Social

Lois Abbingh, ambasador UNICEF, la biserica din Jelna: Istorie contra realitate

(FOTO) Handbalista olandeză Lois Abbingh (23 de ani), componentă a naționalei țării sale, în calitate de Ambasador UNICEF al Bunăvoinței trage un semnal de alarmă în privința Bisericii Evanghelice din Jelna, aflată în pericol de prăbușire. Lois Abbing, care joacă acum la HCM Baia Mare, iar din vară va evolua la Issy Paris, a vizitat biserica din Jelna.

”Din postura de ambasador al bunăvoinței, lucrez la un proiect pentru salvarea bisericii evanghelice din Jelna. Este o biserică ce conține fresce unice din secolul al XIV-lea. Împreună cu Tibor Kollar, liderul proiectului, am mers la Jelna. A fost impresionant să văd într-un final acele fresce unice în realitate. Nu vă puteți imagina cât de vechi sunt acele desene și cât de trist este că nimeni nu susține biserica. Așadar, chiar sper ca acest proiect să prindă și că se vor găsi fonduri pentru salvarea acestei biserici, pentru că nu mai are mult până la prăbușire”, spune ea.

2 lois jelna 3 lois jelna 4 lois jelna 6 lois jelna 8 biserica jelna biserica jelna lois lois jelna mar alta lois jelna

În 31 martie, Lois Abbingh a susținut o conferință de presă alături de președintele CJ Radu Moldovan.

1 lois abbingh radu moldovan 2 lois abbingh cj 3 radu moldovan 31 mar 16 4 lois abbingh cj

Lois Abbingh: ”Prin calitatea pe care o am, voi încerca să atrag atenția cât mai multor oameni în privința acestui monument istoric. Dincolo de activitatea sportivă, de faptul că joc handbal, vreau să dau ceva înapoi României și vreau să ajut în acest proiect. Știu multe despre acest județ, unele dintre fostele mele colege, precum Laura Oltean, joacă la Bistrița. Am auzit lucruri frumoase despre Bistrița, acum este prima dată când ajung aici, este un oraș frumos”.

Radu Moldovan: ”Prin intermediul unei fundații din Ungaria, condusă de dr. Kollar Tibor, care are ca obiect de activitate sprijinirea conservării și reabilitării monumentelor istorice, va lansa o colectare de fonduri pentru conservarea și reabilitarea Bisericii Evanghelice din Jelna. Am găsit o situație mai complicată aici, am făcut demersurile necesare pentru reglementarea documentelor. Sper ca în maxim 60 de zile să finalizăm procesul de intabulare a acestei biserici, iar în etapa următoare să încercăm să găsim soluții pentru intervențiile de conservare în primul rând. Mi-am arătat disponibilitatea ca entitatea pe care o conduc, împreună cu Complexul Muzeal, să fim parteneri în acest proiect. Îmi doresc ac această acțiune de strângere de fonduri lansată de fundație cu sprijinul sportivei Lois Abbingh să fie una de succes, atât la nivelul județului nostru cât și în celelalte zone unde vor încerca să găsească sprijin.

lois abbingh radu moldovanÎn documentul inițial, în actul de donație de la Consistoriul Evanghelic Sibiu către CJ s-au produs mici greșeli, nu era prins și zidul, doar o suprafață, nu mai este acces… Împreună cu OCPI reglementăm aceste lucruri, apoi plenul CJ va primi spre dezbatere un proiect de hotărâre prin care acest monument va fi dat în administrarea Complexului Muzeal Județean, care va face toate demersurile pentru conservare. Până nu avem proprietatea, nu putem discuta nimic mai departe. Terminăm intabularea, se vor face evaluări și poate la rectificare Guvernul va fi mai darnic. Ne-am arătat toată disponibilitatea să fim un partener serios, 50% din primele lucrări să fie suportate de CJ și 50% fonduri atrase. S-a studiat oportunitatea accesării unor fonduri europene pentru conservare și reabilitare, din păcate eligibilitatea este mică. Ținând cont de necesitatea intervenției de urgență, trebuie să găsim alte soluții, cum ar fi bugetul nostru, Ministerul Culturii. Se discută la Guvern de un fond de rezervă care sprijine intervenția precolaps și colaps a unor monument de acest gen, Alexandru Gavrilaș a trimis deja documentele către Ministerul Culturii. Sperăm să găsim resursele necesare pentru intervențiile de urgență, e vorba de câteva zeci de mii de euro pentru a proteja zona altarului, iar într-o etapă următoare să încercăm să găsim soluții pentru reabilitare. Suntem foarte interesați să întreținem monumentele, avem zeci de acest gen și resurse aproape deloc. Anul trecut, Complexul Muzeal a preluat Biserica Evanghelică din Herina, ca să nu mai ajungem într-o situație nefericită ca la Jelna. Se va face un parteneriat între fundație și Complexul Muzeal pentru primele intervenții la biserica din Jelna.

Din păcate, din vară Lois Abbingh nu va mai juca în România. N-am ratat o asemenea ocazie, i-am făcut o propunere foarte constructivă, n-am prinit niciun răspuns. Știu că nu îi putem face o contraofertă ca să nu mai meargă la Paris ci să joace la Bistrița, dar am rugat-o ca atunci când își termină contractul cu Paris prima dată să ne contacteze pe noi. Așteptăm”.

5 lois abbingh radu moldovan cj 6 lois abbingh radu moldovan cj 7 lois abbingh radu moldovan cj 8 lois abbingh cj

Luna trecută, Alexandru Gavrilaș, directorul Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, spunea că ”pentru salvarea și conservarea ruinei de la Jelna, Consiliul Județean a solicitat preluarea monumentului de la Consistoriul Evanghelic Sibiu, iar ulterior monumentul va fi trecut în administrarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, care va întreprinde un amplu proiect de cercetare arheologică și de conservare a ruinelor cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, sub a cărui aviz trebuie să se desfășoare toate lucrările”: ”Biserica evanghelică din Jelna, rămasă fără credincioși, s-a deteriorat treptat  fără ca proprietarul să se preocupe de conservarea sau valorificarea sa, parohia ortodoxă cumpărând doar turnul alăturat bisericii. După reînființarea Direcției Monumentelor în anul 1990, cunoscându-se valoarea arhitecturală și starea de conservare a monumentului, acesta a fost inclus într-un program prioritar de restaurare. În 1991 fiind realizate lucrări de protecție ale corului bisericii, urmând a se finaliza un proiect amplu de restaurare care ulterior, nu a mai fost definitivat iar lucrările de protecție inițiate în anul 1991 s-au degradat. Infiltrațiile de apă și desprinderile tencuielilor au pus în evidență fragmente de frescă, care se pierdeau an de an. În 1998 câteva fragmente de pictură au fost extrase, conservate și aduse la Muzeul din Bistrița. Un proiect de conservare a ruinei a fost elaborat prin demersul Asociației Nosner Land, de către o echipă de voluntari: arhitecți, ingineri, istorici, în anul 2010, când, pentru a semnala valoarea artistică și patrimonială a bisericii a fost vernisată o expoziție și realizat un album dedicat monumentului. Proiect care a primit avizul Comisiei Naționale a Monumentelor însă lipsa resurselor financiare și a actelor de reglementare a proprietății au stopat derularea proiectului, deși în anul 2013 a existat un angajament din partea Institutului Național al Patrimoniului în acest sens”.

Cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500.Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. Potrivit specialiştilor, în întreaga lume mai există doar câteva astfel de picturi. Descoperirea a fost prezentată la o conferință care are loc în 18 februarie la Budapesta la Centrul de Arhitectură, ocazie cu care experții avertizează că Biserica Jelna riscă prăbuşirea, iar mozaicul rar este pe cale de a fi distrus. O asociaţie maghiară a semnalat situaţia arhitectului şef al judeţului, Biserica Jelna fiind acum în proprietatea Consiliului Judeţean.

Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas. Astăzi, totul e ruină.

1 comentariu

  • Ne-am mai facut o data de rusine. Trebuie sa ne atentioneze strainii, pentru a avea grija de bunurile car se afla ,,in curtea noastra”.
    Acum toti se afiseaza ca si mari salvatori, dar pana acum nu-i interesa biserica din Jelna.
    Bine ca se alocau o gramada de bani pentru sustinerea constructiilor kitch ale altor confesiuni.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS