Actualitate

La Dobric, toalete noi la şcoală, dar fără apă. Constructorul nu şi-a încasat toţi banii pe proiect

În Bistriţa-Năsăud, peste 25% din clădirile în care funcţionează unităţi de învăţământ nu au autorizaţie, majoritatea, 80, fiind de la ţară, printre ele numărându-se şi Şcoala Generală Dobric unde s-au făcut grupuri sanitare noi care nu sunt racordate la reţeaua de apă.


Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, printre şcolile care nu pot primi autorizaţie, se numără şi cea din satul Dobric, comuna Căianu Mic. Aici, Primăria a investit 300.000 de lei în construcţia unor grupuri sanitare noi pentru copii, dar nu a racordat instalaţiile la reţeaua de apă.

“Acolo, la Dobric, există inclusiv instalaţii în acele grupuri sanitare. Ce mai trebuie este o fântână de unde să-şi poată pompa prin hidrofor apă ca să racordeze grupul sanitar. Am discutat cu primarul (Paul Ştir – foto) de acolo să sape o fântână. E păcat pentru că stau acolo terminate grupurile sanitare de 2-3 ani de zile. S-au investit circa 300.000 de lei în aceste grupuri sanitare, o parte de la Guvern, alţii de la autoritatea locală”, a spus  Mihai Mureşan.

Inspectorul general-adjunct a explicat că în anul 2008, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost inclus cu 20 de poziţii într-un program guvernamental prin care se alocau bani pentru instalaţii sanitare.

“Prin Hotărâre de Guvern s-au alocat câte 175.000 de lei fiecărei primării ca să facă aceste lucrări. Unde nu a fost probleme cu apa, lucrurile au mers bine, dar aici, la Dobric, a fost o problemă cu foratul ca să vadă la ce adâncime se poate găsi apa. Primăria a cheltuit pe foraje cea mai mare parte din banii primiţi de la Guvern. Ce pot să vă spun eu este că tot ei, cei de la Primăria Căianu Mic, au terminat lucrările, deşi alţi bani nu au mai primit de la Guvern. Din păcate, nu au găsit apă. Mie mi-e frică să nu înceapă să dispară obiectele de prin clădirea de la Dobric de vreme ce nu le foloseşte nimeni”, a spus Mihai Mureşan.

În replică, primarul din Căianu Mic, Paul Ştir, a catalogat afirmaţiile lui Mihai Mureşan drept „răutăcioase”. „Domnul inspector general-adjunct a făcut nişte afirmaţii răutăcioase fiindcă ştie exact cum stau lucrurile. Conducea ISJ în momentul în care Guvernul a început programul pentru instalaţii sanitare în şcoli. Proiectul nostru de la Dobric a fost evaluat la 500.000 de lei. Iertaţi-mă, dar e o sumă exagerat de mare pentru  o clădire de 120 de metri pătraţi. A fost licitat la 350.000 de lei, iar constructorul a primit 190.000 de lei. A mai făcut lucrări de 100.000 de lei şi nu i le-a plătit nimeni şi mai are de executat lucrări de 60.000 de lei ca să fie gata proiectul. Nu va preda clădirea până nu primeşte banii, degeaba fac eu puţ. El are prevăzut în proiect să foreze la 25 de metri după apă. Habar nu am de ce. Mi-e foarte greu să înţeleg de ce o clădire de 120 de metri pătraţi în care sunt WC-uri pentru băieţi şi fete costă chiar şi 350.000 de lei şi de ce e nevoie de un puţ la adâncimea aceea. Poate ne explică cei care le-au aprobat atunci. Eu am preluat situaţia aceasta, nu eram primar în 2008, ştiu cum stau lucrurile şi sunt uimit să văd ce declară domnul Mureşan. Mi-e ruşine de cum arată acolo grupurile saniatre, ca acum 30 de ani, dar nu am ce face. Am preluat o primărie cu arierate, trebuie să plătesc pe rând ce am de plătit. Mai am şi alte instituţii de învăţământ în subordine. Am creat condiţii bune peste tot, am depus un proiect pentru reabilitare Grupului Şcolar Ion Căian Românul de 1,3 milioane de euro şi am cerut bani prin Regio, mai am un proiect de reabilitare a şcolii din Dobric, dar unul realist. Ca să refacem toată şcoala e nevoie de 700.000 de lei. Faceţi o comparaţie cu cât au costat grupurile sociale şi trageţi concluziile. Eu nu vreau să spun nimic mai mult. M-am interesat la ISJ, nu sunt bani pentru investiţii. Probabil că noi va trebui să plătim ce s-a făcut acolo ca să ne predea clădirea, dar nu putem acum”, a spus Paul Ştir.

Un alt caz dat ca exemplu negativ de inspectorul general-adjunct a fost cel al Liceului Teoretic “Constantin Romanu Vivu” Teaca unde un corp de clădire nu este racordat la reţeaua electrică.

“La Teaca, în urmă cu mai mulţi ani, au început lucrările de construcţie a unui campus şcolar, dar s-au sistat din lipsă de bani. Au urmat nişte litigii, iar constructorul, din câte am înţeles, ar vrea 150.000 de lei ca să racordeze la electricitate un corp de clădire. Cred că acolo, Primăria Teaca trebuie să găsească soluţii. Şcoala e administrară de autorităţile locale”, a spus Mureşan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS