Actualitate

Conferinţa Naţională a Forumului Montan din România, la Bistrița

(FOTO) ACTUALIZARE Cu prilejul Zilei Internaţionale a Muntelui, Bistrița a fost gazda celei de a 11-a Conferinţe Naţionale a Forumului Montan din România, eveniment organizat în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Agenţia Zonei Montane (MADR).

Principala tematică a conferinţei de al Hotel Metropolis – ”Parteneriatul Montan Internaţional (ONU) pentru anul 2015 – produsul montan, munţii şi schimbările climatice”, la dezbateri fiind invitați factori de decizie de la nivel guvernamental, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai mediului universitar, cercetători precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din ţară.

1 forum montan 15 2 forum montan 15 3 forum montan 15 4 forum montan 15

Nu au lipsit președintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, subprefectul Ovidiu Frenț, șefi de instituții, primari.

Lucrările conferinţei au fost prezidate de prof. univ. dr. Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România și senator ”Euromontana”, care a prezentat și Raportul Forumului Montan din România pentru anul 2015. ”Pentru zona de munte a județului Bistrița-Năsăud acesta este un mare eveniment, pentru prima dată Conferința Națională are loc în afara Capitalei”, a spus el.

”Mă bucur că Bistrița-Năsăud are onoarea să fie gazda acestei importante Conferințe Naționale. Tema este de actualitate și se încadrează în deciziile importante luate la nivel mondial în ceea privește mediul. Bistrița-Năsădu a fost pentru o zi ”Capitala Muntelui”. 56,4 % din suprfafața județului Bistrița-Năsăud este în zona montană, 35,9 % din populația județului este în zona montană, 79,2% din totalul de 3580 de persoanele ocupate în silvicultură și exploatare forestieră în județul Bistrița-Năsăud activează în zona montană. În ultimul an cifra de afaceri din silvicultură la nivelul județului este de 592,6 milioane de lei, iar peste 85% din aceasta este realizată în zona de munte. Din 335 de firme care au ca obiect activitatea de silvicultură și exploatare forestieră, 247 au sediul social în zona de munte. Din totalul de 62 de UAT-uri din județul nostru, 29 se află în zona montană. Acestea sunt: Năsăud, Sângeorz-Băi, Bistrița-Bârgăului, Cetate, Coșbuc, Dumitrița, Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Josenii Bârgăului, Leșu, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Maieru, Parva, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Rebra, Rebrișoara, Rodna, Romuli, Runcu Salvei, Salva, Șanț, Spermezeu, Târlișua, Telciu, Tiha Bârgăului, Zagra. Zona montană a județului Bistrița-Năsăud, pe lângă o frumusețe care se aseamănă sau depășește chiar alte zone cu renume din Europa, mai are și numeroase resurse care pot fi valorificate inteligent în interesul comunităților locale din aceste zone. Atât cât legislația îmi va permite și atât timp cât voi într-o funcție publică voi face tot ce ține de mine pentru a susține dezvoltarea economică a zonelor de munte din județul Bistrița-Năsăud. Nu pot să nu amintesc de marea victorie a noului cod silvic și a radarului pădurii, care a pornit din județul Bistrița-Năsăud și care a salvat și va salva și de acum înainte milioane de metri cubi de lemn”, a menționat președintele CJ Radu Moldovan.

”Producători, fermieri, lucrători forestieri, comunități montane, ONG, personalități din domeniu, factori de administrație, toți suntem aici pentru a contribui fiecare la o cât mai bună gospodărire a zonei montane”, a spus prefectul Ioan Țintean.

5 forum montan 15 6 forum montan 15 7 forum montan 15 8 bis forum montan 15

Au fost susținute următoarele expuneri: ”Munţii Carpaţi şi valorile lor. Produsul montan” (Dr. ec. Lazăr Latu – director general Agenţia   Zonei Montane/MADR, membru  Consiliul Naţional al Muntelui); „Munţii şi efectele schimbărilor climatice” (prof. univ. dr. Ioan Jelev – Academia de ştiinţe Agricole şi Silvice, membru Consiliul Director al FMR); ”Sistemul agro-silvo-pastoral şi schimbările climatice” (dr. ing. CS1 Teodor Maruşca – director general ICD Pajişti Braşov, membru CD al FMR); ”Un exemplu de dezvoltare rurală montană durabilă integrată în judeţul Bistriţa-Năsăud” (Emil Iugan – director MIS Grup, vicepreşedinte al FMR); Federaţia Agricultorilor de Munte-Dorna: Proiect româno-elveţian: ”Stâne moderne în Carpaţii României”, Proiect româno-norvegian: „Valorificarea fructelor de pădure sălbatice” (ing. Ioan Agapi – director FAMD, vicepreşedinte al FMR, vicepreşedinte al „Euromontana”); ”Experimentul Ardan” (prof. ing. Petre Cătineanu, membru Consiliul Director al FMR); „Stimularea turismului rural montan prin formare vocaţională. Proiect INROTUR” (cercetător ştiinţific Andrei Coca); ”Nevoia de „cultură montană” în societatea românească” (prof. univ. dr. Corneliu Bucur, membru CD al FMR şi al Consiliului Naţional al Muntelui).

Cu ocazia acestei conferințe au fost înmânate o serie de distincții și a avut loc expoziția ”Produsul montan”. AICI PUTEȚI VEDEA O GALERIE FOTO!      

8 forum montan 15 9 urs forum montan 15 10 forum montan 15 11 forum montan 15

6 comentarii

  • Sa nu uitati de mesajul COMISIEI EUROPENE care atrage atentia ca ROMANIA mai are 6, 9 milioane ha de paduri si urmeaza sanctiuni daca nu stopam taierile ilegale de lemn. Romania are ocazia de ai scoate cu suturi in CUR pe rechinii padurilor asa cum a facut Austria. Mai trebuie vointa politica si nu vorbe goale cu fursecuri si cafea.

  • Cu tot respectul pt.cei care fac ceva concret pt. protectia mediului,apei si PADURILOR dar niciodata nu sa dovedit eficienta paza oilor de catre lupi.Cum sa crezi ca aceasta organizatie va proteja muntii si padurile cand este condusa si finantata de austriecii de la H.I.S. prin partenerii si furnizorii de masa lemnoasa din BN (M.I.S. si Frasinul).Vor fi prezenti presedintele CJ,primari(obligatoriu cei rosii) fostul min.Doina P.se mai bifeaza o actiune cu efect ZERO,dar cu mult tantam si bucate gustoase pe masa.Cand o sa vad o lege cu doua articole: Art.1 Se interzice taierea padurilor ilegal,pedeapsa confiscarea veniturilor si inchisoare,deasemenea se interzice exportul de masa lemnoasa sub forma de busteni si semifabricate(doar mobila si produse finite ).
    Art 2 Se intrzice vanatul timp de 3 ani (pedepse asemanatoare art 1) atunci mai am o speranta,altfel pofta buna si sarbatori fericite ,iar celor care distrug mediul inconjurator LA MULTI ANI(cu executare.PAREREA MEA.

    • Din pacate toate cele trei comentarii s-au adeverit 100%.Mult zgomot pt.nimic,cainii latra ,ursu merge mai departe.Radarul o sa-i depisteze pe cei mici,care indraznesc sa traiasca fara ,,binecuvantarea” celor care s-au infruptat din bunatatile sponsorizate de austriecii care defriseza muntii.

    • Nea Ion, au lipsit de la intalnire reprezentantii acelui minister care`poate sa dea legea despre care vorbiti (Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor). Acestia sunt cei care ar trebui sa faca ceva pentru padurile noastre.

    • Si d-voastra dl. Sandu ave-ti dreptate doar ca din pacate,nu cred ca lucrurile vor mai merge bine in aceasta colonie,pasalac cu nume ROMania in care parca toate sunt cu ,,susul in jos”.In fruntea tarii sunt patriHOTI(patriotii sunt in Siberia ,sau in puscarii).Bisericile(de toate cultele) sunt conduse de unii care mai degraba imprastie turma ,in loc sa o adune,politia ,,e frate”cu hotii,iar cei care taie padurile si praduiesc muntii,organizeaza si conduc Forumul Montan.Ex. ar putea continua dar le sti-ti si d-voastra.PAREREA MEA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS