Timp de gândire

Cum am alergat după Traian Băsescu

L-am întâlnit pe Traian Băsescu prima oară în momentul în care era ministrul Transporturilor. A ajuns la Bistriţa într-o seară şi a intrat în sala de conferinţe, venind direct de la aeroport. Lucram de puţin timp în presa regională şi naţională şi, în afară de Petre Roman care venise la Bistriţa şi aproape că nu ne-a băgat în seamă, nu întâlnisem faţă în faţă alt politician de talie naţională.

Îmi amintesc perfect de figura jovială a preşedintelui care a făcut un tur de sală şi ne-a strâns tuturor mâna. Apoi s-a aşezat la prezidiu şi ne-a cerut voie să-şi aprindă o ţigară. Permisiunea însemna: fără fotografii! „Nu se cuvine ca un politician să dea un exemplu prost mai ales tinerei generaţii”, ne-a spus el. După ce a terminat conferinţa şi a răspuns la toate întrebările, anunţând politicos că mai acceptă doar una, s-a ridicat şi a mai făcut încă un tur de sală, a dat mâna cu fiecare, ne-a mulţumit pentru prezenţă şi a plecat. Am putut face comparaţia între Petre Roman, un om distant, rece faţă de noi, ziariştii de provincie, refuzând să ne răspundă la întrebări, ca şi cum nu contam deloc, şi Traian Băsescu, jovial, prietenos, mai deschis chiar decât unii politicieni locali care sufereau încă de pe vremea aceea de un complex vizibil de superioritate.

Apoi, am avut ocazia să asist la congresul PD în care a fost ales preşedintele partidului. Cât timp a vorbit Petre Roman, toată lumea era pe holurile Palatului Parlamentului, la cafea. Când a ţinut discursul Traian Băsescu, nu puteai să te mişţi în sala cu mii de oameni care-l ascultau vrăjiţi. Omul politic care avea să ne marcheze destinul nouă, tuturor, şi-a făcut atunci intrarea pe poarta principală. Minute în şir au ţinut aplauzele, era o euforie greu de descris, justificată, zic eu acum, de apariţia liderului, ceea ce Petre Roman nu era nici pe departe.

În Bistriţa-Năsăud, Traian Băsescu a venit, în calitate de preşedinte, la Năsăud. Nu mai ştiu cu ce ocazie, parcă Maialul. De acolo ţin minte că mi s-a părut interesant că unii primari foşti PD, dar care trecuseră la PSD în timpul guvernării Adrian Năstase, erau mai emoţionaţi decât cei care rămăseseră în PD şi nu se opreau din aplaudat. Nicolae Bodiu, primarul din Rebrişoara, migrat la PSD (trecut între timp la cele veşnice), ştiu că i-a recitat o poezie, un fel de odă, iar preşedintele a râs în stilu-i caracteristic în hohote, în timp ce i-a strâns mâna cu căldură.

Cea mai interesantă experienţă cu preşedintele am avut-o la inundaţiile de la Târlişua. Lucram la Realitatea TV, post cu care Traian Băsescu era în conflict de ceva vreme din cauza lui Sorin Ovidiu Vântu, şi refuza constant invitaţiile la dezbateri. Ştiu că era o tensiune internă generată de faptul că peste tot apărea, nu şi la Realitatea, deşi nu era nici pe departe genul de conflict pe care l-a avut în ultimii ani cu Antena 3. Mai degrabă, aş spune, refuza politicos postul de ştiri.

Când a venit să vadă cum stau lucrurile la Târlişua, l-am aşteptat în Căianu Mic, unde aterizase elicopterul şi am încercat să ne ţinem după coloana oficială care gonea spre Târlişua. Numai că erau multe maşini şi nu am putut ajunge lângă cea în care era preşedintele care, împreună cu fostul prefect Szilagyi Ioan, a luat-o pe uliţe să vadă casele cele mai afectate. Fără să mă gândesc foarte mult, am alergat preţ de un kilometru şi ceva cu camera în mână în spatele maşinii preşedintelui. Când a oprit, am ajuns şi eu aproape fără glas şi am bânguit: „Domnule preşedinte, vă rugăm să veniţi la cadru la Realitatea TV”. Preşedintele s-a uitat la mine gata să spună „nu”, moment în care fostul prefect a intervenit: „Cristiana e fată bună, domnule preşedinte, cum să nu mergeţi?”. Cred că domnul prefect habar nu avea ce e cadru, dar preşedintele a început să râdă: „Bine, vin imediat”. Am luat-o la fugă spre locul unde era carul televiziunii pentru că nu era semnal pe nicio reţea şi nu puteam comunica altfel cu colegii ca să-i previn să se pregătească. Preşedintele s-a ţinut de cuvânt, a venit, însă noi eram în postura penibilă că nu puteam vorbi la telefonul prin satelit pe care-l foloseam, aşa că a aşteptat vreo 10 minute la cadru să intrăm în direct. I-am mulţumit după transmisiune, ne-a strâns mâinile şi a plecat. Nu era o simplă intrare în direct, era revenirea pe ecranul Realităţii a primului om din stat. Şefii de la Bucureşti ne-au dat prime pentru mica noastră victorie. Eu am ştiut însă că cel mai mult a contat propoziţia aceea rostită de domnul prefect care nu avea nicio legătură cu trusturile, cu conflictele mai mult sau mai puţin deschise cu mogulii. Era vorba despre noi, nişte jurnalişti de teren care alergau cu camerele prin noroi până în gât, printre morţi şi oameni cu casele distruse, obosiţi şi flămânzi după ore întregi de filmări şi transmisiuni în direct. Pentru noi, nişte „copii”, cum îi plăcea preşedintelui să spună, a lăsat la o parte orgoliile şi luptele.

Apoi, l-am mai întâlnit pe preşedinte la hramuri, la sfinţiri, la inundaţiile din Maramureş, din Suceava. Mereu am avut câte o întrebare idioată de adresat – temă de la Bucureşti – însă, chiar şi atunci când nu mi-a răspuns, m-a tratat cu respect. Cel puţin eu aşa am simţit. Cred că degradarea relaţiilor domniei sale cu anumite trusturi media are explicaţii pe care noi le cunoaştem doar parţial. E foarte posibil ca şi puterea să-l fi schimbat mult. Pentru mine, rămâne însă primul politician de talie naţională care ne-a întins mâna şi nouă, unor ziarişti din provincie, şi primul şef de stat care a uitat de toate supărările sale pe moguli de dragul unor „copii”. Mulţumesc, domnule preşedinte!

Cristiana Sabău

27 comentarii

  • S-a incheiat o era . era Basescu. buna-rea………….asa a fost , asa se va scrie istoria. trebuie sa privim si inapoi ca sa stim sa mergem inainte.

  • Sarbatori fericite si multa sanatate. Mult timp deaici in colo nu vom avea un Presedinte ca el, cu toate greselile facute si mai ales ca in cei zece ani a avut un guvern si un parlament ostil ideii de progres. Nu s-a modificat constitutia,legea alegerior parlamentare, conform vointei poporului, reforma partidelor politice, reforma administrativa, reforma in sanatate, invatamant si nu in ultimul rand si ce-a mai importanta, reforma fiscala. Mai sunt si altele dar acestea sunt cele mai importane. Nu l-a ajutat nimeni ,nici chiar cei din PDL. Nu au vrut si asa ca suntem undeva prin anul 1992 cu aceste legi.. Pacat ca idei a avut intrand in conflict cu parlamentul ducand de doua ori la suspendarea lui. Pe plan exetr a dus cea mai buna politica si multe din prezicerile lui din 2006-2007 s-au adeverit, mai ales politica expansionista a Rusilor. Pacat puteam sa avem o Romanie mult mai „FRUMOASA”.

  • Domnul Traian Băsescu rămâne, dincolo de unele erori ale sale, un politician de mare forţă. În special în politica externă, a făcut mult pentru România, a orientat ţara spre UE şi SUA şi nu a dorit a sta drepţi în faţa ruşilor. Principalele instituţii de forţă ale Statului funcţionează acum datorită luptei sale cu un sistem corupt şi clientelar. Puneţi în faţa dv. pe cei trei preşedinţi pe care ţara i-a avut după 1989, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu şi veţi vedea, acum şi-n special ceva mai târziu, cine a adus mai mult prestigiu pentru România. Comparaţi-l, ca politician, pe Traian Băsescu cu Victor Ponta şi vedeţi diferenţa! Felicitări doamna Sabău, şi eu am simţit cam la fel!

  • Dupa jungla politica in care doar un personaj gen Basescu ii putea face asteptam un viitor mai buna cu un presedinte gentleman.
    Basescu va ramane in istoria Romaniei un presedinte de referinta cum sunt cativa la americani:Lincoln,Washington..etc

  • Nu știu dacă are vreun efect, dar folosesc ziarul d-voastră doamnă Cristiana Sabău pentru a transmite tot respectul meu lui Traian Băsescu la finalul mandatului. Mulți o să-l regrete peste ani!

  • nceputul sfârşitului, la Cotroceni: între „Respect! Noi suntem copiii statului de drept!“ şi „Mai am un singur dor, Băse la vorbitor“

  • suntem de-a dreptul jalnici… n-am sa-l mai critic pe traian basescu, desi ar merita, binainteles pentru toate ticalosiile facute, pentru ca il meritam din plin pe acest betiv ordinar care ne-a adus tara printre ultimele din europa, suntem invrajbiti unii impotriva celorlalti, vanduti, cu resursele date la straini, si daca mai era nevoie, poporului roman i-a adancit si mai mult mentalitatea de slugoi de iobagi cu care se pare ne simtim foarte confortabili… Să trăiți bine!…

    • Bine ca a fost bun, tot zece ani, ILIESCU care a venit la putere pe valul unei lovituri clare de stat. In timpul lui s-au intamplat cele mai mari hotii din avutul tarii. Atunci s-au vandut pe gratis tot ce avea tara mai bun, ajutat de Vacaroiu si Nastase , primministrii pus de el. L-ati auzi vreodata sa le zica ca nu fac bine, ca nu asa trebuie procedat? Tot el a chemat minerii de doua ori la Bucuresi ca sa se lase cu morti si raniti. Acest gest facut de „omul” pe care tu il idolizezi a tras romania cel putin 20 de ani inapoi si s-ar mai puta spune f. multe despre el, dar las si pe altii.Unde este Polonia, Slovacia ,Cehia, Estonia, Lituania, Letonia daca au avut conducatori buni si au dat legi care sa fie de folos si peste o suta de ani? Sunt cu cel putin cu 50 de ani inaintea noastra. De Constantinescu ce se poate spune? Nimic, a fost o paiata pe care-l manipulau toti, era total pedinafara problemelor tarii.

    • deci asta ai inteles tu din ce am zis!? In opinia ta, daca critici pe Basescu automat esti PSD-ist, tii cu Iliescu si cu minerii!!! Sa stii ca viata in general e destul de colorata nu are doar alb si negru…

  • I-am admirat lui Basescu inteligenta ,spontaneitatea ,starea de spirit ,complexitatea,folosirea corecta a limbii romane,deschis ,prietenos .In ciuda tuturor comentariilor de tot felul a fost un presedinte puternic ,un politician care s-a impus ,un familist ( cu cata dragoste isi priveste fetele ,cu cata bucurie a primit nepotii ,iar Maria a fost respectata).Este unic .

  • E prea devreme pentru a trage linia, dupa mine.
    Basescu a facut atat rele, cat si bune, in egala masura.
    Intrebarea care se pune : cele bune au fost facute „pentru tara”, sau intamplator i-au adus lui foloase>?
    Cele rele au fost niste scapari sau niste mutari calculate?

    • nu exista „scapari” la nivelul la care lucreaza un presedinte de tara. „Scapari” avem noi in viata de zi cu zi, aici in mediul online si nu numai…

  • Păcat că avem atâtea minţi slabe în ţara aceasta! Domnule Vali, dumneata nu ştiu dacă eşti cu adevărat ticălos, dar sigur că te încadrezi între minţile slabe ale naţiunii! Faptul că te poţi exprima liber aici, se datoreşte şi lui Traian Băsescu pe care, inconştient sau nu, îl faci ticălos! Dumneata ştii ce înseamnă „beţiv ordinar”?Cred că judeci cu urechile!

    • „se datoreaza”, nu „se datoreste”. Il fac in mod constient ticalos, n-am cum sa-l fac in mod inconstient. „Betiv ordinar” inseamna, dupa parerea mea, acea persoana sau individ care se afla, in mod repetat sub influenta bauturilor alcoolice, in special wiskey cu gheata asa cum bine ne invata sa bem, la emisiuni de divertisment televizate. Iar ordinar inseamna acea persoana sau individ needucat, care are atat un comportament de badaran, (de genul bem din sticla sampanie pe scena) fara nici unpic de eleganta si diplomatie dar si un limbaj de birt plin de injuraturi de genul „tiganca imputita”. Exemplele poate nu sunt cele mai evidente si mai concludente dar e ce mi-a venit rapid in minte… Trag totusi o concluzie, văzând atâta basism, nu numai aici ci in toata presa locala si nationala. Sunt de-acord ca 10 ani de Traian Băsescu este prea puțin la cât de mult băsism este în România, la o țară plină de băsiști. Fac o precizare: Băsismul nu este doar de la Traian Băsescu, băsismul exista și înainte, meritul lui Traian Băsescu a fost și este ca el a definit acest tip de mentalitate, de gândire, de raționament și nu în ultimul rând de comportament. Cred că cea mai mare caracteristică a băsismului pe lângă preluarea de teme false, gen JUSTIȚIA sau lupta ANTICOMUNISTĂ, este lipsa totală a toleranței, adică acceptarea de opinii diferite…

  • Tovarasa Sabau,
    Daca sunteti curioasa ce s-a intamplat la revolutie intrebati-l pe mentorul d-voastra de la securitate a carui angajata ati fost si care v-a initiat in tainele presei,
    Dupa ce aflati tainele revolutiei spuneti-ne si noua.

  • Domnule Vali, mulţumesc pentru corectură, dar ceea ce nu ştii dumneata este că, la fel de corect se spune şi „datoreşte” chiar dacă în unele zone apare ca regionalism. Datorită lui cutare, dacă vrei mai pe înţelesul tuturor. Dacă T: Băsescu este aşa de negru cum îl pictezi dumneata, atunci cum se face că a câştigat TOATE alegerile la care a participat? Cum poate ajunge preşedintele României un „beţiv ordinar”? Ai mintea prea slabă dacă acuzi milioane de români de băsism. Ai citit ce scriau domnii Pleşu şi Liiceanu de fenomenul „băsist”? Sau nu serveşti astfel de autori!

    • Sigur ca da, cu un vot la fiecare 12 secunde pe o singura sectie de vot chiar si un betiv ordinar poate castiga alegerile si sa ajunga astfel presedinte, nu e nici o problema. Dati-mi voie sa am indoielile mele cu privire la cum a castigat Traian Basescu alegerile, prin furt, frauda masiva si minciuna dar nu asta e problema principala. Numai conteaza ca a fraudat si cat a fraudat, chiar si asa cu toata frauda foarte multa lume, dupa parerea mea, mult prea multa lume l-a votat, asta e… Cat despre „autorii”, asa cum ii numiti dumneavoastra Plesu si Liiceanu eu am urmatoarea remarca, in primul caz adica Plesu numa autor nu este in rest e orice, politician foarte abil, a fost prezent mai in toate cancelariile, securist din garda veche si un foarte bun manipulator de opinii, iar in ceea ce-l priveste pe domnul liiceanu numele sau spune totul cu privire la caracterul lui, ca si in cazul lui Basescu dealtfel… si apopos sa vorbesti de carti si autori intr-o discutie legata de Traian Basescu este ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului, nu de alta dar nu stiu daca a reusit sa termine totusi LEVANTUL de Cărtărăscu. Este o intrebare care ne va framanta multa vreme…

  • Domnule Vali, mulţumesc pentru corectură, dar ceea ce nu ştii dumneata este că, la fel de corect se spune şi „datoreşte” chiar dacă în unele zone apare ca regionalism. Datorită lui cutare, dacă vrei mai pe înţelesul tuturor. Dacă T: Băsescu este aşa de negru cum îl pictezi dumneata, atunci cum se face că a câştigat TOATE alegerile la care a participat? Cum poate ajunge preşedintele României un „beţiv ordinar”? Ai mintea prea slabă dacă acuzi milioane de români de băsism. Ai citit ce scriau domnii Pleşu şi Liiceanu de fenomenul „băsist”? Sau nu serveşti astfel de autori!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS