Actualitate Economie

Cui aparţine firma care a proiectat reabilitarea blocurilor de pe Crinilor şi cine a decis culorile

Firma care a proiectat reabilitarea termică a blocurilor de pe strada Crinilor aparţine fiului unui important om de afaceri din Bistriţa abonat la contracte de milioane de euro cu statul. El spune că nu a fost ideea lui să fie zugrăvite în albastru şi mov. "Nici nouă nu ne-au plăcut, arhitecta nu a vrut să semneze!".

Potrivit datelor publicate pe panoul de pe strada Crinilor, proiectantul lucrării executate de SC Dimex 2000 Company SRL este Klever System SRL (foto principal), firmă înfiinţată în anul 2004 şi condusă de George Sebastian Naghiu (35 de ani), fiul omului de afaceri Mihai Naghiu, patronul Serbis, altă companie abonată la contracte de milioane de euro cu statul (vezi Aquabis şi contractul mamut pentru aducţiuni de apă şi reţele de canalizare).

Conform datelor oferite de Registrul Comerţului, firma lui Naghiu junior are ca domeniu de activitate principal „fabricarea produselor din beton pentru construcţii”, însă s-a specializat în ultimii ani în reabilitări termice de blocuri, nu doar în Bistriţa-Năsăud, ci şi în alte judeţe din Transilvania, cum ar fi Cluj, Mureş sau Harghita.

Timp Online l-a contactat pe George Sebastian Naghiu ca să afle a cui a fost ideea zugrăvirii blocurilor de pe Crinilor unul în mov şi altul în albastru.

„A fost o licitaţie pentru proiectarea mai multor blocuri, la ea au participat şi firme din afara judeţului şi noi (SC Kelver System SRL) am fost desemnaţi câştigători. Am făcut proiectarea, am mers în Comisia de Urbanism cu propunerea să se păstreze culorile iniţiale, iar Primăria Bistriţa ne-a cerut să schimbăm culorile şi să le utilizăm pe acestea care s-au pus acum. Nici nouă nu ne-au plăcut. Cei din Urbanismul Primăriei Bistriţa ne-au solicitat să utilizăm aceste culori pe care le vedeţi. Ca să se depună proiectul pentru accesarea fondurilor europene trebuia şi avizul Comisiei de Urbanism şi avizarea internă a Primăriei. Domnul Nelu Papoi se ocupă de reabilitarea termică a blocurilor şi cu dânsul am ţinut legătura. Probabil că arhitectul şef al oraşului (Monica Pop -n.r.) sau şeful de la Urbanism (arhitect Ştefan Tamaş -n.r.), nu mai ştiu, ne-au solicitat prin domnul Papoi – avem mailuri şi tot – că acelea sunt culorile care se doresc. Colegii mei, arhitecţi, au fost la Bistriţa să discute cu cei din Primărie, dar acelea s-au dorit. Cumva nu am fost de acord nici noi, dar ni s-a spus că acestea sunt culorile pe care le doreşte comisia. Bun! Le-am preluat. Arhitecta noastră din Cluj nici nu a prea vrut să le semneze pentru că nu ne-au plăcut. Şi nouă ni s-a părut parcă nu uşor digerabil. Ceva ni s-a părut şi nouă cam prea….Cumva lucrurile acestea au venit cu o viziune. A venit cineva şi a spus că, în alte părţi, toate blocurile sunt colorate, iar lucrul acesta dă culoare oraşului, să nu fie toate blocurile gri sau portocalii, să fie nişte culori mai diferite. Asta s-a dorit însă, din păcate, nu ştiu dacă s-a reuşit. E un pic…. Culoarea nu e prea… în fine. ”, a spus Naghiu.

El a explicat că, de regulă, proiectanţii lucrărilor de reabilitare a blocurilor merg „pe culorile iniţiale”. „Dacă ne solicită altceva Comisia de Urbanism, preluăm cumva solicitările pentru că ne gândim că e o viziune asupra oraşului, cu zone de culori. Noi am propus iniţial Primăriei Bistriţa să refacem culorile iniţiale ale celor două blocuri, dar nu avem ce face şi respectăm solicitarea beneficiarului”, a spus Naghiu.

Întrebat ce decizie s-a luat în legătură cu cărămida aparentă aflată pe cele două blocuri, el a spus că, iniţial, firma sa a dorit să o păstreze. „Ştiu că ar fi fost o mică problemă legată de păstrarea indicelui energetic. Dacă se păstra această cărămidă aparentă, nu îl puteam atinge, iar dacă e pe o suprafaţă mai mare e şi mai mare problema”, a spus el.

Referitor la situaţia balcoanelor, unele izolate, altele nu, Naghiu a spus că, în general, la toate blocurile reabilitate termic s-a solicitat închiderea balcoanelor. „E posibil ca unii locatari să nu fi vrut închiderea balcoanelor şi ca să fie o soluţie unitară s-a dat izolarea parapetului la tot blocului, însă, dacă o persoană a renunţat la închiderea balconului, obligatoriu i s-a izolat interiorul. Am avut două variante: ori termizolare în balcon, ori se închide balconul şi termoizolăm parapetul”, a spus el.

Să mai spunem că, potrivit portalului Primăriei Bistriţa, arhitectul şef Monica Pop – în fapt inginer contructor de meserie, şi şeful Serviciului Urbanism – Ştefan Tamaş – sunt subordonaţii primarului Ovidiu Creţu şi, potrivit unor surse interne din instituţie, îi execută orbeşte ordinele.

Aşadar, toate drumurile – în materie cromatică – duc spre primar!

18 comentarii

  • Bravo Cristiana, îmi place că nu te lași până nu afli tot pe filieră, cum s-ar zice. Ar fi interesant să intri un pic și în componența nominală a Direcției Tehnice, partea care se ocupă cu achizițiile publice. O fi Legea complicată dar sunt unii care au ajuns să o folosească „foarte bine”.

  • Pana la urma faptul de a avea un oras foarte colorat tine mai mult de gusturi si de o anumita viziune a Primariei.Sa asteptam sa se reabiliteze toate cladirile din oras si atunci poate va deveni evidenta logica acestor culori.In principiu eu sunt pentru culori,chiar si un pic mai trasnite,oricum de la o vreme te obisnuiesti cu ele.

  • Probleme sunt in tot orasul in ceea ce priveste simtul estetic al celor care dau unele aprobari sau inchid ochii la unele deteriorari ale anumitor obiective sau lipsa simetriei in plantarea copacilor (simetrie mostenita ok dinainte de 89). Cromatica orasului lasa de dorit….Un acoperis rosu, unul verde, unul mai mic, unul mai mare, un bloc roz langa unul verde, o casa tipica Spaniei langa una tipica Olandei sau Austriei…etc, etc.

  • Deci avem norc cu voi ca mai scrieti si cercetati mai profund problemele ca in rest astia fraieresc oameni cum vreau ei vai de noi cu primaru asta care e un pacalici al comanda tuti cum vor dupa bunul plac si el la randu lui da ordinde la taranca aia de monica pop care sustine ca orasu e al ei si ea raspunde de el sa nai de ajuns la inculta aia..

  • dupa cate inteleg eu toata lumea nu este de acord cu aceste culori incredibile,nimeni nu le-a vrut dar ele exista,ce se v-a intampla in continuare ,exista vre-o solutie sau se intampla ca de obicei in Romania,toata lumea vorbeste dar nu se intampla nimic,singura care poate face lumina este Cristiana Sabau,daca v-a vrea si noi o rugam sa faca presiune asupra celor care au puterea sa repare ceva,PROPRIETARII CARE SI IEI PLATESC 3 SAU 5 ANI NU AU NICI UN CUVANT?SANT PROPRIETARI DOMNILOR,sau sant doar fraierii care platesc ,succes doamna Cristiana

    • Vă mulţumesc pentru încredere, dar nu am mai multă putere decât aceea să semnalez anomaliile şi să încerc să aflu cum s-a ajuns la ele. Din păcate, cred că prea târziu. La decizia care s-a luat în acea comisie de urbanism trebuia să fie prezentă asociaţia de locatari şi să aibă un cuvânt de spus în calitate de beneficiar. Măcar să le fie învăţătură de minte altora, să se implice la timp, când se poate schimba ceva, nu după ce bolnavul e mort şi îngropat.

    • Au fost vreodata sanctionati „functionarii” care se ocupa de arhitectura si urbanismul Bistritei? Imi amintesc o data, parca in timpul lui Fl. Chereji. In rest, nemultumiri in tot orasul iar dansii linistiti si prosperi.

    • Doamnnă Cristina, eu sunt un locatar din primul bloc şi am întrebat constructorul ce culoare se va pune, încă de la început, când se monta polistirenul pe bloc. Mi s-a spus că încă nu se ştie, că se discută la primărie. A doua zi, când am venit de la serviciu, am găsit un perete vopsit în albastru şi m-am crucit. Am întrebat că ce se întâmplă, noi nu suntem consultaţi? Au zis că nu mai au ce face, culorile au fost cumpărate şi asta este. Pe cine să tragi la răspundere? Pe primar, care, după cum ştim, face numai ce vrea? Pe „ciraţii” lui care nu ies din cuvântul acestuia?
      Vinovaţii principali însă sunt cei care au aprobat „fără voie” culorile, deşi le-a displăcut de la început. Ruşine celor cărora li „s-a părut parcă nu uşor digerabil” , arhitectei din Cluj care a vizat acest proiect! Ruşine celor din comisia care a decis acest lucru! Poate ar fi bine să ştim cine a participat la acest „genocid” urbanistic.

    • D-na Alina nu fiti naiva, ei si-au cumparat vopselele dela inceput, deci stiau ce culoare se va da, inrest sunt speculatii.

    • Fiindcă sunteţi aşa de entuziasmat, propun culoarea roşie pentru blocul din Piaţa Petru Rareş (vis-s-vis de Banca Transilvania) ce urmează să fie reabilitat. Păcat că nu se vopsesc şi dalele din Piaţa Petru Rareş, Piaţa Centrală tot în roşu aşa cum a făcut primarul din Beclean. „O lume minunată” a kitsch-ului.

  • Daca va uitati in centru, fiecare casa saseasca are culoare diferita fata de casa vecina, si nu se oripileaza nimeni.
    Si culorile astea intense in 3 ani se deschid si o sa fie mai frumoase… sau nu.. Eu zic ca prind bine… Imaginati-va ca iei un taxi si zici simplu :”La blocul mov” si ajunge, stie soferul care e…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS