Actualitate

Cetăţenii de onoare ai judeţului Lecca, Schnatmann şi Maior şi-au primit distincţiile (FOTO)

Georg Lecca, Heinrich Schnatmann şi Liviu Maior au primit titlurile de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei festivităţi care s-a desfăşurat la Centrul German. Ei au intrat, alături de Ioan Birişiu, Marcel Lupşe şi Lucian Sănmărtean, în galeria primilor cetăţeni de onoare din istoria judeţului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a înmînat distincţiile cuvenite cetăţenilor de onoare ai judeţului Georg Lecca, Heinrich Schnatmann şi Liviu Maior, care nu au putut fi prezenţi la festivitatea organizată în 19 decembrie 2014 la Hotel Metropolis, unde au primit însemnele generalul de brigadă în retragere Ioan Birişiu (89 de ani), preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Bistriţa-Năsăud, artistul plastic Marcel Lupşe (60 de ani) şi fotbalistul Lucian Sănmărtean (34 de ani).

schnatmann moldovan maior leccaGeorg Lecca, Heinrich Schnatmann şi Liviu Maior au primit şi ei, alături de diplome, simbolul stabilit pentru cetăţenii de onoare ai judeţului: câte o statuetă, replică după sculptura ”Cariatidă” a lui Grigore Bradea.


”Am dorit ca odată cu inaugurarea Centrului German, de Ziua Unirii să înmânăm titlurile de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud. Judeţul face un gest simbolic pentru cei care au adus de-a lungul timpului plusvaloare, care au scris istorie pentru judeţ, au promovat cu cinste şi onoare judeţul şi sunt convins că o vor face şi de acum înainte. Primii trei au primit aceste titluri la întâlnirea festivă din decembrie anul trecut”, a spus preşedintele CJ Radu Moldovan.

Dr. ing. Georg Lecca (64 de ani), expert tehnic, care a primit acest titlu ”pentru sprijinul substanţial acordat comunităţii bistriţene în domeniul mediului de afaceri, industrial, economic, cultural şi artistic”: ”Am aflat cu bucurie şi emoţie de acordarea acestui titlu, este o onoare pentru mine. N-am putut să nu fiu atent şi la valorile artsitice şi culturale a judeţului şi m-am implicat şi în recuperarea patrimoniului etnografic şi folcloric al acestui judeţ, activitate pe care sper s-o fac şi mai departe. Conferirea acestui titlu mă şi obligă să susţin pe mai departe interesele judeţului Bistriţa-Năsăud”.

Prof. univ. dr. Heinrich Schnatmann (64 de ani), administratorul Asociaţiei ”Internationales Bildungs und Sozialwerk e.V.” din Germania, Doctor Honoris Causa, care a primit titlul ”pentru contribuţia sa la dezvoltarea infrastructurii sociale, educaţionale, spitaliceşti şi universitare din judeţ, precum şi pentru extinderea relaţiilor externe ale CJ cu parteneri din Germania”: ”Poate că mulţi oameni au făcut tot atâtea lucruri bune câte am făcut eu. Transmit tuturor acest gând de a-i ajuta pe toţi cei care au nevoie, în mediul urban sau rural. Acum 12 ani, când am fost pentru prima oară la Bistriţa, nu mă gândeam că anul 2015 mă va găsi aici. Constat că trenul vieţii mele m-a condus în mod constant aici. Cei 12 ani reprezintă aproape 20% din viaţa mea. Aici la Bistriţa am găsit mulţi prieteni”.

Prof. univ. dr. Liviu Maior (74 de ani), fost ministru al Învăţământului, care a primit titlul ”pentru activitatea sa de istoric, dascăl şi cercetător ştiinţific, prin care a adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului”: ”În România, în zumzetul acesta nesfârşit, în ulcerarea până şi a istoriei, avem tendinţa de a uita importanţa trecutului. Jocul istoriei nu-l putem controla, ci doar constata. Românii au aflat că l-au avut domnitor pe Ştefan cel Mare la 400 de ani de la moartea lui, dacă vom continua să ne tratăm aşa istoria vom afla peste sute de ani că s-au făcut diverse lucruri bune, orbite însă astăzi într-o Românie în care vipele şi vipii au prioritate. Mă bucur că am reuşit să dau ceva înapoi comunităţii în care am crescut, judeţului pe care l-am admirat şi care m-a fascinat întotdeauna prin istoria lui. Respectând istoria, ne respectăm pe noi înşine. Suntem o naţie care nu va putea ridica zgârie nori mult timp de acum înainte, dar care se poate lăuda cu spaţiile unei culturi, civilizaţii, pe baza căreia se construi ceva pentrui viitor. Sunt mândru că sunt cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, un judeţ de sărmani de altfel, care sper să prospereze şi să îşi piardă această etichetă. Printre darurile făcute de saşi se numără şi Dracula, cronicarii saşi l-au pictat pe Vlad Țepeş ca fiind un vampir, aşa că lor trebuie să le mulţumim că ne-au dat un vampir care mai nou văd că începe să devină şi băiat bun în producţiile Hollywoodului”.

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!

1 lecca cetatean de onoare bn 2 schnatmann cetatean de onoare bn 3 maior cetean de onoare bn 4 liviu maior centru german

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS