Actualitate

Circulația auto, restricționată în Piața Unirii din Bistrița marți 24 ianuarie

Primăria municipiului Bistriţa aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că în data de marți 24 ianuarie, cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, circulaţia auto în zona Piața Unirii va fi restricţionată între orele 11.15 – 13.00.

”Rugăm participanţii la trafic şi riveranii să dea dovadă de înţelegere şi să folosească trasee alternative”, informează municipalitatea.


În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2017 se împlinesc 158 de ani de la Mica Unire, un important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Foto: arhivă 2016

2 comentarii

  • In prezent Piata Unirii din Bistrita nu mai are nici o legatura cu adevarul istoric al locului. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru ca ca in 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, intre care si Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la marele act al unirii, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in aceasta biserica. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici in 2012 statuia lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. Aceasta nebuloasa din mintea primarului Cretu este reflectata chiar in discursul sau confuz din 2012, cand spunea: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara.”
    Pai daca Piata Unirii din Bistrita nu are legatura cu „Unirea Principatelor Române”, de ce ai adus aici statuia lui Cuza de la IJP, cheltuind inutil niste bani publici? O intrebare la care Cretu nu a raspuns inca. De altfel, avand in vedere ca anul 2018 va fi anul Centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie, Primăria Bistrița a anunta inca de anul trecut un concurs de soluții pentru realizarea unui grup statuar care să fie amplasat în Piața Unirii din Bistrita, urmand ca bustul lui Cuza sa fie dus inapoi la IJP.
    Vezi: http://www.timponline.ro/primaria-vrea-concurs-de-solutii-pentru-un-grup-statuar-in-piata-unirii/

  • Primaria sa faca un concurs pt. asfaltarea strazilor de pamant din mun, sau sa se uite bine ce este pe strec intre fostul CPL si f-ca de STICLA. No ala ar fi concurs de PRIORITATI.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS