Actualitate

Consilierii PNL din Năsăud, acuzaţi că se opun construirii a trei case de tip familial pentru copii

Viceprimarul Năsăudului, Nicolae Găitan, consilierii PNL Petru Drăgan, Viorel Naşcu, Răzvan Redac şi Marius Marica, dar şi independentul Ionuţ Cremene sunt acuzaţi de conducerea CJ că se opun construirii a trei case de tip familial de către o fundaţie dispusă să investească 600.000 de euro.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alexandru Pugna, şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, Delia Fontul, au organizat, joi o conferinţă de presă comună în care au criticat refuzul unor consilieri locali PNL din Năsăud de a permite construcţia a trei case de tip familial pe teritoriul oraşului în care să se mute copiii instituţionalizaţi în centrul din Năsăud, situaţie care pune conducerea CJ şi a DGASPC în situaţia de a lua în calcul relocarea activităţilor la Bistriţa.

„Ne confruntăm cu o problemă mai greu de înţeles pentru noi la Năsăud. Copiii instituţionalizaţi aici trăiesc în condiţii bune, zicem noi, însă nu la cele prevăzute de standardele europene în domeniu. S-a ivit o oportunitate. Fundaţia HHC Maramureş, cea care a construit la Teaca două case de tip familial unde s-au mutat copiii din centru, a fost de acord, la solicitarea domnului preşedinte al CJ, Radu Moldovan,  să construiască trei case de tip familial şi la Năsăud. Singura condiţie a fost să punem la dispoziţie teren pentru aceste case. Ne-am adresat primarului Năsăudului Mircea Romocea şi l-am rugat să identifice trei locaţii. Un loc aparţine CJ, drept urmare mai aveam nevoie de încă două locaţii. Subiectul a fost discutat în Consiliul Local Năsăud, însă, din păcate, consilierii PNL s-au opus acestei iniţiative doar pentru faptul că a venit din partea primarului. Personal nu pot înţelege cum poţi să te opui unei investiţii de 600.000 de euro şi şansei pe care aceşti copii ar putea-o avea să trăiască în condiţii mai bune”, a spus vicepreşedintele Alexandru Pugna.

Imediat după ce aleşii PNL din Năsăud au respins iniţiativa primarului, preşedintele CJ, Radu Moldovan, a avut o discuţie cu viceprimarul din Năsăud, Nicolae Găitan, şi cu ceilalţi aleşi PNL. „S-a ajuns la o înţelegere, iar în acea discuţie ne-au dat de înţeles că sunt de acord. Cu toate acestea, în şedinţa CL Năsăud în care s-a discutat din nou proiectul, o parte dintre consilierii PNL s-au opus din nou. Este vorba de viceprimarul Nicolae Găitan, respectiv de consilierii PNL Petru Drăgan, Viorel Naşcu, Răzvan Redac şi Marius Marica, cărora li s-a alăturat Ionuţ Cremene, consilier independent. Ei s-au opus ca cele trei case să fie construite la Năsăud”, a spus Pugna.

Ajungând la concluzia că ar fi păcat ca judeţul Bistriţa-Năsăud să piardă finanţarea de 600.000 de euro şi oportunitatea de a le face o viaţă mai bună copiilor instituţionalizaţi, conducerile CJ şi a DGASPC au decis să discute cu primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, despre oportunitatea ca respectivele case să se facă în municipiu.

Problema este că angajaţii centrului din Năsăud, peste 30 la număr, sunt năsăudeni, iar mulţi nu îşi pot permite să facă naveta la Bistriţa. Pentru ca aceşti oameni să nu aibă de suferit pierzându-şi actualele locuri de muncă, CJ a decis să mai dea o şansă CL Năsăud să-şi schimbe rapid hotărârea, termenul limită avansat fiind al zilei de luni când va avea loc o nouă întâlnire a celor implicaţi la Năsăud. Totuşi, în paralel se vor purta discuţii şi cu Primăria Bistriţa ca variantă de rezervă în cazul în care la Năsăud nu se ajunge la nicio concluzie.

Directorul DGASPC Delia Fontul a spus la rândul ei că este „profund dezamăgită” de colaborarea cu CL Năsăud în ce priveşte materializarea parteneriatului încheiat în septembrie 2014 între CJ, DGASPC şi Fundaţia HHC Maramureş cu privire la închiderea centrului de protecţie socială de la Năsăud şi crearea a trei case de tip familial.

„Noi, DGASPC, în colaborare cu serviciile de asistenţă socială din primării, avem obligaţia de a implementa Strategia naţională privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în perioada 2014-2020. Unul dintre obiectivele obligatorii ale acestei strategii este desfiinţarea instituţiilor de tip clasic cu o capacitate mare şi crearea de servicii sociale alternative în speţă case de tip familial sau apartamente. Responsabilitatea îndeplinirii acestui obiectiv este atât a ministerului, cât şi a autorităţilor publice locale, implicit a Consiliului Local Năsăud la care am apelat cu toată încrederea pentru a ne sprijini întrucât intenţia noastră este de a crea pentru aceşti copii un mediu cât mai apropiat de cel familial pentru ca ei să beneficieze de o viaţă mult mai bună, vrem să-i pregătim pentru o viaţă independentă în care să se poată integra socio-profesional la finalizarea studiilor sau la împlinirea vârstei de 18 ani când se revocă măsura de protecţia socială”, a spus Delia Fontul.

Şefa DGASPC şi-a cerut scuze faţă de fundaţie pentru că s-au tergiversat atât de mult procedurile încât nu s-au putut demara concret lucrările la cele trei case de la Năsăud.

„Oamenii care lucrează în această fundaţie sunt foarte serioşi. Au închis 47 de instuţii de tip vechi şi au construit 87 de tip familial în mai multe judeţe, au activitate serioasă şi vastă şi cumva ne-am considerat privilegiaţi pentru proiectul de la Teaca. Când am aflat că o să avem oportunitatea să continuăm la Năsăud, ne-am bucurat foarte mult. Acum în centrul de la Năsăud sunt 68 de copii. Dintre ei, o parte vor părăsi instituţia până la sfârşitul anului 2018, aşa încât vor fi reintegraţi în familiile naturale sau vor fi daţi în plasament. Vor rămâne 42 de copii care să ocupe cele trei case, câte 14 copii într-o căsuţă. Noi am fost de bună credinţă. Ne-am dorit ca partea administrativă şi centrul de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi de zi să rămână în vechea locaţie fiindcă deservesc 80 de copii din zona Năsăudului. Se pare însă că am eşuat, aşa că ne vom adresa Consiliului Local Bistriţa unde sperăm să avem parte de mai multă înţelegere”, a spus Delia Fontul.

Totuşi, de dragul angajaţilor actuali de la Năsăud, peste 30 la număr, cei doi au anunţat că aşteaptă până luni o veste bună din partea Consiliului Local Năsăud.

Cristiana Sabău

6 comentarii

  • Este un lucru bun, sa se faca aceste case de tip familial…dar, trebuie sa ascultati si de Radu Moldovan si sa da-ti lucrarea la Scurtu, de la Dimex…este obisnuit cu lucrarile din DGASPC…alo DNA-ul…va invitam la Bistrita…

  • Cititi mai bine articolul. Casele sunt construite de Fundatie prin Firma si pe banii lor. Consiliul Judetean nu are dreptul sa liciteze aceste lucrari. D.na Fontu nu are ce cauta la Consiliul local Nasaud. Presedintele Radu Moldovan a vorbit cu Gaitan si consilierii si le-a explicat exact despre ce e vorba si ei au spus ca-s de acord, dar la vot….nu. Clar. Consilierii „noului PNL” sunt impotriva a tot ce se intentioneaza sa se faca bun in Nasaud doar din orgoliu politic. Sa nu uite ca voteaza impotriva nevoilor noastre, a cetatenilor din Nasaud. Sa vad cu ce obraz vor veni la anul sa-mi ceara votul. O sa le arat…obrazul.

    • Astia nu vin cu obrazul sa ceara votul, vin cu minciunile. Asa fac si la Bistrita, nu-l lasa pe primar sa faca anumite proiecte, voteaza impotriva si apoi vin si critica ca n-a facut aia si aia si aialalta iar mai apoi, nu recunosc nimic. Ne-am saturat de minciunile lor.

  • toti se pricep la toate la noi

    Centrul de pasament de tip familial Nasaud este cel mai bine dotat centru pentru copii din judet.In centrul de plasament de tip familial locuiesc 68 de copii in camere cu 4 sau 5 paturi.Exista sali pentru servirea mesei bucatarii,grupuri sanitare ,spatii pentru diverse activitati educative,pentru grupe de de maxim 12 copii. Copiii au spatii de joaca intr-o curte cu spatiu generos si au personal de paza in permanenta. DACA CEVA MERGE BINE TREBUIE SA STRICAM Cele 3 casute de tip familial,propuse de Radu Moldovan,Pugna si Fontu pentru a fi mutati copii din Centrul de plasament ,vor fi amplasate una in curtea din spate a scolii din cart. Liviu Rebreanu , una in curtea din spate a fostei farmacii din Piata Unirii si una in spatele curtii de la centrul Lacrima cu iesire in str.Tudor Vladimirescu printre blocurile de nefamilisti. In fiecare din cele trei casute de tip familial vor locui cate 12-14 copii.3*14=42,da restul pana la 68? Proiectul fundatiei HHC ‘inchiderea institutiilor de tip vechi’ cu bani europeni POSDRU pana in 2020. (da nu oricum fratilor )

  • minciuna comunistoida
    n-a fost nici un radu la nasaud la consiliu
    da astia comunistoizi doar cu minciuna au castigat intotdeauna

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS