De ce nu iubim femeile

Merigo

Tabloul acesta cu femeile care fac politică la cel mai înalt nivel ne stârneşte aceleaşi sentimente ca şi cuvântul „reformă” folosit de partide, adică silă. Cum la vremuri noi sunt tot ei, tot aşa e şi cu femeile acestea care ajung să fie nominalizate ba preşedinţi de partide, ba premieri. Niciuna nu a răzbit până acum de una singură prin politică, dovadă că, atunci când protectorii şi-au luat mâna de pe ele, au dispărut complet din peisaj.

Mă mir că „lecţia Elena Udrea”, un exemplu evident de femeie plasată în funcţii de cel mai puternic bărbat al momentului, pare să fi fost lipsită de învăţăminte. Dintr-o mare anonimă, „blonda de la Cotroceni” a devenit, aparent, personaj-cheie în stat, însă numai în perioada în care cu ea se puteau descuia uşile palatului. Dacă nu vă amintiţi de vizitele doamnei ministru al Dezvoltării prin Bistriţa-Năsăud, vă spun eu că era întâmpinată ca o prinţesă de toată floarea cea vestită a defunctului PDL, i se cântau ode, i se ofereau buchete imense de flori, i se aşterneau covoare roşii la picioare. După ce protectorul ei s-a „lepădat” de PDL, umbla singură pe la Piatra Fântânele, pe la mănăstire, cu vreo doi rătăciţi după ea în căutare de voturi. Şi-a sfârşit aşa-zisa mare carieră politică prin celulele închisorilor din care a ieşit cu chiu cu vai aberând că a descoperit nu ştiu ce cale spre fericire. Unde îi sunt acum lăudătorii? Nicăieri. Fiindcă nimeni nu a crezut vreodată că merită să ajungă pe Everestul politicii, nici măcar cel care a propulsat-o şi care, în ceasul al 12-lea, a lăsat-o în lumea ei de independentă ca nu cumva să-l tragă înapoi cu PMP-ul lui cu tot.

Bărbaţii dintr-un alt aşa-zis „mare” partid s-au folosit, la rândul lor, de femei într-un mod penibil şi păgubos pentru ţară. PNL, un partid al oamenilor pe care nu îi poţi înrola precum o fac altele din simplul motiv că din el fac (sau făceau) parte personalităţi, nu avea cum să urmeze pe cineva pe care nu l-a ales lider şi nici nu l-ar fi ales în veci. Prin spatele doamnei cu tot felul de ochelari, marii bărbaţi şi-au făcut jocurile în meciuri vehemente unii contra altora. Pe ea au lăsat-o să înţepe ecranele televizoarelor şi să enerveze. Dovada că nimeni nu a mai crezut în seriozitatea PNL este rezulatul alegerilor. Marele PNL a luat scorul pe care l-a luat şi din cauza „locomotivei” sale care mai mult a împins trenul înapoi decât să-l tragă înainte. Cred că cea mai relevantă scenă din care putem deduce cam ce rol a jucat Alina Gorghiu pentru PNL este cea a videoclipului penibil în care ea, care nu şi-a mişcat fundul din Bucureşti, se prefăcea că e în toiul campaniei „door to door” şi  dialoghează cu un copil care nu vrea să-i deschidă uşa apartamentului. În final, reuşeşte să-l păcălească spunându-i nişte minciuni anti-PSD. Dacă ăsta e mesajul unui lider al celui mai mare partid de opoziţie din România, atunci, mai bine să lăsăm partidele astea fără preşedinţi că se vor descurca ele. Ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, după penibila demisie a împricinatei a trebuit să vină o altă marionetă care nici măcar atât nu ştie câţi ani are. Minunate femei a putut da politica românească! Cred că bărbaţii care le-au împins în faţă au de ce fi mândri.

Ultimul intrat în jocul „femeia-personaj cheie în politica românească” e gigantul PSD. Dacă a crezut cineva vreo iotă din propaganda care a început de ieri de la prânz potrivit căreia un mare specialist ar urma să vină în fruntea Guvernului României, atunci e clar că suntem toţi nişte proşti pe care ne mână din spate cine vrea ca pe o turmă. Adevărul l-a rostit aseară, o altă femeie-politician, care, cu guriţa ei, miorlăia la Antena 3 că „domnul Dragnea trebuia să fie premier şi noi sperăm că va fi”. Cine a avut urechi de auzit să audă. Nu trebuie nimeni să se chinuie să pronunţe numele premierului nominalizat. Îl cheamă Dragnea. După modelul „preşedintelui-jucător”, şi liderul PSD şi-a dat seama că numai o femeie îl va asculta orbeşte şi chiar va înfunda beciul domnesc pentru el. Din partea unui bărbat, te poţi aştepta la orice: să nu te asculte, să-ţi ia partidul, să te dea la o parte, o femeie, prin structura ei psihică, prin felul în care a făcut-o Dumnezeu, e credincioasă şi fidelă. Am mai văzut şi cazuri locale de mari bărbaţi politici care şi-au condus partidele tot cu femei, au făcut averi frumoase tot cu ele şi au rămas încă lideri pentru că aceleaşi femei au acceptat orice numai să nu-i dea de gol. Ei sunt liberi, ele prin temniţă.

Însă, dacă vreţi, credeţi în continuare că noi, românii, nu suntem misogini, că promovăm femeile, că avem încredere în capacitatea lor de a conduce, că urmăm modelul Germaniei. În acest caz, sunteţi cu toţii nişte naivi. De fapt, trăim într-o lume în care nici cea mai liberă şi democratică ţară, SUA, nu a ales un preşedinte femeie. La noi, nicio femeie nu a răzbit de una singură prin politică fără să aibă în spate măcar un bărbat care să fi făcut cărţile pentru ea. Desigur că veţi spune că, de vină pentru toate acestea sunt bărbaţii care se folosesc de femei, însă eu cred că vina mai mare este a celor care se lasă folosite.

Nimeni nu poate face nimic împotriva voinţei nimănui. Toate femeile care acceptă să fie marionetele unor bărbaţi, fie ei şi de stat, nu sunt decât nişte fiinţe demne de milă şi nicidecum nişte personalităţi în faţa cărora să ne înclinăm cu respect. Eu voi crede în orice femeie politician care îşi va croi singură drumul, se va ridica de jos, va fi votată uninominal de oameni şi nu va coborî din niciun palat sau pat, plină de încrederea pe care i-a dat-o un singur bărbat. Abia atunci voi îndrăzni să cred în România condusă de o femeie premier. Până atunci, cred că nişte şmecheri ne-au păcălit încă o dată şi ne-au făcut să nu iubim femeile cu care tot ei ne conduc.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. I. Alexa

  Propunerea PSD a doamnei Sevil SHHAIDEN, femeia de religie musulmană, prima persoană cu înaltă funcţie publică care a jurat pe Coran, în funcţia de Premier al României este o surpriză! E ceva neobişnuit, ceva nemaiîntâlnit în politica dâmboviţeană! În condiţii politice complexe şi tulburi, puţin sau deloc cunoscută de marele public, dansa a acceptat curajos să înfrunte ca FEMEIE să conducă ROMÂNIA, să deschidă DRUMURI, să schimbe MENTALITĂŢI şi, mai ales, să PROPUNĂ cetăţenilor o altă PERSPECTIVĂ. Nu ne referim acum şi aici la JOCURILE politice în care se vorbeşte că ar fi implicată, în principal, că este un pion de sacrificiu pe tabla de şah în lupta pentru putere. Chiar dacă nu este de sex masculin, cetăţenii care au votat sau nu PSD-ul ar trebui să o accepte pentru un timp, ca să vadă concret CINE este, CE, CUM şi CÂND va face ceva pentru Ţară. Treceţi peste prejudecăţi! Un PREMIER conduce o ţară şi nu un Partid! Nu luaţi în seamă mizeriile media care se vor difuza pe seama dânsei! Daţi-i o şansă ca dânsa să poată deveni o Angela MERKEL a României!

  (-8)
  • الآن سنتحدث باللغة العربية وسوف تكون محمية من الهجمات

   vantu a avut o femeie
   basescu a avut o femeie
   acum si dragnea are …

   (6)
  • Romania,dusa cu "Sorcova"

   Dl Alexa,femeia asta( crescuta de Mazare si nasita de Nicusor Constantinescu si Dragnea),inca n-a deschis gura si d-ta o vezi deja Angela Merkel?!
   Adica cum Angela Merkel a Romaniei?Va umple tara de sirieni ,irakieni sau afganezi,precum cancelarul Germaniei si-a nenorocit Vaterland-ul?
   Probabil la asta va referiti tinind cont ca a noastra si-a bagat deja un sirian in propriul asternut!

   (4)
 2. sisi de la coada la cap

  Sunt total de acord cu Alexa nu poti sti de unde sare iepurele.
  Rabdare rapdare ca soarele rasare:)
  Domne Feri de-o eclipsa, iar daca rasaritul o sa fie cu un soare stralucitor pregatiti-va voalul sa va acoperiti fetele.
  Erata:
  Fetele a se citi Fețele!

  (3)
 3. Vali - Unul dintre cei 7.400.000

  Nu văd cu ce a fost mai legitim Cioloș și guvernul de așa-ziși tehnocrați al domniei sale decât este această doamnă care este propusă de o coaliție care are o majoritate clară în parlament decisă de popor în alegerile de acum câteva zile… Nu înțeleg de ce vedem și criticăm cu așa finețe și agilitate propunerea de premier a PSD-ului condus de Dragnea (a fost oarecum forțat să nu poată să-și asume direct această funcție de premier) care tocmai au căștigat niște alegeri, deci reprezintă voința poporului clar exprimată. În același timp atunci când din laboratoarele Bruxelului împreună cu tot felul de personaje ciudate precum marele filantrop George Soroș care folosindu-se de niște accidente sau întâmplări cu totul tragice (în ideea aceasta începe să capete o cu totul altă conotație) își pun oamenii în cele mai înalte funcții din statul Român nu mai zice nimeni de bărbații din spatele acestei grozăvii… Deci dacă luăm în calcul istoria politcă recentă a României ce se întâmplă zilele acestea pare mai degrabă un pas înainte, o îmbunătățire cel puțin la nivel de mecanism din punct de vedere democratic și constituțional…

  (-13)
  • Ovidiu

   Nu stiu daca criticile ar fi fost atat de mari daca nu ar fi fost in asa stranse legaturi cu Dragnea si Nicusor Constantinescu. Nu cred ca sunt foarte multi cei care ar fi contestat-o ca este femeie sau musulmana.

   (6)
 4. SERVIL CECER

  Un ciudat, usor piscat de boala puterii si controlului, dragnea, nu putea decât să se confirme.
  Frustrat din naştere dar mai ales din cauza condamnării, (doamne ce piatră de moară i-a agăţat băsescu de gât – pe veci – puşcăriabilului dragnea !) nu va putea produce decât jocuri mărunte, dâmboviţene, fără anvergura naţională.
  Acest liviu vasilică – mai puţin valoros însă – ne va băga ţărişoara la apă, mai rău ca năstase.
  Şi noi jubilăm, sorbindu-i cuvintele înţelepte.
  halal naţiune !

  (19)
 5. Cherchez la femme!

  Deoarece pentru izgonirea din rai este vinovată Eva, pentru prăbușirea cetății Troia, Elena, pentru losing my religion, Cristiana.

  (4)
 6. Adrian C.

  Marea majoritate a românilor sunt plini de prejudecăti si îi discriminează pe cei care nu sunt ca ei.
  Nu le place că doamna prim ministru apartine munoritătii turco-tătare, nu e bine că e musulmană, nu e bine că e femeie.
  Cetătenii români, care aparțin minoritătilor nationale, nu sunt cetăteni de rangul al II-lea, toți cetătenii româniei au drepturi egale.
  Sunt sigur ca dacă PSD + ALDE numeau in functia de premier un: bārbat, crestin ortodox, cu nume de ADRIAN BEUDEAN sau GRIGORE MURESAN , tot nu era bine. Pentru că dacă premierului îi plac bărbații……..vezi doamne cum să fie premier un HOMOSEXUAL.
  Asta este din păcate gândirea majoritătii românilor.
  Mai bine cu această doamnă decât cu infractorii din conducerea PSD !

  (-7)
 7. asta!

  Doamna Sevil S. ar fi fost alegerea perfectă în condiții normale, transparente de campanie politică în care discuția ar fi fost axată pe teme economice și sociale.
  Adică într-o campanie în care atât electoratul cât și politicienii, comunică. Primii înțeleg ceea ce politicienii le oferă, ultimii le delivrează ceea ce ei au promis.
  Dar din momentul când PSD-ul a indus în campanie tema ”străinilor de țară” așa cum o face la fiecare alegere din 1989 încoace, pentru a-și asigura marja de câștig pentru a un control total la nivel politic, această alegere are potențialul unui bumerang politic.
  Îl arunci și apoi câteva momente mai târziu te lovește-n cap.
  Dar ceea ce irită de-a dreptul la modul de a face politică a PSD este că începând din 1989 încoace a practicat un stil machiavelic de a practica politică publică , la capitolul clivaje sociale.
  A căutat fiecare fisură de opinie, în societate cu sondaje complicate, utilizând informații și rapoarte clasificate care ar fi trebuit să protejeze pe toți nu doar mașinăria lor politică și s-a poziționat de partea majoritații numerice ca să câștige alegerile. Numerice, nu principiale.
  A folosit fiecare instrument, (butoanele bugetare, șantajul politic, șantajul personal) ca să obțină Puterea la alegeri.
  Ca apoi să se ocupe de ei.
  Umplutul buzunarelor.

  A făcut cineva un studiu economic, cu partea de avere (declarațiile sunt acolo) a funcționarilor PSD vs averea medie a populației?

  Ați fi șocați, cât s-a furat de la buget în numele social-democrației și cât de ieftin costă destinul colectiv în România. Dar cât costă depopularea, din cauza inegalităților, absenței locurilor de muncă, a înăbușirii antrepenoriatului cu taxe și biruri cu destinație socială inutilă, electorală la 4 ani.

  Mai enervant, celelalte partide s-au adaptat profilului politic PSD prin imitare.
  Liberalismul pare o copie nereușită a social-democrației printre antrepenorii frustrați, care clamează concurența economică și piață liberă…doar pentru a avea subvenții generoase și contracte cu dedicație.

  O parte din tema emoțională a următoarei campanii electorale va fi semiluna deasupra Catedralei Mântuirii Neamului.

  Asta ca să știe și proștii.

  (10)
 8. garfield motanu™

  Iubim femeile, cum să nu le iubim…poate nu în măsura în care o fac macho-menii din Vaslui, aceia-s chiar dați dreac’ în domeniu. Trăim într-o societate care ( încă ) se ghidează după stereotipuri paleolitice , sfatul bătrânilor ( absolvenți ai Facultății de Pensionari , îndeobște ) funcționează perfect , tinerii frumoși și liberi s-au plictisit de ,,o altfel de politică „. Pas cu pas. Ghinion.
  Femeile politician sunt o prezență în general plăcută și utilă în orice democrație consolidată , acolo unde șperțarii și găinarii nu ajung în Parlament sub nici o formă. La noi, se știe…toți o apă și-un pământ. Femeile intră în politică , în general , din aceleași motive ca bărbații: trai pe vătrai și geantă Hermes din primul salar! Nu are rost să mai amintim ceva ce știm de 27 de ani.
  Referitor la doamna tătăroaică , observați că poartă mustață , asemenea boss-ului teleormănean? Cunoașteți să aibă vreo experiență politică , în afara anilor petrecuți în sânul mafiei din CJ Constanța?

  (0)
 9. Ioan Someșan

  Felicitări pentru articol, doamna Cristiana Sabău. Calitatea sa excepțională rezultă și din aceea că a stârnit multe valuri (comentarii). Se pare că unii nu au înțeles că nu condamnați femeile, ci doar vreți să le salvați onoarea și fizicul minunat pe care îl au. Adaug și eu o opinie, poate ne dă de gândit !
  M-am întrebat de ce România, o țară atât de frumoasă și de bogată, a fost și a rămas mereu, până astăzi, o țară săracă, cu oameni săraci !? Cred că, de-a lungul istoriei, România a fost mereu condusă prost, interesul național fiind dat la o parte, de conducători interesați de ei și grupul lor de interese, situat, de regulă, în afara țării. De la domniile fanariote la celebrul Petre Roman cu a lui celebră afirmație că „industria românească este un morman de fiare vechi”, trecând prin „democrația originală” a lui Ion Iliescu moscovitul sărac și cinstit, dar lăsând pe alții să se îmbogățească din averea țării și, desigur, să-l întrețină bine și pe el, neuitând nici pe Mugur Isărescu preacinstitul guvernator al BNR cu un salar lunar de 21.000 euro, toți au gândit și acționat așa cum spunea marele I.L.Caragiale (citez din memorie ! ) : „când mă gândesc la țărișoara mea, la România…” mă gândesc doar la buzunarul meu.
  România a fost și este infiltrată de tot felul de personaje blonde sau brune, venite de pe alte meleaguri, stabilite aici pentru că au găsit de toate, inclusiv români proști de buni, toleranți peste măsură, care, dacă le intri în curte, te cheamă în casă, te așează la masă, îți dau de băut și de mâncat, ba unii îți mai împrumută și nevasta.
  Să moară capra vecinului este o realitate tristă, mai ales dacă vecinul este dac și deci, sub nici o formă nu trebuie să ne conducă el, ci unul superior nouă, venit indiferent de unde…
  Complexul de inferioritate al românului este vechi, a fost și este propagat, inoculat cu insistență de cei care vor să trăiască la noi, mai bine decât la ei. Laudele despre ospitalitatea românului sunt și ele o propagandă parșivă, perfidă ca, stârnind orgolii, să te facă pe tine să-i deschizi calea străinului pentru a se așeza în jilț și a se infrupta din munca ta.
  Deșteaptă-te române !

  (-2)
 10. dany

  Daca Dragnea ar fi anuntat inainte de alegeri ca Sevil Shhaideh va fi propunerea de premier PSD lua vreo 35% din voturi, nu 45% (multi romani nu ar fi votat cu PSD stiind ca ne vor pune un premier musulman), deci asta nu e vointa poporului. PSD ne trage pe sfoara din cauza interesului personal al lui Dragnea de a nu pierde sefia partidului, punand un premier subordonat, papusa cu telecomanda! Imi vin in minte multe nume din PSD care ar fi fost cu siguranta mai potrivite decat d-na aceasta. Adica nu putem compara pe Sevil Shhaideh cu Vasile Dancu, Victor Ponta, Gabriela Firea etc, chiar si Ovidiu Cretu ar fi fost mai bun si nu sunt fan PSD. pe Dragnea nu-l amintesc pt ca e condamnat, deci are patalamaua pusa…Ghinion! daca ai cazier ai anumite interdictii printre care si aceea de a nu putea fi premier, mi se pare corect. Deci sa ne lase in pace cu tataroaica asta plantata in functia de premier si sa puna un roman veritabil, patriot si crestin!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.