Timp de gândire

Cum e de fapt ”Bistriţa europeană”

Campania electorală bate la uşă şi nu trece săptămână în care să nu aflăm că mai vrea cineva să devină primar al Bistriţei. Auzim tot felul de consideraţii ironice despre ouă, struţi, mere şi alte nimicuri, dar nimeni nu pune cu adevărat degetul pe rană şi nu vorbeşte despre ceea ce nu s-a făcut în aceşti aproape 27 de ani câţi au trecut de la Revoluţie. Başca mai vedem şi oameni care au condus oraşul timp de opt ani şi nu au lăsat mai nimic în urma lor că vin iar, cu tupeu, să ne mai ceară votul încă o dată.

În primul rând, Bistriţa, spre deosebire de tot soiul de comune care au asfalt până în pădure, nu are încă toate drumurile modernizate. Cei care locuiesc în zonele fără asfalt vin în oraş cu maşinile pline de noroi şi îl umplu de praf şi mizerie. De vină sunt toţi primarii care au permis să se construiască haotic pe ce deal a vrut fiecare. Vasile Moldovan a semnat la autorizaţii pentru case de vacanţă până i-a amorţit mâna. Ovidiu Creţu a făcut acelaşi lucru pentru anexe gospodăreşti. Şi unul, şi altul a ştiut că, de fapt, lumea îşi face casă de locuit. Au mai ştiut că nu pot face străduţe până în vârf de livadă, dar au închis ochii şi au semnat. Acum, aflăm că se asfaltează câte 10 străzi pe an care, mă gândesc eu, duc spre case de vacanţă sau spre coteţele cu etaj. În schimb, cartiere întregi sunt lăsate de izbelişte cu străzile veşnic pline de gropi.

În al doilea rând, Bistriţa are una dintre cele mai penibile pieţe agroalimentare.  Comercianţii se plâng că iarna îngheaţă şi ei, şi marfa, iar vara se topesc. E un haos de nedescris în acest spaţiu murdar, oropsit şi îngrămădit numit Decebal. Nu sunt condiţii nici pentru vânzători, nici pentru cumpărători. Nu există locuri de parcare, lumea îşi pune marfa pe jos. Deşi e cea mai aglomerată zonă din oraş, Primăria Bistriţa nu a găsit nicio soluţie, dar absolut niciuna, să o facă să arate altfel. Puţin îmi pasă de proiectele pe care le tot face municipalitatea. Până vor fi gata, mulţi dintre noi nu vom mai fi în viaţă. La un buget de 200 de milioane de lei pe an, în 27 de ani se puteau face 10 pieţe, nu una singură. Ca să nu mai vorbesc de cea de la Han. O mizerie care ar trebui rasă de pe faţa pământului. Un astfel de gen de comerţ nu mai are ce căuta în zilele noastre. La fel şi Independenţei Nord. Pentru trei babe care vin cu morcovi şi ceapă nu merită să ţii ditamai hardughia comunistă în picioare.

Apoi, Bistriţa nu are nicio sală polivalentă. Cu toate scaunele ei noi, actuala e de toată jena. Aseară, la Cupa Floris la dans sportiv auzeam un zgomot infernal în boxe şi nu înţelegeam absolut nimic. A vorbit primarul degeaba la microfon. Eu, dacă eram edil al acestui oraş, nici nu călcam de jenă într-o astfel de construcţie, dovada vie a neputinţei tuturor. Gabriela Szabo, cetăţeanul de onoare al Bistriţei, care primeşte o căruţă de bani de la Primărie să alerge nişte copii pe asfalt, a fost fost ministru al Sportului în Guvernul Ponta. Dacă nu a fost în stare să găsească bani de la minister să modernizeze sala polivalentă din oraşul ei natal, măcar să o fi cedat naibii municipalităţii să facă ceva cu ea. I-a durut în cot pe toţi. Construcţia e sinistră cap-coadă. Bine că defilează primarul cu tricolorul prin ea.

În aceiaşi 27 de ani de după Revoluţie, niciun edil al oraşului nu a fost capabil să amenajeze o parcare în zona centrală, subterană, supraterană, cum o fi. Să admitem că, la început, nu avea nimeni idee câte maşini vor exista, dar în ultimii 16 ani, împărţiţi egal de Vasile Moldovan şi Ovidiu Creţu, a fost foarte clar că aceasta este o nevoie stringentă. Unul a pus bile pe trotuare, altul garduri metalice. Şi unul, şi altul, au desenat linii pe şosea. Acesta a fost nivelul maxim de competenţă în materie de amenajat parcări a celor doi edili.

Mă gândeam chiar zilele trecute când mercurul trecea de 22 de grade cât de fără cap au condus oamenii aceştia oraşul. În epoca încălzirii globale când – ce să vezi? – iarna e ca vara, noi facem pârtie de schi ca proştii şi ne închidem ştrandul vara ca să-l modernizăm. Bine că are Becleanul bazin olimpic de înot şi Budacu de Jos sală polivalentă.

În perioada următoare, vom primi în poştă tot felul de scrisori de la primar cu broşuri pline de fotografii făcute noaptea ca să pară mistic, cu realizări nu ştiu de care, un soi de campanie electorală tot pe banii noştri. Ştiu că îl obligă legea să ne informeze ce a făcut cu banii noştri. Trebuia să facă asta mai devreme, dar a amânat strategic ca să nu uităm ce măreţii a înfăptuit. Despre cele pe care vi le-am descris mai sus nu veţi găsi niciun cuvânt. Nu se va aminti nimic nici despre faptul că toată zona industrială e ca un sat fără câini, că toate drumurile sunt blocate la orele de vârf, că pe centură nu înaintezi decât în pas de melc, nu veţi găsi nicio vorbă despre serviciile execrabile ale Vitaliei, nici despre multe alte lucruri pe care, de la înălţimea jeep-urilor şi din parcările rezervate, niciun primar postdecembrist se pare că nu vrea să le vadă.

Nu-i nimic, ne vom ocupa noi, în perioada următoare – cu ajutorul dumneavoastră – să le aducem aminte de ce Bistriţa nu e deloc europeană, ba mai mult, a rămas cu mult în urma altor oraşe administrate mai bine şi mai cu cap.

42 comentarii

    • Felicitări Cristiana! Ai început să-ți revii din amorteala care te-a prins în ultimele săptămâni. Aveam nevoie de tine și de analizele pertinente cu care ne-ai obișnuit în ultimii ani. Fiecare dintre noi suntem obligați să ne solidarizam când este vorba de orașul nostru. Trist este faptul că presa bistrițeană nu are numai două abordări :
      1. Cine plătește este lăudat și menționat.
      2.Cine nu plătește este criticat și înjosit.
      Cristiana dacă nu exista, trebuia inventată.
      O zi plăcută tuturor, oriunde vă aflați .

  • Bravo !
    Perfect adevarat.
    Primar= in campanie – promisiuni
    in timpul mandatului – face ce vrea
    la final – fara nici o raspundere se retage linistit

  • BRAVO DOAMNA CRISTIANA. Impartasesc total punctul de vedere. Asa este , au semnat primarii la autorizatii de i-au durut mana, si celor care nu aduc noroi nici macar pe talpile pantofilor si sunt primtre cei mai vechi proprietari de la POSTA VECHE, nu li s-a dat AUTORIZATIA nici in ziua de astazi. Este vorba de mine, si pt. ca mi-ati ridicat mingea la fileu , am ocazia sa o mai spun odata. Poate o citesc CANDIDATII, si nimeni nu va mai pati asa ceva in BISTRITA NEEUROPEANA. Si stiti de ce se intampla asta ? Pentruca persoane ca D-vs sunt cu sutele in acest oras, dar nu acea zvacnire de a candida. Cunosc f. multi bistriteni cu verticalitatea D-vs, si nu reusesc sa-i lamuresc sa reprezinte administratia locala. Va rog sa puneti de o candidatura. Cred ca intr-o saptamana adunati usor 1.000 de semnaturi. Va ajut si eu. Cu STIMA !

  • Trist dar adevarat !
    Amintesc scopul pentru care s-a construit HALA DIN DECEBAL si ce functioneaza acum acolo !
    Amintesc scopul pentru care s-a construit Casa de Cultura a Sindicatelor din str. M. Eminescu si ce functioneaza acum acolo !
    Iar IUBITORILOR de teatru, bravul nostru primar le-a pus la dispozitie …. Teatrul de Vara , amplasat chiar in buricul targului !
    In legatura cu ne-realizarea unei infrastructuri rutiere cu o centura ocolitoare in partea de Sud a orasului ( prin padurea Codrisor si pe langa Spitalul TBC ) de vina sunt INSTANTELE DE JUDECATA care s-au opus realizarii acestui obiectiv maret.
    Asta-i viziunea celor 26 de ani de conducere democrata a primariei !

  • Cristiana,
    Am impresia că primarul fie nu se consultă cu nimeni, fie are consilieri proști. Numai așa se explică faptul că Bistrița a fost făcută de râs în repeate rânduri pe posturile naționale în ultimul timp: țepușele din sensurile giratorii, chestiunea veverițelor, interviul de la Paris, inepția cu struții – cum poți să-i expici unui străin că struțul este brandul orașului când primăria proiectează în proximitatea lui o pârtie de schi? Unul m-a întrebat de-a dreptul? – Mă, la voi s-a răsturnat carul cu proștii? – Nu știu dacă s-a răsturnat sau nu, dar dacă este cum spui d-ta ipochimenul ăsta mai iese odată primar.

    • La capitolul „ineptii” Bistrita a depasit de departe nivelul Caracalului!
      Rade toata tara de bistriteni, iar europenii SE si NE intreaba daca este real ce se petrece la noi! Si asta doar din cauza unor (I)responsabili care ne conduc destinele si care in final iau deciziile convenabile doar crezuliui politic si bunului placl!
      Adevaratele personalitati locale: elevi premiati sau persoane care se fac remarcate in lume, sau Oamenii de rand se jeneaza si trec cu modestie in anonimat; grav este ca ne blazam si… mergem asaaa, mai departe.

    • Poate la prostie ca vorba aia caruta cu prosti dar sa stiti ca la Caracal au piata agroalimentara noua!!! Deci cumva sunt in fata noastra!

  • Stimata doamna Cristina, nu cred ca a descris mai bine cineva situatia actuala si de viitor a orasului, decat a-ti facut-o dumneavoastra. Nici unul din candidati, atat fosti – care au constatat ca primaria (politica) e o palarie prea mare pentru ei, indiferent de cati „ingrijitori ai statului” ii sustin- cat si actuali, nu au reusit dupa atatia ani sa inteleaga care sunt necesitatile acestui oras. Acum in preajma alegerilor o sa inceapa sa coboare printre muritori sa le cersesca voturile si sa plece urechea (vorba vine) la problemele lor.

  • Foarte corect, s-au punctat foarte bine toate probleme principale, defapt problemele reale, nu închipuirile unui megaloman pasionat de istoria locală doar în măsura în care îi poate aduce o anumită recunoștiință din partea diletanților și evident voturi. Pentru primarul încă în funție, Bistrița (a former german city, conform spuselor lui) se rezumă doar la centrul vechi pe care numai știm cum să îl umplem de chici, pasajele pe care nu reușim să le terminăm niciodată și un parc municipal la care nu puține sunt situațiile în care s-au tăiat copaci buni și viguroși, dar s-au lăsat în picioare pe cei bătrâni și bolnavi care nu înverzesc… Apropos de această expresie „Bistrița europeană”, este una penibilă din toate punctele de vedere, este goală de conținut și este spusă și repetată obsesiv de către actualul primar doar cu scopul de a prostii pe proști și doar pentru că „dă bine”…

  • Cu apelativul de 2-3 taranci care isi vind ceapa sau ce-o avea , nu sint de acord in acest articol.in rest….totul perfect si adevarat.

    • Cele cateva fire de ceapa si ce-o mai fi vandute de 2-3 taranci sunt singurele produse cu adevarat bio.

  • Draga mea!
    De ce pui în antiteză „…tot soiul de comune care au asfalt până în pădure…” versus Bistrița care „…nu are încă toate drumurile modernizate…”. Cum ți-ai dori tu, în fapt, să arate satele? Ca în comuna primitivă? Poate atunci orgoliul tău de mare citadin se va hrăni suficient știind că, undeva în apropierea orașului tău de suflet există o oază preistorică în care erudiți aidoma ție se consideră privilegiați doar prin simplu fapt că locuiesc întru-un alt mediu decât cel rural.
    Dacă mă gândesc mai bine, ai dreptate. Bunicii, părinții, copiii nu sunt îndreptățiți să-și schimbe cizmele cauciucate întrucât ele fac parte din patrimoniul național și, în fapt, renunțarea la acest accesoriu istoric nu ar reprezenta altceva decât un atentat la valorile culturale. Și ce imagine dezolantă s-ar mai crea dacă lutul argilos care invadează cu frenezie ulițele satului contemporan ar dispărea. Nici nu vreau să mă gândesc că talpa țăranului ar putea fi înlocuită cu un pantof care frământă dichisit seculara „vatra a satului”. Veșnicia fizică se naște și din păcate rămâne la țară datorită unor asemenea mentalități.
    Cu stimă,

    • Nu aţi înţeles nimic, din păcate, în ciuda discursului aparent erudit. E foarte bine că toate comunele au asfalt. E foarte rău că domnii Moldovan şi Creţu au autorizat case de vacanţă şi anexe gospodăreşti prin tot soiul de livezi ştiind foarte bine că nu pot face străzile pe lângă ele, acestea fiind nişte case de locuit în toată regula.

    • Nu contest subiectul investigației jurnalistice pe care ai devoltat-o în articol. Este pertinet punctul tău de vedere cu privire la tematica abordată. Mă contrariază doar modul în care ai utilizat unele comparții. Și satele merită ceva mai bun!!!

    • Nu intervin in dialogul altora decat atunci cand este ceva care merita subliniat sau scos in evidenta cum este si situatia aceasta. Stimate domnule Olimpiu este mai mult decât EVIDENT pentru oricine, că doamna Cristiana Sabău NU a spus, NU s-a referit, NU a insinuat nimic legat de dreptul satelor si comunelor de a avea asfalt, ba dimpotrivă chiar,s-a făcut o comparație în care s-a scos în evidență exemplul pozitiv al unor sate și comune care au ulițe asfaltate au infrastructură mai bună decât are Bistrița… Deci nu văd unde e problema… E cum ai gândit numai că exact invers…

  • În viața mea nu am văzut un om mai competent în rolul de reprezentant al mass-media în România .Felicitări Cristiana Sabău ! Bistrița îți este recunoscătoare că arăți realitatea cruntă a Bistriței zilelor noastre .Dacă ar fi după mine și după încă vreo 70.000 de bistrițeni,primar vrednic te-am numi.Dea Domnul să se trezească cei vizați și să pună capăt prostiilor pe care le-ai punctat cu profesionalism .Doamne dă !

  • OARE CEI CE AU DAT VOT NEGATIV LA COMENTARIILE POZITIVE ARTICOLULUI NU LOCUIESC IN BISTRITA?
    Aaaaa…sunt..in trecere pe tarpiului sau fac naveta din judetele invecinate la…Leoni!

  • Se consulta domnul primar cu cei apropiati, cu arhitecta pana transpira, ceilalti angajati nici nu exista ca toti cetateni bistritei.,am avut ocazia sa-i vad comportamentul fata de ceilalti muritori. Din pacate pentru dumnealui cei f.apropiati nu fac altceva decat sa-i aduca mari deservicii, dar nu vrea sa vada acest lucru ,nu stiu de ce este asa orbit.

    • Cretu nu se consulta cu nimeni. Iar sefii din primarie il ling pe toate partile in frunte cu arhitecta sefa doar ca sa-si mentina posturile calde.

  • Foarte bine ca nu se incurajeaza parcarea in centru. Traficul de acolo e sinistru oricum. O parcare mare l-ar face si mai cumplit. Niic un oras istoric european nu mau pune megaparcari incentrele istorice din anii 70 pentru ca de fiecare data rezultatele sunt catastrofale. Civilizatia nu mai inseamna demult distrugerea centrelor istorice de dragul soferilor. Altfel, numai idei bune in acest articol.

  • Nu am citit de mult un articol atat de bine alcatuit si argumentat.Dar va fi un semnal de mobilizare pt bistriteni?!Ma indoiesc.Pacat de acest oras frumos si cu o istorie minunata,ca nu se gasesc oamenii care sa-l pretuiasca si sa faca mai mult pt el,

  • Cand arhitectul șef este inginer constructor, iar toate deciziile le ia șeful arhitectului șef, bietul nostru orășel este un martir care se încăpățânează să suprabiețuiască. Oare cu ce a pacătuit bietul de trebuie să suporte atâtea?

    • Dar ce, Iohanis a facut facultatea de presedinti?
      Dar ce tu ai facut …facultatea de vandut produse de papetarie?

  • Cristiana, ăstia atit știu și atit fac! Dacă nu au de unde nu le poți cere mai mult. Oricare dintre cei 9 candidați dacă ar ajunge primar ar face la fel de mult, adică nimic. Ăsta e tara în care trăim ăsta este materialul genetic de care dispunem și cu ăsta mergem inainte. Nu ne putem aștepta la mai mult.

  • Tin sa cred ca oameni fac lucrul dupa cum gandesc si dupa cat pot ei sa faca…. altii au construit imperii si au facut piramide, castele si catedrale care iti incanta privirea si nu in zilele noastre cand tehnica este un ajutor imens pt om, ei au construit acum sute de ani in urma si BRAVI NOSTRI CONDUCATORI nu sunt in stare sa puna niste lompasuri pe strazi sau sa le asfalteze pt ca sunt strazi care asteapta marea iluminare publica de 10 ani cum este str. Compozitorilor si alte strazi…… si ei promit ca fac si dreg

    • Cine a spus ca stagneaza? A luat-o la vale 🙂 Si acum ii face si partie sa alunece mai bine… 🙁

    • Amice, esti idiot! (vorba lui Caragiale). In primul rand, comentariul lui Tudor se refera la o parcare subterana si nu suptaetajata, situata sub parcarea din spatele ansamblului SUGALETE, cu acces printr-un pasaj subteran din Piata Centrala care sa porneasca din zona Cortului lui Cretu.

  • Parcarile centrale ucid usor un oras in expansiune. Making Times Square into a pedestrian mall was the program’s main event. But the mayor’s office invited communities everywhere to suggest disused traffic triangles, parking lots, and other forlorn sites in far-flung areas that might also be reimagined. Dozens of new public spaces were proposed. The city carted in potted trees, benches, chairs, and tables, and voilà, new squares were created. Since then, they have not all been well maintained or supported by City Hall. But some of them made an immediate difference in reducing crime, boosting local commerce, and improving street life.

    The big news was just how much people craved public squares. Madison Square Park, lately renovated and one of the loveliest parks in New York City, faces the Flatiron Building, where Fifth Avenue and Broadway cross. The two avenues created for years what was the widest and most unmanageable street crossing in Manhattan. The Bloomberg administration’s idea was to turn the middle of that street into a new public plaza. One day I ran across Michael Bierut, whose design firm, Pentagram, faces the site, and he told me he had thought the plaza was a crazy plan when he first heard about it. Who in the world would sit in the middle of the street, he wondered, when you had one of the most beautiful parks in the city right there?

    “Was I wrong,” Michael recalled after the plaza was completed when I spoke with him for a column in The New York Times. Today, the place is full of people on nice days, its café tables and umbrellas scattered where trucks had rumbled down Broadway and Fifth Avenue. The new square instantly became one of the most successful public spaces in the city, with people toting prosciutto sandwiches out of Eataly, the nearby Italian food market, and Shake Shack burgers out of the park just to sit in the middle of traffic—because from there you can see the Flatiron Building one way and the Empire State Building the other, but also for the reason people gravitate to Trafalgar Square in London or the Piazza della Signoria in Florence as opposed to Hampstead Heath or the Boboli Gardens: to be in the middle of things.

  • Ati uitat sa mentionati in articol de autorizatii de constructie date pentru blocuri cu un regim de inaltime nepotrivit. Cand altii limiteaza strict regimul de inaltime (Parisul) noi construim blocuri si mai mari, intre case de locuit. Exemplu este blocul de pe strada Crinilor. Cum s-a putut obtine autorizatie pentru un bloc cu mai multe etaje decat cele de vis-a-vis, tocmai intre casele de locuit ? Oare non-combat-ul la Primaria Bistritei al d-lui Oltean a stat la baza obtinerii unei asemenea autorizatii ? Unii zic, ca d-l Oltean n-ar fi strain de de blocul de pe strada Crinilor…
    Alte probleme ale Bistritei:
    -stalpii metalici montati pe mijlocul strazii Liviu Rebreanu pentru sustinerea decoratiunilor de iarna, te izbesc de indata ce te afli acolo;
    -casutele kitsch de langa biserica evanghelica;
    -blocurile vopsite in culori prea tari sunt o alta dovada de prost gust al arhitectilor (daca exista) si primarului;
    -pavajul montat in mandatul d-lui Vasile Moldovan, de toate formele, tipurile si culorile.
    Din pacate, suntem la cheremul unei persoane, care vremelnic detine functia de primar sau/si a persoanei pe care acesta o numeste/accepta in functia de arhitect sef.
    Daca avem ghinionul sa fie lipsiti de gust, asa cum s-a intamplat in ultimii 16 ani nu ne ramane decat sa suportam „durerea de ochi” si sa ne reprosam alegerea lor.

    • Ati uitat sa mentionati ca blocul cu pricina s-a construit pe locul unui cimitir foarte vechi care in mod normal trebuia sa fie arie protejata ca sapaturile la fundatie au fost facute noaptea ca sa nu se vada ce se scoate de acolo!

  • Proprietarul vizibil sau mascat al blocului are cu certitudine forta si sustinere de la Primar, altfel cui ar ingadui primaria sa faca asa ceva ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS