Actualitate

Gardurile din jurul lacului Colibița trebuie demolate. Care e termenul limită şi cine a dispus măsura

Gardurile din jurul lacului de acumulare de la Colibiţa, considerate construcţii ilegale, trebuie demolate în regim de urgenţă. Proprietarii care au încălcat prevederile legale au fost notificaţi să afcă acest lucru până cel târziu în data de 25 iulie a.c., anunţă anunţă Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa printr-un comunicat pe care îl redăm integral.

„ABA Someș-Tisa solicită demolarea construcțiilor ilegale din zona lacului Colibița

În urma controalelor efectuate de către personalul de specialitate din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud la persoanele riverane lacului de acumulare Colibița s-a constatat faptul că acestea au efectuat construcţii (împrejmuiri ale suprafeţelor de teren) pe domeniul public al Statului Român.

Lacul de Acumulare Colibița este administrat de către Administraţia Naţională “Apele Romane” – Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud.

În această perioadă, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a început notificarea proprietarilor care au încălcat prevederile legale, solicitând dezafectarea de pe domeniul public a tuturor împrejmuirilor existente până la data de 25 iulie 2017. După această dată, instituția noastră va demara o nouă serie de controale în zonă”, a anunţat Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

13 comentarii

  • În sfârșit. Ne-a luat să dărâmâm gardurile (presupunând că o să se întâmple asta într-o lună) mai mult decât lui Ceaușescu să construiască barajul și să mute Colibița la Mița. Mai mult decât lui Apolodor să construiască podul peste Dunăre.

  • Oare ieri le_au construit? A fost o porcărie atâția ani. Trebuie dărâmate urgent, iar cei care nu se conformează trebuie sancționați rapid.

  • Am văzut un lac în Italia, de-a lungul malului erau infipți piloni și pe piloni suspendată o pistă de biciclete și una de alergare. Pe sub piloni se putea ajunge la apă și erau amenajate mici plaje.

  • Tot ce e in zona de protectie trebuie daramat URGENT!
    Zona de protectie trebuie delimitata cu borne si transformata in traseu turistic in jurul lacului.

  • Pana la 25 iulie ,90% din cei vizati vor avea semnat un „Contract de concesiune teren” valabil pe 49 de ani ,la pretul de 10 bani/mp/an (pret mic,sa nu discriminam !)!
    Unii mai prevazatori probabil ca au deja concesiunea,asa ca onorata comisie de control nu va face altceva decat sa constate ca , constructiile ilegale in iunie sunt…aproape legale in iulie !

  • Unii, băieți deștepti și sub acoperirea anonimatului (și nu sub bărbi) au înălțat ”fundul lacului” depozitând acolo pământ și piatră, pentru a ridica ”cota terenului lor” și a pretinde astfel că sunt proprietari, inclusiv asupra fâșiei de mal adesea inundată.
    Așa fiind, vor pretinde că „malul” este în curtea lor, vor face garduri și se vor rățoi mai departe sfidător-milog la adresa bunului simt.
    Unde-i comisia ordonată de prefect, președinte CJ , cu oarecare vreme în urmă – bla bla bla, ce rezultate concrete a obținut și cât a cheltuit cu deplasări, diurne, salarii din banii publici ?

  • Sunt cei mai slabi administratori!! Ma intreb…? si nu in necunostiinta de cauza…”CACATUL” deversat (imi cer scuze pentru expresie!) pe care aproape toti cei din jurul lui il deverseaza in lac!…cine „la cine ” face controale??? …Ma opresc …! si spun doar atat! SEFII ACESTEI ADMINISTRATII sunt pusi POLITIC!!! pentru restul!…nu stiu daca mai trebuie trase concluzii!!

  • In legatura cu neregulile din jurul lacului Colibita, lucrurile se misca incet si cu mare greutate . In urma cu cativa ani s-a format si o comisie care sa faca ordine, numita chiar Comisia Colibiţa, condusa de Ovidiu Frenţ, subprefectul de la vremea respectiva. Comisia Colibita care avea în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor, nu a rezolvat nimic, din neregulile constatate. Au venit, au vazut si au plecat.
    Realitatea e ca in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. A existat si ideia achizitionarii unor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri, care a ramas doar la faza de intentie. Ideia nu trebuie abandonata. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Totusi, bine ca s-a luat masura de demolare a gardurilor construite ilegal care permite trecerea imediata la refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune alte cheltuieli din partea CJ, decat o hotarare ferma in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.

  • Ba as propune ca Apele Romane să facă un gard , fie și simbolic, dar vizibil, pe conturul cotei ce delimitează proprietatea publică a statului de cea a particularilor , particulari care, pentru a accede la lac , să fie obligați să plătească o taxă de trecere prin portite practicate în locuri anume amenajate și autorizate.
    Așa s-ar trezi un minim respect fată de bunul public.

  • Credeți că se va întâmpla asta?…Eu nu. Mai vorbim peste o lună…Chiar vă rog să reveniți la subiect, doamna Sabău!

    • Normal că nu cred. Aud povestea asta din 2012. Au trecut 5 ani, au fost „n plus unu” comisii, nu s-a întâmplat nimic. Colibiţa e a politrucilor cu vile în jurul lacului. De fapt, ei sunt Colibiţa ca să facem o analogie cu sintagma „noi suntem statul”.

    • Mulțumesc pentru răspuns!!! Eu îl ştiam, voiam doar să ridic mingea la fileu…ştiam că o să punctați…şi nu a fost nevoie să treacă o lună de zile…
      Felicitări doamna Sabău!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS