Câţi poliţişti cu experienţă au părăsit IPJ BN în ultimul an. Cine le-a luat locul

Merigo

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud s-a confruntat cu un val mare de pensionări, fiind obligat să recruteze din sursă externă nu mai puţin de 86 de poliţişti care acum fie fac ucenicie pe lângă cei cu experienţă, fie urmează cursuri de iniţiere în profesie.

Comisarul Dan Neagoş, şeful serviciului Resurse Umane, a declarat, într-o conferinţă de presă, că anul trecut, au încetat raporturile de serviciu cu IPJ Bistriţa-Năsăud un număr de 84 de poliţişti dintre care 82 prin pensionare – 25 de ofiţeri şi 57 de agenţi, un poliţist a decedat, iar altul şi-a dat demisia.

„Din sursă externă, în cursul anului 2016 au fost încadraţi 86 de poliţişti, dintre care nouă pe posturi de specialişti. Specialiştii au promovat examenul şi urmează să îi încadrăm în cursul acestei luni, marea majoritate fiind ofiţeri. Prima etapă de încadrare directă a avut loc în primăvara anului trecut, ocazie cu care au fost încadraţi 33 de poliţişti, iar unul a fost reîncadrat. Aceşti poliţişti au urmat cursurile de încadrare şi în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul IPJ. A urmat o altă etapă de reducere a deficitului de personal prin încadrarea unui număr de 43 de agenţi de poliţie care, în acest moment, se află la cursuri de iniţiere în carieră la şcolile din cadrul ministerului. Îşi vor desfăşura activitatea atât în mediul urban, cât şi rural. Ponderea poliţiştilor încadraţi din sursă externă este undeva la 8-9% din totalul angajaţilor. Ei sunt ajutaţi de către poliţiştii cu experienţă care supraveghează activitatea desfăşurată de ei, îi învaţă, îi îndrumă, îi sprijină. Această activitate se va finaliza, la sfârşitul perioadei de tutelă, cu un examen de definitivare în profesie când practic atunci ei vor deveni cu adevărat poliţişti, astfel încât să reuşească să se descurce singuri în atribuţiile care le revin”, a spus comisarul Neagoş.

Întrebat dacă e mulţumit de evoluţia poliţiştilor recrutaţi din sursă externă, el a răspuns afirmativ: „La alte inspectorate nu au reuşit să finalizeze toţi cursul de iniţiere, la noi au reuşit toţi, s-au integrat rapid în colective. Nu avem probleme deosebite. Nu a renunţat nimeni. Avem referinţe bune”

Comisarul şef Claudiu Jurcan, împuternicit inspector şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, a declarat că anul acesta, la nivelul întregii ţări vor mai fi ocupate prin recrutare externă 4200 de funcţii, iar o parte dintre posturi vor fi repartizate şi judeţului Bistriţa-Năsăud.

„În prezent, IPJ are ocupate 92% din posturi, fiind unul dintre judeţele cu cel mai mare grad de ocupare la nivel naţional, majoritatea inspectoratelor având sub 85% grad de încadrare. În privinţa salariilor, pot spune că începând cu luna martie, în Bistriţa-Năsăud nu mai există personal care să nu câştige mai puţin decât salariul minim pe economie cu excepţia celor care sunt în concediu de îngrijirea copilului”, a spus comisarul şef Claudiu Jurcan.

Printre cei care s-au pensionat anul trecut s-a numărat şi chestorul Marius Linul, fostul inspector şef.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. citizen

  astia noi sunt din aia care se împusca singuri în picior daca stranuti catre ei.
  nu ca ailalti ar fi fost mai breji ….. cel mai bun exemplu e robocop de la criminalistica care a încasat-o anul trecut….

  (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.