Politică Sănătate

Colegiul Medicilor cere ca în campania pentru europarlamentare să fie dezbătută starea sănătăţii

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a spus, la Bistriţa, că România este “campioană” în Europa în ceea ce priveşte inechităţile în accesul la servicii de sănătate. El a făcut un apel ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie starea sănătăţii. CMR va face dezbateri şi le va cere candidaţilor să-şi spună părerea.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România prof. dr. Vasile Astărăstoae a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că, ideea a fost lansată la Bruxelles de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) unde s-a făcut o analiză privind starea de sănătate şi viitorul sistemelor de sănătate din UE.

“Toate sistemele de sănătate au inechităţi, motiv pentru care Comitetul Permanent al Medicilor Europeni – iar CMR este de patru ani membru în această organizaţie – a decis să se implice în campania electorală pentru europarlamentare printr-un mesaj pe care l-a transmis în care cere ca principala temă în campania electorală pentru europarlamentare în toate ţările să fie sănătatea. În acest mesaj, se solicită ca sănătatea să existe în toate politicile din fiecare ţară a UE pentru că sănătatea poate duce la creştere economică şi la dezvoltare. (…) Se mai solicită egalitate de şanse în acordarea asistenţei medicale. Toate ţările au inechităţi, însă România este campioană în ceea ce priveşte inechităţile în accesul egal la servicii de sănătate”, a spus el.


Potrivit preşedintelui CMR, 46% din populaţia României locuieşte în mediul rural, dar numai 9% din medici îşi desfăşoară activitatea la ţară, iar 97% sunt medici de familie, ceea ce face ca o persoană din mediul rural să acceseze mult mai dificil un serviciu specializat decât una de la oraş.

Astărăstoae a adugat că ţara noastră este campioană şi la inechităţi în ceea ce priveşte alocarea fondurilor. “Suma alocată pe cap de locuitor este de cinci ori mai mare în Bucureşti decât în regiunea nord-est. Mai sunt inechităţi şi în ceea ce priveşte aparatura performantă. Regiunea sud are 0,3 mamografe la milonul de locuitori, de exemplu. Ar trebui ca acel mamograf, chiar dacă ar funcţiona 24 de 24 de ore, populaţia ţintă ar avea acces o dată la trei ani”, a adăugat el.

De asemenea, preşedintele CMR a spus că lucrul cel mai grav este, în opinia sa, “inechitatea în ceea ce priveşte personalul calificat”.

“România are 1,9 medici la mia de locuitori, dar diferenţele sunt între 3,5 până la 4,5 medici la mia de locuitori în centrele universitare şi 0,5-0,7 în unele judeţe limtrofe centrelor universitare. Trebuie altă abordare prin politici intersectoriale”, a spus el.

Potrivit sursei citate, un alt punct care trebuie luat în dezbatere este “autonomia profesiei”.

“Există tendinţa statului ca, sub masca unor cuvinte, cum ar fi lupta împotriva corupţiei să intervină şi să limiteze independenţa profesională şi a profesioniştilor, de a interveni în relaţia directă între medic şi pacient. Vă dau exemplu interceptarea convorbirilor între prof. Brădişteanu şi familia lui Adrian Năstase sau tentaţia organelor de forţă de a transforma în slugi profesioniştii din medicină. Ori, încălcarea autonomiei profesionale e unul din elementele care fac ca România să fie pe primul loc în ceea ce priveşte exodul medicilor. Dacă nu se iau măsuri legislative de protecţie a secretului professional, de tratament ca pe o profesie liberală, medicii vor pleca în continuare”, a spus el.

Astărăstoae a menţionat că CMR va solicita tuturor candidaţilor din România la europarlamentare să-şi spună punctul de vedere în legătură cu Manifestul CPME.

“Vrem să-şi spună public punctul de vedere fiindcă promovăm o directivă europeană pe acest domeniu. Vom face dezbateri, le trimitem invitaţii. Unii vor veni, alţii nu vor veni, dar vom face publice numele celor care nu participă sau nu îşi însuşesc acest manifestat adoptat de reprezentanţii legitimi a 32 de ţări. În toate aceste ţări se fac aceste campanii de informare legate de doleanţele corpului medical”, a spus Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a participat, joi, la Zilele Medicale Bistriţene unde a susţinut o prelegere în faţa medicilor bistriţeni.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS