Actualitate

Cei mai buni prieteni ai câinilor din adăpost, la datorie în fiecare sfârşit de săptămână

Voluntari de la organizaţiile de protecţie a animalelor, elevi, studenţi, oameni cu suflet mare vin, duminică de duminică, la adăpostul de câini al Primăriei Bistriţa să hrănească animalele, să le facă ordine în cuşti, să socialializeze cu ele şi chiar să le plimbe. S-au schimbat multe la adăpost de când comunitatea bistriţenilor iubitori de animale a decis să se implice.

Duminică la ora 11.00, toată suflarea din adăpostul de câini al Primăriei Bistriţa fremăta de bucurie. A venit ziua în care oameni de toate vârstele umplu perimetrul lui cu voie bună şi dragoste. Daciana Cristina Gyorke este unul dintre voluntari.

„Relaţia cu autorităţile s-a îmbunătăţit foarte mult. Accesul e mult mai lejer în adăpost, copiii pot veni să ajute. Au venit şi am plimbat căţeii. S-au instalat şi cuştile. Doamnele de la Asociaţia Animaterra vin în fiecare duminică să hrănească căţeii. S-a cumpărat hrană din contribuţiile de 2% din impozit direcţionate spre organizaţie. Apoi,  Asociaţia TORA se ocupă de adopţii. Anul trecut, din adăpost  au fost adoptaţi circa 200 de câini care au ajuns în străinătate, în Germania, Belgia, Olanda şi Anglia. O fundaţie americană sponsorizează, în fiecare lună, câte zece sterilizări pentru câinii fără stăpân şi pentru câinii familiilor cu venituri reduse. Aceste sterilizări se fac pe bază de programare la cabinetul domnului Toni Varga de pe Alba Iulia. Cuştile care s-au pus în interiorul adăpostului sunt donate din Germania. Pe Facebook s-au constituit un grup din Anglia şi Germania care adună lunar bani din aceste ţări şi asigură hrana câinilor din adăpost de trei pe săptămână. Li se administrează hrana de către un medic voluntar din oraş care vine de trei ori pe săptămână, le dă mâncare şi asigură tratamente de urgenţă”, ne face repede un raport doamna Cristina care ne şi demonstrează, cu o galerie foto de pe Facebook, că e exact aşa cum spune.


Printre voluntari, o găsim şi pe Roxana. Urmează cursurile unei şcoli postliceale de asistenţi medicali. Vine în fiecare duminică la adăpost pentru că, spune ea, iubeşte animalele. „Eu personal cred că şi ele au nevoie de ajutor din partea noastră. Nu fac parte din nicio organizaţie. Pur şi simplu, pe net ne-am organizat”, a declarat Roxana.

Rada Călin e o altă adolescentă care a venit la adăpost: „Fac voluntariat aici de plăcere. Iubesc animalele, mi-e milă. Vin duminica. E a doua oară când vin, dar voi mai veni”.

Cristina Borgovan a auzit şi ea despre acţiune şi s-a alăturat voluntarilor. „Vin aici pentru că îmi plac căţeii şi vreau să dau o mână de ajutor. Am auzit de la colega mea de apartament că e nevoie de voluntari. Câinii sunt foarte simaptici. Am văzut că sunt doi căţeluşi care au şi un ursuleţ acolo. Voi mai veni şi altădată”.

Oana Cocoş este şi ea o iubitoare de animale. „Am venit pentru că iubesc animalele şi câinii şi sunt foarte fericită că pot să ajut. O să fac tot ce îmi stă în putere să ajut. Am o pisică acasă, nu pot ţine un câine fiindcă stau la apartament. Eu cred că aceşti câini au nevoie de afecţiune. Mâncare şi oameni care să le facă curat au, afecţiunea le lipseşte. Sperăm să găsim oameni cu suflet care să-i adopte”, a spus Oana.

I-am lăsat pe toţi în compania câinilor, foarte fericiţi să-i vadă şi să le mulţumească, în felul lor, pentru că nu sunt uitaţi. În fond, câinele e cel mai bun prieten al omului, iar omul, dacă vrea, poate deveni şi el cel mai bun prieten al câinelui.

Cristiana Sabău

adapostc1 adapostc2 adapostc3 adapostc4 adapostc5 adapostc6 adapostc7 adapostc8 adapostc9 adapostc10 adapostc11 adapostc12

5 comentarii

  • ….si la spitalul judetean sunt 5 copii abandonati….iar 20 au fost dati in plasament….ca sa nu mai vb de oameni sarmani….

    • Si ce vreti sa spuneti cu asta? Ca inainte de a scrie doamna Sabau sau inainte ca voluntarii sa mearga sa se ingrijeasca si de aceste biete fiinte lasate de Dumnezeu, ar fi trebuit sa infieze un copil abandonat la spitalul judetean? S-a scris despre acei copii. Dvs. unde erati? Apropo, ati facut vreun gest de caritate pana acum, doamna Monica? Poate ati infiat deja un copil abandonat si noi nu stim! Inainte de a comenta in felul acesta, cu piatra in mana, un pic de compasiune nu v-ar strica. Sau sunteti genul traumatizatului in copilarie care nu poate simti compasiune si vine cu clisee.?! Le-am auzit/citit si pe astea, e timpul sa trecem mai departe.

  • Este foarte frumos ce fac acesti voluntari sau pur si simplu oameni care iubesc animalele. E un sentiment bun sa stii ca si la adapostul public lucrurile sunt in ordine sau aproape in ordine. As vrea sa nu mai fie caini vagabonzi si nici animale chinuite, dar nu e vina lor ci a oamenilor. Asta ar fi ine sa nu uitam.

  • Iniţiatorii proiectului „Vinovaţii fără vină BN” felicită şi susţine demersurile făcute de asociaţiile pentru protecţia animalelor din municipiul Bistriţa, „Animaterra” şi „T.O.R.A.”, precum şi voluntarii implicaţi. Prin eforturile noastre comune sperăm să îmbunătăţim viaţa tuturor câinilor şi pisicilor abandonate (comunitare) sau tratate necorespunzător de către proprietari, legislaţia locală cu privire la gestionarea acestora, precum şi atitudinea cetăţenilor faţă de această problemă cu conotaţii sociale şi comunitare.

  • Ar trebui aplicata si la noi legislatia din statele occidentale: cainii/pisicile fara stapan sa fie stransi/stranse de pe strazi si tinuti/tinute un numar rezonabil de zile intr-un adapost, timp in care sa poata fi adoptati/adoptate de cei doritori. Dupa trecerea termenului respectiv, sa se aplice eutanasierea, nu sa-i vedem inapoi pe strazi, unde nu au stapan care sa le poarte de grija si devin un pericol pentru trecatori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS