Actualitate

Cine cu cine şi-a dat mâna de Ziua Unirii (FOTO)

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, prefectul Ioan Ţintean, fostul ministru al Informaţiilor, Vasile Sebastian Dâncu, al Educaţiei, Liviu Maior, parlamentari şi şefii de instituţii au participat la evenimentele ocazionate de Ziua Unirii. La final, cu toţii au jucat Hora Unirii în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, unde au avut loc un ceremonial şi un spectacol folcloric.

Manifestările de Ziua Unirii au început cu un ceremonial militar-religios care a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios şi depunerea unei coroane de flori, din partea tuturor instituţiilor, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii.

Ziua Unirii 1 Ziua UNirii 2 Ziua Unirii 3 Ziua Unirii 4

Prefectul Ioan Ţintean a spus, cu această ocazie, că Ziua Unirii este un bun prilej pentru comunitate să cinstească ceea ce au făcut înaintaşii pentru poporul român. „Dacă nu ar fi fost Mica Unirea nu ar fi fost nici Marea Unire şi nu ştiu ce am fi fost noi astăzi, iar dacă au bătut clopote de bucurie peste munţi, desigur că s-au auzit şi la noi, în Ardeal. Această zi ne aminteşte că forţa unui popor este dată de solidaritate şi unitate, determinare pentru înfăptuirea unor idealuri comune, înţelepciunea de a depăşi orice dificultăţi. Acest moment memorabil a marcat profund istoria devenirii românilor, rămânând un exemplu însufleţitor pentru generaţiile următoare. 24 ianuarie nu reprezintă doar o filă de istorie, ci o temelie solidă pe care înaintaşii noştri au construit un stat naţional recunoscut şi respectat de marile puteri. Gândind la semnificaţia evenimentului, e nevoie să conştientizăm că nu doar prezentul ne aparţine, dar şi construirea viitorului este responsabilitatea noastră. Românilor de pretudindeni, un călduros La mulţi ani!”, a spus prefectul, care a invitat-o apoi să vorbească despre însemnătatea evenimentului istoric pe eleva Florina Butaciu, membră a lotului naţional de istorie al României.

Ziua Unirii 5 Ziua Unirii 6 Ziua Unirii 7 Ziua Unirii 8

A urmat un spectacol oferit de Orchestra Profesionistă a Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc” şi de interpreţii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, Ionela Lechinţan, Teodora Simionca, Elena Rusu, Octavia Andronesi, David Viorel, Ionuţ Zegrean.

După defilarea gărzii de onoare, cei prezenţi la festivităţi au dat mână cu mână şi s-au prins în Hora Unirii, începând cu oamenii politici, şefii de instituţii, artiştii şi cetăţenii participanţi la eveniment.

Stop cadrul zilei a fost oferit de primarul Becleanului şi totodată lider interimar al PSD Bistriţa-Năsăud, Nicolae Moldovan, care s-a prins în horă alături de noul şef al Poliţiei, chestorul Marius Linul, şi de alţi poliţişti.

CLICK PENTRU O GALERIE FOTO DE LA EVENIMENT

Hora Unirii 1 Hora Unirii 2 Hora Unirii 3 Hora Unirii 4

 

”24 ianuarie ar trebui să fie un exemplu despre puterea pe care o au oamenii atunci când împreună îşi propun să schimbe lucrurile. Personal, cred că pentru ca un proiect de ţară să se înfăptuiască este nevoie de timp, muncă, şi sacrificii. Am ajuns ca astăzi să avem o ţară în care se naşte perspectiva unui viitor european, iar acest lucru se datorează în totalitate înaintaşilor noştri, care prin geniu, diplomaţie sau sacrificiu au făcut posibil acest deziderat. Indiferent dacă s-au născut în Transilvania, Bucovina, Moldova sau Țara Românească, 24 ianuarie este pentru toţi românii o zi de sărbătoare, o zi în care ne amintim de primul pas înspre crearea României moderne, care i-a adus recunoaştere şi demnitate în faţa celorlalte state din Europa. România a arătat prin Unirea de la 1859 că poate deveni o naţiune puternică atunci când este condusă de oameni solidari, cinstiţi şi puternici, care sunt capabili să depăşească orizontul intereselor individuale pentru binele comun. Pentru prima dată până atunci, geniul politic a doi oameni: Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Kogălniceanu, a făcut ca anul 1859 să fie pentru România un punct de cotitură în care viziunea şi reforma îşi dădeau mâna pentru a lăsa frâu liber progresului. Astăzi, la 156 de ani de la Unirea Principatelor, este de datoria noastră, a tuturor, indiferent de vârstă, ocupaţie sau convingeri politice să luptăm pentru idealul înaintaşilor noştri: o Românie puternică, o Românie modernă, o Românie a românilor pentru români. Împreună, doar împreună şi mânaţi de un ideal măreţ vom putea să obţinem garanţia reuşitei noastre ca naţiune”, a scris pe Facebook preşedintele CJ Radu Moldovan.

17 comentarii

  • Ziua Unirii a fost doar pentru „oficialitati”. Ca daca indrazneai sa te apropii putin iti cereau invitatie. Invitatie la ce??? De parca mergeai la o petrecere privata sau dadeai buzna acasa la acesti oficiali. Trist sau mai bine zis tristi.

    • Totusi sa nu exageram. Am fost la eveniment si chiar m-am apropiat de ei. Fara invitatie. Nu m-a alungat nimeni. Deci sa nu fim ipocriti.

  • Au dat mâna,tradator cu interlop,travestit cu javră,ospătar cu vânător s.a.m.d.
    Nu vă este ruşine să vă mai expuneţi feţele triste şi să stricaţi această frumoasă
    sărbătoare.Tintean,Oltean,Moldovan,Deneş,Suciu,Florian toţi nişte mizerii care timp de 3 ani nu aţi făcut nimic decât să vă aranjaţi copii,rudele şi clientela voastră.
    Abia aşteptaţi asemenea momente să vă expuneţi ţinutele,să rânjiţi la camerele de luat vederi,voi credeţi că la atât se rezumă să fi demnitar. Vă uneşte pe toţi foamea
    de notorietate,PSD-işti,PDL-işti,PNL-isti,toţi o apă şi un pământ ! O pagină de tristă amintire a istoriei jud. nostru,scrisă la 25 de ani de la revoluţie de aceşti protagonişti,care interpretează cu mult succes rolul de „Băiat deştept”.

  • Dane, relax, nu e totul asa dezastruos precum crezi tu. Nu cred ca a cerut cineva cuiva o invitatie. Hai sa fim seriosi. Au fost manifestari in aer liber. Ia nu mai fiti carcotasi.

  • tin sa va contrazic.Tocmai de aceea socul a fost mare.Ca era in aer liber si nu la ei acasa. Si Da…s a cerut invitatie dc indrazneai sa intri in perimetrul lor…sa nu cumva sa le ei oxigenul.

  • Acu’ pricepui zarva mare la poarta doamnei Maior.Nevasta primarului Moldovan din Beclean,mai ca isi rupe mainile carand sacose ..A venit Maior,tatal sefului SRI,fiul doamnei Maior..unde au loc intalnirile de rang inalt.Pentru vecini,e un adevarat deliciu,de fiecare data.O situatie comica,sa i vezi cum se agita pe langa poarta batranei…In nemernicia lor,oficialitatile urbei se cred importanti.In simplitatea noastra,noi,vecinii,stim ca suntem mult mai importanti,fiindca suntem liberi.Ei nu mai sunt de multa vreme.GHINION!

    • Mai „”ZEUS”” cum te numesti tu nu ai dreptate de loc. Doamna Moldovan sotia primarului este o doamna deosebita si nu este adevarat ce spui tu.De aceste probleme se ocupa dl Gica .

    • Mai concret ca nu te intelege nimeni.Daca numai tu intelegi nu mai scrie ca noi tot nu te intelegem.La ce biserica mergi.Poate ne spui acolo.

  • Chelneru danseaza cu o domnisoara care nu a mai vazut barbat de 26 de ani si jumatate . Tulai Veta ce specimene sunt in judetul asta .

  • Looserul din Beclean s-a bagat intre militieni . Azi maine se baga ei intre tine (…) stai numa sa vezi finalul dosarului lui Closca , Bin Laden si Rberto , ca a-ti pus-o de prea multe vanatori ilegale cu ei tu si chelneru .(comentariu editat)

    • Da si accidentul de circulatie in care a fost accidentat grav fiu lui Leon de la RENEL si dosarul nu este rezolvat iar autorul a fost gasit cu consum droguri etc. etc….In atentia doamnei CRISTIANA poate fi acel accident cu multe si multe probleme ????????……….????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ….!…..!

  • Inafara de politruci, foarte putina lume a participat la sarbatorirea zile de 24 ianuarie. In primul rand din cauza locului extrem de stramt din Piata Unirii in care un imbecil de primar mutat statuia lui Cuza de la IJP, nestiind ca numele pietei nu are nici o legatura cu Mica Unire. Pe de alta parte, este o mare ineptie inghesui lumea in Piata Unirii, ca sa joace Hora Unirii intr-un spatiu ingust, situat in usa bisericii de la Coroana cand evenimentul poate fi organizat la doi pasi pe pietonalul Liviu Rebreanu, care ofera un spatiu generos creat special pentru manifestari civice si culturale. De altfel si la 1 Decembrie nu a fost folosit Pietonalul Liviu Rebreanu pentru defilare, fiind blocata circulatia pe str. Dornei. In cazul acesata ar trebui desfiintat pietonalul si redat circulatiei, fiindca tot nu este folosit in scopul pentru care a fost amenajat sa gazduiasca evenimente culturale si sarbatori nationale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS