Actualitate

Ce gafe impardonabile au făcut unii preşedinţi de secţii de votare. Nu-i vom mai vedea la acest scrutin

Unii preşedinţi de secţii de votare au făcut gafe impardonabile la precedentele alegeri ceea ce i-a exclus automat din ecuaţia scrutinului de duminică. Deşi li s-a explicat de nenumărate ori cum să procedeze tot au gafat, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu mai vrea să lucreze cu ei.

Şeful Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, Mircea Chira (foto), a explicat la instruirile cu preşedinţii şi locţiitorii acestora din secţiile de votare că procesul verbal încheia după ce se termină de numărat voturile trebuie completat cu pix de culoare albastră sau neagră, întrucât culoarea roşie, spre exemplu, nu poate fi citită de scaner.

De asemenea, Mircea Chira a atras atenţia că toate cifrele trebuie aliniate la dreapta pe criteriul unităţi, zeci, sute, „aşa cum s-a învăţat la aritmetică începând cu clasa întâi”. „Vă rog să nu vă surprindă că insist asupra acestui aspect, dar, la europarlamentare, am avut un proces verbal în care cineva a înscris toate cifrele în prima căsuţă a partrulaterului şi închipuiţi-vă că i-au încăput patru cifre. Asemenea anomalii ne îngăimăcesc şi ne tergiversează procesul de preluare. Dacă nu ne-am distra de asemenea incidente, ar fi de-a dreptul tragic, dar trebuie să stai o jumătate de oră cu o secţie să-şi reglementeze aspecte de genul acesta”, a şeful DRS Bistriţa-Năsăud.


El le-a cerut preşedinţilor să nu uite să treacă numărul secţiei de votare pe fiecare pagină a procesului verbal pentru ca să se ştie exact de unde provin rezultatele. „Scanarea presupune fotografierea procesului verbal şi preluarea lui în serverul central. Arhiva imaginilor scanate a proceselor verbal ajunge în analize fie de natură tehnică, fie juridică pe care le face Autoritatea Electorală Permanentă. Îmi face plăcere să constat că anumite persoane (care au deţinut funcţii de preşedinţi de secţii de votare sau locţiitori – n.r.) pentru că selecţia personalului tehnic a fost realizată de AEP pe baza arhivei optice a proceselor verbale. Dacă pe un preşedinte de la o anumită secţie l-au găsit cu patru ştampile şi semnături care indică erori, evident că AEP a refuzat selecţia acelei persoane. AEP încearcă să profesionalizeze şi să permanentizeze un corp tehnic de colaboratori, ceea ce înseamnă că se pune mare accent pe calitatea prestaţiei fiecăruia”, a spus Mircea Chira.

Şeful Direcţiei Regionale de Statistică a mai atras atenţia şi asupra felului în care sunt completate copiile după procesele verbale, spunând că au existat cazuri în care au fost inversate cifrele pe exemplarele care au ajuns la partide şi mulţui primari au sunat, nemulţumiţi, crezând că acestea sunt greşite.

La rândul lui, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Ioan Părăuan, a atras atenţia preşedinţilor să nu cumva să mâzgălească listele electorale permanente pe care semnează cei care votează, să le murdărească sau să le rupă fiindcă şi acestea ajung să fie predate la Bucureşti, fiind documente, el anunţându-i că va da amenzi preşedinţilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS