Actualitate

Chereji: ”Salvăm Pădurea Codrişor” de la uitare. Un nou concurs despre istoria Bistriţei, în 12 mai

Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Adrian Florin Chereji, a spus că prin proiectul ”Salvăm Pădurea Codrişor” au fost create condiţii de acces facil în pădurea neglijată până acum. A doua ediţie a concursului pentru elevi ”Cine ştie câştigă”, care are ca temă istoria Bistriţei, este programată în 12 mai.

”De ce ”Salvăm Pădurea Codrişor”? Este uitată de cetăţeni, necunoscută şi vrem să o aducem în atenţia opiniei publice, să o cunoască şi să o aprecieze. Fiind neglijată, riscă să se autodistrugă, se Poteca-Veveritelor-1-610x405sălbăticeşte, vegetaţia creşte anapoda şi există riscul ca un bun al nostru să intre într-o degradare naturală. Prin proiectul nostru salvăm de la uitare şi de la autodistrugere Pădurea Codrişor. Am considerat că bistriţenii trebuie să ştie ce au lîngă oraşul lor. Pădurea Codrişor a suferit o transformare brutală în 1970, s-au produs alunecări de teren puternice în urma ploilor de atunci. În trecut, era pădure-parc, un loc foarte agreat. Nu ştiu dacă mai sunt vreo 5.000 de bistriţeni care îşi aduc aminte cum era pădurea înainte şi ce potenţial de agrement avea. Am considerat util să aducem bistriţenii la pădure, să vadă frumuseţile ei, poienile. Pentru aceasta am început să amenajăm poteci turistice şi toţi cetăţenii pot să urce fără a face un efort deosebit. ”Poteca Veveriţelor” a fost inaugurată, la ”Poteca Veteranilor” va fi mult de lucru din cauza alunecărilor de teren, potecile 1 şi 2 nu sunt greu de făcut, iar poteca 3 este practic pista de ciclism montan. În momentul de faţă sunt create condiţii de acces facil până sus, în poieni se poate ajunge în maxim 30 de minute”, a spus preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Adrian Florin Chereji.

El a adăugat că aproximativ 200 de elevi au urcat în pădure, pe potecile amenajate, în timpul săptămânii ”Şcoala altfel”: ”Copiii au putut admira panorama oraşului cu munţii Rodnei şi Bârgăului în zare, au văzut urmele ”cazematelor” de unde generalul Basta a bombardat oraşul în 1602, au văzut în natură specii de plante diferite despre care învaţă la botanică. Au promis că revin şi îşi vor convinge părinţii şi prietenii să-si petreacă timpul liber în Pădurea Codrişor”.


Asociaţia Bistriţa Civică va organiza a doua ediţie a concursului tip ”cine ştie câştigă”, Cunosc valorile oraşului meu multisecular?”, pentru elevii de la şcolile gimnazile, pe două grupe de vârstă: clasele V-VI şi VII-VIII. ”Tematica principală este istoria oraşului, trebuie să ne cunoşatem valorile trecute, actuale şi viitoare. Termenul limită de înscriere este 30 aprilie, iar finala este în 12 mai, ora 17.00, la Teatrul de vară. Concursul are premii frumoase, la prima ediţie au fost 17 echipe, iar în finală 10”, a precizat Chereji.

Scopul proiectului ”Salvăm Pădurea Codrişor” este ”restabilirea, prin Hotărâre de Consiliu Local iniţiată de cetăţeni, a destinaţiei iniţiale (pădure-parc) pentru Pădurea Codrişor, în locul defrişării pentru realizarea variantei ocolitoare: ”Prin amenajarea pe întreaga suprafaţă a pădurii a unor puncte de atracţie se va putea valorifica potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al dealului Codrişor, se va asigura viabilizarea şi creşterea atractivităţii zonei cu participarea cetăţenilor oraşului”. Proiectul prevede amenajarea unor poteci turistice: ”Poteca Veveriţelor”, ”Poteca Stejarilor”, ”Poteca Poienelor”, ”Poteca Bicicliştilor”, ”Poteca Veteranilor”. ”Salvăm Pădurea Codrişor” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

5 comentarii

  • Prin amenajarea potecilor,in cadrul programului intitulat „Salvăm Pădurea Codrişor” derulat de Asociaţia Bistriţa Civică (ABC), se contureaza tot mai mult perspectiva ca Padurea Codrisor sa devina un obiectiv turistic. Astfel, Padurea Codrisor reprezinta pentru Bistrita, ceea ce este Dealul Cetatuia pentru orasul Cluj. Ba chiar mai mult decata atat, prin faptul ca dealul Codrisor are in plus si padurea. Apoi, conteaza si faptul ca Padurea Codrisor se afla in apropierea unui grup de hoteluri ceea ce putea reprezenta o atractie si pentru turistii care viziteaza orasul Bistrita. De aceea, pe langa amenajarea potecilor, ar trebui amenajate si cateva „Puncte Belvedere” care ofera o priveliste splendida asupra orasului. Acestea ar putea fi prevazute cu foisoare si banci de unde turistii si nu numai, sa poata admira orasul si sa faca fotografii de neuitat.

  • Cred ca padurea trebuie salvata de chereji, gagea, tuta, s.a. care pe banii dati de Cretu ii fac anticampanie. Daca vor sa fie credibili atunci ar trebui sa „boteze” aleile altfel: a Smecherilor, a Ticalosilor, a Afemeiatilor, a Oportunistilor. Domnu chereji de ce nu salvezi „Cotu Iadului” ? ca se inchide din lipsa de musterii – chiar tu esti cel care dai lectii ?

  • tudore… sunt multe crengi in padurea Codrisor. Du-te de manuta cu tic-tac, si cautati-o pe cea mai solida, si …………

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS