Social

Ce a reieșit după verificările de la Tărpiu. Cât de repede se umple celula 1 și unde s-ar putea face alta

Vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Țintean, care conduce comisia de verificare a modului în care este administrat depozitul ecologic de la Tărpiu, a spus care sunt problemele pe care le-a sesizat la centrul de management integrat al deșeurilor.

”Celula 1 s-a umplut 53% până la această oră, dar prima parte de umplere a ei s-a datorat și transportării deșeurilor din Bistrița, Beclean și Sîngeorz-Băi. De aici înainte, cantitatea de deșeuri care se va depozita în celula 1 va fi mai redusă. Încă cel puțin doi ani – doi ani și jumătate celula 1 va face față. Este timp să pregătim următoarea celulă și susțin în continuare că locația stabilită pentru ea nu este propice, adică în amonte de celula 1. Ar trebui excavat, pregătite lucrurile foarte bine pentru a face față presiunii gunoiului, în sensul să nu alunece terenul”, a declarat el.

Țintean a menționat că primarul din Dumitra vrea să ofere posibilitatea construirii celei de-a doua celule pe un teren de la liziera pădurii. ”Pe terenul respectiv se fac cercetări geo, pentru a vedea care este stabilitatea lui, urmând să vedem, ca să nu mai mușcăm cum am mușcat-o acum cu suprafața actuală, că ba este pășune ba este teren intravilan, ce se poate face. Vom pregăti minuțios documentațiile pentru acel teren pentru celula 2, ca să nu existe niciun impediment privind începerea lucrărilor. Nu ne apucăm de tăiat copaci din pădure, doar un schimb de suprafață dacă se va impune. Regia Pădurilor poate să aibă și pășune. Să scoatem din circuit, să prindem în PUG și să fie teren liber de sarcini pentru a se putea elibera autorizația de construcție. Nimeni nu dorește să distrugă pădurea, doar am dori să fie amplasată celula într-o zonă unde masele de aer să se poată răspândi în toate punctele cardinale și mirosul să nu vină masiv spre localitatea Tărpiu. Este doar o intenție, nu este sigur că se va face celula 2 acolo, s-ar putea să nu găsim soluțiile legale și să fim nevoiți să revenim la locația pregătită inițial. Ar putea apărea o problemă foarte gravă cu amenajarea. La anul pe vremea aceasta dacă nu sunt gata pregătirile vor fi probleme”.

Ioan Țintean a spus ce a reieșit din verificările făcute la depozitul de la Tărpiu: ”Nu este nici miros, calitatea apei este OK, avem deja semne de la Apele Române de Cluj, pentru că se fac măsurători o dată pe săptămână, că totul este conform normelor. Sunt curios să vedem și etapa următoare, când vom vedea actele de control de la Garda de Mediu și ce au constatat dânșii în această perioadă de când a fost acea scurgere de levigat și dacă au mai găsit abateri de la norme. Stația lucrează, cantitatea de levigat este sub control, la ora aceasta în afară de nemulțumirea că mai sunt pungi și hârtii lateral de groapă stânga-dreapta, și le vom impune să facă un gard de plasă, din punctul meu de vedere se va putea desfășura o activitate care corespunde proiectului”.

Vicepreședintele CJ a vorbit și despre modul în care funcționează stațiile. ”Nu tot gunoiul care se duce la groapă trece prin stația de sortare. Nu se colectează selectiv, iar ei selectează deșeurile reciclabile, plastic, hârtie, cu oameni. Trebuie să înceapă treaba de la operatorul Supercom, să se facă colectarea selectivă. Chiar dacă noi colectăm selectiv, ei tot în aceeași mașină bagă deșeurile, până la 1 octombrie. De la 1 octombrie se schimbă lucrurile. Operatorul depozitului trebuia să aibă acea sită largă. Stațiile de transfer nu au funcționat cum trebuia. S-a depus la grămadă și nu au acoperit nici măcar cu pământ. Când știu că sunt urmăriți, au și pământ, dar selectează plastic și hârtie cât pot, le duc la stația de presare pentru a face acele snopuri legate, dar mare parte din ele sunt acoperite cu pământ. Conform contractului, este sarcina lor să ducă pământ acolo, ei au așteptat să ducă firmele benevol, prin urmare nu exista pământ, iar ei au fost delăsători, nu au făcut contract cu cineva care să le aducă pământ. Constat că lipsa pământului peste gunoaie a fost un factor negativ”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS