător. Ar fi ceea ce i-ar opri pe medici să plece şi să opteze pentru sistemul medical românesc”.

Nucu Marica – vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România: “Politicienii anunţă un viitor mai luminos al medicilor, dar realitatea de zi cu zi ne arată că foarte greu ne putem descurca în condiţiile din România. Actualei generaţii nu-i lipseşte mai ales partea salarială, ci partea de dezvoltare persoanală şi ceea ce contă în avea acces la resurse pentru o medicină de bună calitate. Eu nu vreau să plec. Eu vreau să militez pentru ca politicul să înţeleagă necesităţile adevărate ale sistemului sanitar din România. Noi asta încercăm să transmitem: că nu vrem să plecăm, noi vrem să stăm în România şi să profesăm. De aceea, vrem să luptăm pentru ca să se schimbe sistemul din România. Cred că noile generaţii gândesc altfel. Noi promovăm meritocraţia. Şi eu cred şi sunt sigur că vom ajunge la momentul în care cei care vor face medicină de bună calitate cu raport cost-calitate cât mai bun aceia vor ajunge să fie oamenii apreciaţi. Vreau să cred că avem viitor în ţara asta şi că o să fim o naţiune ca va fi sănătoasă până la urmă”.

Eduard Alexandru Boncipreşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj: “Gândurile sunt împărţite. Sunt oamenii Eduard Boncicare ştiu că vor să plece înainte de a începe facultate. Sunt oamenii care îşi dau seama pe parcurs că vor să plece şi pleacă, şi oameni care încearcă să rămână datorită prietenilor, familiei, ţării, cu speranţa că o să fie mai bine, din dorinţa de a schimba ceva, însă, din păcate, o bună parte dintre aceşti colegi, după un an, doi, trei, se îndreaptă spre alte ţări unde medicina e răsplătită corespunzător din punct de vedere financiar şi este poziţionată în societate, dacă-mi permiteţi să spun, undeva mai sus pe scară din punctual de vedere al respectului şi al demnităţii. Organizaţia noastră încearcă să-i conştientizeze pe membrii ei că există posibilitatea dezvoltării unei cariere şi în ţară, dar, în acelaşi timp, nu ne putem opri colegii, prietenii, să facă cea mai bună alegere pentru viitorul lor. Încercăm să stăm aproape, să menţinem lupta împotriva sistemului, să aducem noutăţi, să schimbăm ceva, dar cred că, până la urmă, totul are o limită pentru fiecare dintre noi şi această limită variază în funcţie de persoană, de mediul din care provii, de mai mulţi factori. S-a făcut un studiu nu cu foarte mult timp în urmă. Studenţii care au terminat Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj în proporţie de 25% îşi doreau să plece, iar dintre ceilalţi, 75%, o bună parte se gândeau la modul foarte serios să plece. Procentul celor care nu concepeau să plece era foarte scăzut. De asemenea, se observă o dorinţă a medicilor rezidenţi de a pleca şi de a studia. În străinătate, din informaţiile pe care le am, se munceşte mult. Eşti răsplătit corespunzător financiar, social, dar se munceşte foarte mult. Personal am intrat la Medicină cu gândul de a pleca. Undeva, pe parcurs, am intrat în organizaţia studenţească, am întâlnit oameni frumoşi şi mi-am dat seama că nu sunt singurul care îşi doreşte o anumită schimbare. Suntem mai mulţi. Numărul nostru creşte şi poate vom reuşi să influenţăm într-un anume mod schimbarea. Acum vreau să rămân. O să-mi încep rezidenţiatul în România în chirurgie generală şi vom vedea ce va fi mai departe. E nevoie de medici, dar mai ales de oameni care vor să se implice în viaţa comunităţii, nu pentru avantaje, oameni care au sentimentul de apartenenţă la comunitate”.

Antal Richard – Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş: “Nu ştiu cine se gândeşte să rămână în ţară dintre noi, doar cei care au pe cineva în familie medic şi ştiu că merită să rămână. Pe cont propriu este foarte greu şi să intri ca student preparator şi să te duci la operaţii să asişti. Nici rezidenţii nu sunt lăsaţi. Nu numai la Târgu Mureş e aşa. Peste tot e la fel. Meseria asta se fură. Cu cât asişti mai mult, cu atât le furi pâinea, cum s-ar zice. Doctorii trăiesc din pacienţi. Eu sunt de etnie maghiară, dar am făcut secţia română. Am fost cu Programul Erasmus vara aceasta în Germania, iar ca student am primit de acolo oferte foarte bune, ca simplu student. Am stat trei luni, în vară, mi-au spus că mă văd capabil, iar dacă sunt interesat, peste doi ani pot merge la clinica lor. Sunt mult mai deschişi. Dacă văd în tine pasiune, atunci te primesc cu plăcere. Aici, studenţii care vor să facă ceva sunt marginalizaţi. Sună-mă mâine! Dacă suni e în operaţie, trebuie să insişti. Nu cred că noi învăţăm şase ani medicina ca să ne milogim de alţii. Ştiu că se spune mereu că medicii sunt prost plătiţi, dar lăsaţi-mă să vă spun că nimeni din câmpul medical nu trăieşte din salariu, ci din venit. Şi morarul când se duce la moară, şi dacă vrea, şi dacă nu vrea, când iese are pe el făină. Eu când am plecat din Germania, colegii cu care am lucrat, după trei luni în spitalul respectiv, au strâns 250 de euro. La ei aşa e omenesc: dacă ai un coleg care pleacă, îi faci un dar. De obicei, luau manuale, dar eu fiind din altă ţară, mi-au dat bani să-mi iau ce vreau eu. Am primit 250 de euro, aşa. Aici, atât e salariul. Mai primim ceva bonuri de masă. După absolvire, eu plec. Credeţi-mă, eu nu plec de foame. Plec pentru că simt că nu sunt respectat. Când am depăşit hotarul românesc, eu nu m-am schimbat. Am fost aceeaşi persoană. Cu toate acestea, străinii m-au primit mult mai deschis. Chiar şi azi discut cu directorul medical de la spitalul din Germania. Le-am trimis urări de Crăciun şi ei mi-au răspuns. A citit mesajul meu tuturor colegilor şi mi-au urat toţi numai bine şi un an 2014 excelent”.

La Bistriţa, studenţii medicinişti vor sta până duminică. În saloanele Hotelului Diana, ei vor discuta probleme organizatorice ale federaţiei şi vor stabili în ce programe de voluntariat se vor mai implica înainte să părăsească ţara ca viitori medici cu diplome.

Cristiana Sabău

20 comentarii

  • Raspunsul la intrebarea din titlu, cu precizarea ca e valabil si pentru alti absolventi de institutii superioare, pare simplu: fiindca invatamantul de stat este gratuit.
    Azi, orice badea Cartan ori mos Ion Roata cu tot cu Unirea poate incheia cu patalama o scoala superioara fara a-si pune intrebari legate de cheltuielile statului pentru formarea lui ca viitor profesionist.
    Blamam statul pentru conditiile vitrege in care se desfasoara anii de studiu dar uitam ca tot ce stim la sfarsitul lor este suma proprilor noastre capacitati antrenate de profesorii de-acolo si testate practic in baza materiala a institutiei iar fara acreditarea celor de-acolo, oricat de „miciile genii” am fi, nu ne-ar baga nimeni in seama.
    Deocamdata, invatamantul romanesc mai confirma generatii de absolventi bine pregatiti si acceptati in toata lumea chiar daca, uneori, ei se numesc tinichigii ori ospatari.
    Sustin fara ezitare doua solutii: fie cei care pleaca returneaza statului toate cheltuielile generate cu pregatirea lor, inclusiv bursele, medaliile si celelalte recompense materiale, fie obligativitatea ca ei sa presteze in beneficiul statului o perioada care sa acopere – prin rezultate deosebite ori cercetari benefice – aceea investitie facuta pentru si in ei.
    Aceste mici orgolii si declaratii teribiliste facute in directii aleatorii sunt consecintele unei adolescente intarziate, ceea ce semnalizeaza pretentiile nejustificate ale unei generatii aflate mereu in cautarea adevarului derivat.

    • Un pic exagerata prima varianta, unii ar spune ca si a doua. Stiti de ce ?
      Fiindca rezultatele au venit si prin ambitia si munca studentului.
      Daca faci o universitate cu dotari si conditii de top dar nu ai studenti n-ai facut nimic.
      Apoi, sa nu uitam, ca banii cu care se finanteaza invatamantul in general vin din taxele si impozitele platite de parintii, bunicii si alte rude ale studentului, nu ii aduce statu de-acasa.
      Si in ultimul rand, Badea Cartan trebuie sa treaca de un examen ca sa intre la Medicina, Farmacie sau Stomatologie. Nu e destul sa-si doreasca…

    • Esti chiar idiot, amice !
      Intai c-am scris „proprilor” ( nu s-a tastat un „i” ) si nu „propilor”.
      Apoi, trebuie sa fii un tembel – asa ca nu-ti mai explic altceva.

  • Este un examen mult mai usor, domnule oaspete! Cand am dat eu Admitere : Fizica, Chimie, Anatomie-scris , Anatomie-oral Poate, era bine ca studentii sa invite si cateva cadre didactice -profesori cu notorietate,pentru un dialog mai consistent (Prof.Dr. Dorin Sarafoleanu, Prof. Dr. Constantin Ciuce, Prof.Dr. Radu Campian,etc) …

    • Pentru majoritatea celorlalte facultati nu se mai dau examene, asa ca sa fim corecti. E usor a da verdicte cand esti un medic cunoscut si apreciat, un tanar are multi ani de slugarit ca sa ajung asa, si asta daca are noroc de un post. Alternativa e clara.

  • Statul este un prost manager! Cel ce vrea sa faca absolut ce doreste la terminarea studiilor kla medicina sa plateasca studiile. Cei ce nu platesca sa se conditioneze: In schimbul; taxelor faci ceva si pentru cetatatenii pe banii carora ai invatat: un an , doi la un cabinet in zona in care nu avemm medici. Mai nou toti vor medicina pe Magheru…..

    • Dragă Ada (presupunând că eşti o fată) hai să facem o comparaţie cam exagerată. Dacă soţul/prietenul tău ţi-a cumpărat inel şi rochie de mireasă şi maşină şi apoi începe să te snopească în bătaie ce faci? Stai cu el mai departe pentru că ţi-a cumpărat articolele mai sus înşirate? La fel şi cu statul….dacă nu-mi oferă posibilitatea să mă îmbrac, să mănânc, să mă întreţin…de ce să mai îndur umilinţă după ce în anii de facultate oricum mi-a fost greu?!

  • Draga Dorel Zgarie Branza! Nu judeci corect. In facultate poate fi usor sau greu! inteleg ca e aconomie de piata! Nu poti cere cuiva (aici taxele noastre ) sa te tina pe gratis la scoala in invatamantul superior fara sa dai ceva. Neavand bani , dai munca. Vrei sa faci ce vrei , iti platesti studiile superioare. Iar daca sotul , ti-a dat alea , alea …si te bate , il parasesti. Poti sa-i arunci inapoi cadourile ( platesti ca nu mai ai masina )sau le consideri plata pentru sex. ( nu stiu daca cele enumerate de tine ar ajunge ca valoare !!!!) .Deci tot platesti. Hai, o zi buna si sa mai glumim!

    • Scumpa mea, îmi place despre tine! Dar legat de învăţământ nu pot să înţeleg de ce după ce o persoană termină facultatea e obligată să se umilească doar pentru că statul în incompetenţa lui nu-i poate asigura un venit normal. E normal la tinereţe să călătoreşti, să te simţi bine. Nu mă refer aici la concedii lungi în te miri ce staţiune exotică şi servit masa în cele mai elegante restaurante şi serle petrecute în cluburi în vapori de alcool. Dar poate vrei o carte serioasă (bănuiesc că ştii că nu sunt deloc ieftine). Poate vrei să te vezi cu un coleg/colegă de facultate care stă în celălat capăt de ţară..dar totuşi convingeţi să vă vedeţi la mijloc. Sau să mergi un „uichend” la Felix, de exemplu. Poţi face toate astea fără să nu îşi dai bugetul peste cap cel puţin o întreagă lună? Sunt oameni care la tinereţe se mulţumesc cu satisfacţia muncii…pentru că asta ţine o vreme..apoi vezi că trebuie să plăteşti curentul, apa, telefonul….chiria şi se schimbă foaia. Ce facem? Plecăm capul pentru că suntem datori unui stat incompetent, imatur şi fără nici o umbră de respect faţă de tineri? NU! Datoria noastră e să avem o viaţă cât mai în conformitate cu dorinţele noastre! De aceea mă bucur că pleacă tinerii! Poate la un moment dat…chiar dacă o să fie în ultimul ceas…cineva o să se gândească serios de tot la tineri şi vor oferi un minim de existenţă.

      Sper din toată inima că nu te-am plictisit şi că nu mă vei înţelege greşit!

      Cu stimă şi respect, un comentator!

  • Recunosc un singur merit noilor timpuri: acela ca tinerii pot pleca in afara cand pot si sa revina daca considera ! Poate ca asa ne vom dezmetici. Medicina nu poti sa o judeci numai prin bani( nu neglijez si nici nu desconsider aspectul material). Marii profesori in medicina au avut chemare, au dus-o greu la inceput si unii chiar la sfarsitul vietii(exemplu marele chirurg pediatru Pesamosca). Nu potii sa te apropii de medicina numai cu gandul la banii pe care o sa-i faci! Probabil ca acces la studii medicale vor avea copii destepti si saraci care vor avea sponsorizare de la cineva cu forta materiala (la noi inca nu cred ca apare acest aspect) sau copii foarte bogati care sunt si destepti si vor sa invete si nu se vor comporta ca parazitii pe banii familiei. Sa privim cu optimism spre viitor, sa dorim tinerilor sa-si realizeze aspiratiilor si sa lasam statul sa se vaite si sa se descurce cu cetatenii pusi in funstie dupa alte crietrii decat cele ale competentei.

    • Ada draga,cum te-ai simti tu stiind ca ai de facut o operatie complicata iar chirurgul care o va executa a venit la spital agatat de bara unui troleibuz aglomerat si nu a dormit toata noaptea gandindu-se ca nu are bani pentru facturi si chirie?De ce trebuie sa-si piarda acesti oameni demnitatea asteptand un plic de la noi pentru munca depusa si tineretea pierduta prin facultate si garzile din spital?

  • Ce inseamna sa termini Medicina?
    -facultate= 6ani
    -rezidentiat= 5,chiar 6 ani
    -nopti nedormite pt a invata daca vrei sa ai rezultate cu adevarat bune,bani pentru manuale scumpe in facultate,bani pentru meditatii(macar 2 ani) ca sa intri la facultate,vacante la care renunti ca sa faci voluntariat si sa capeti experienta.
    Ce obtii?
    -salar insuficient ca sa traiesti
    -ranjetul tot felul de loaze care-ti sugereaza sa stai cu mana intinsa,dupa ani grei de munca, daca vrei sa traiesti decent
    -pierderea demnitatii
    De ce unui astfel de tanar i-ar mai pasa de societatea noastra daca atat le oferim?

  • Ce inseamna sa termini Medicina?
    -facultate= 6ani
    -rezidentiat= 5,chiar 6 ani
    -nopti nedormite pt a invata daca vrei sa ai rezultate cu adevarat bune,bani pentru manuale scumpe in facultate,bani pentru meditatii(macar 2 ani) ca sa intri la facultate,vacante la care renunti ca sa faci voluntariat si sa capeti experienta.tinerete petrecuta muncind din greu cand alti tineri se gandesc doar la distractii.
    Ce obtii?
    -salar insuficient pentru un trai normal
    -ranjetul unor loaze din politic care-ti sugereaza sa stai cu mana intinsa,dupa ani grei de munca, daca vrei sa traiesti decent
    -pierderea demnitatii
    De ce unui astfel de tanar i-ar mai pasa de societatea noastra daca atat ii oferim?

  • Ideea cu mai bine un medic odihnit decat unul care vine la serviciu inghesuit intr-un autobuz, a enuntat-o in urma cu ff multi ani Adrian Paunescu. In acele vremi, un medic chirurg din Bucuresti a fost condamnat ca a facut rost de benzina, neajungandu-i acea cota de 20 l pentru a merge la spital cu masina mica. Sunt de acord ca munca medicului ar trebui onorata cum se cuvine. In SUA, la calcularea valorii punctului de plata prin asigurari se ia in considerare si stresul medicului pana pune diagnosticul si vede rezolvarea cazului. Sigur ca e greu,dar alegerea acestui drum sau a altuia mai usor apartine fiecaruia. Dar problema suportarii costurilor urmarii cursurilor universitare nu o vedeti corect. Societatea iti sustine plata cursurilor si trebuie sa aibe un beneficiu-servicii medicale pentru un anumit timp. Iar parintii medicinistilor care pleaca vor face parte dintre cei care raman fara ingrijiri medicale , dar si familiale!

    • Ma intreb cat sunt de justificate sporurile de stress la functionari si nici o viziune asupra stress-ului medicului, care se incarca cu problemele medicale, sociale si familiale ale fiecarui pacient. Si se lucreaza cu oameni, nu cu chitante, in conditiile unei legislatii in schimbare si extrem de greoaie pentru pacienti si doctori.

    • Ce echilibru social exista cand un functionar are sporuri / pentru chitante, discutii cu publicul /. Un medic, care se incarca cu toata problematica pacientului: medicala, sociala, familiala plus o intreaga administratie aferenta activitatii, mai poate fi motivat sa-si face datoria?

  • Ideea este,d-na Ada,ca nu poti aplica selectiv o lege.Ni s-a pus pata pe doctori si lor le taiem bilete la iesirea din tara!Societatea cheltuie bani si cu celelalte categorii profesionale: IT-sti,ingineri,etc.Pana la urma si „capsunarii” au un cost al lor.Ce-ar fi sa solicitam o despagubire de la fiecare?

  • Exact, cum scrie Mircea. Atunci hai sa cerem despagubiri de la toti studentii care termina o facultate si nu se angajeaza in domeniul respectiv (sau pleaca din tara). Sau o idee si mai buna ar fi, poate, sa se asigure un loc de munca pentru toti cei ce termina o facultate. Dar cati studenti raman fara loc de munca dupa ce termina, chiar daca si-ar dori sa lucreze? La rezi cate posturi se scot? Pentru ce sa ramana in tara? Oricum, multi din ei vor fi someri, nu? Poate vreti despagubiri din somaj:D. Daca societatii i-ar pasa realmente de studenti, ar scoate atatea locuri disponibile la facultate, astfel incat sa le ofere dupa aceea un loc de munca tuturor. In acest fel, poate s-ar justifica munca pentru „a plati” facutlatea. Dar multe facultati sunt azi pentru profesori, nu pentru studenti, Din moment ce societatii nu ii pasa de ceea ce se va intampla cu studentii dupa ce vor termina facultatea (si aici ma refer la studentii din toate facultatile), atunci nu cred ca mai avem ce spune. La toate facultatile studentii invata pe banii statului, asa ca nu trebuie facut atata caz ca pleaca medicii. Oricum, de studentii someri de la alte facultati (si de la medicina), statului nu ii pasa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS