Câteva lucruri de care deja m-am săturat

Merigo

Nici nu a început bine anul că m-am săturat deja de laudele deşănţate ale guvernanţilor care ne spun o zi că va curge lapte şi miere, iar a doua zi că vor fi numai picături din cauza moştenirii grele. Creşterea salariului minim pe economie putea fi făcută bine merci la stat, dacă angajatorul, adică statul, are bani, şi nu impusă privaţilor. Consecinţa va fi că multe companii vor da oameni afară sau le vor reduce programul de lucru, ceea ce va fi rău pentru ei. În cel mai bun caz pentru salariaţi, ei vor rămâne, dar vom suferi noi, ceilalţi, fiindcă firma îşi va recupera banii pe care îi dă statului fix de pomană scumpind produsele pe care le vinde. Aşadar, oricum am lua-o, va fi rău. Nu văd niciun motiv de mândrie pentru asta. Chiar dacă aş fi membrul vreunui partid la guvernare sau doar fanul acestuia, nu m-aş grăbi să postez mii de stupizenii pe Facebook din categoria „ne-am ţinut de cuvânt”. Una e să zici, alta e să faci şi să vezi că ai făcut bine, dar asta nu vom şti mai devreme de jumătatea anului.

M-am plictisit organic şi de ieşirile în publice ale proaspeţilor parlamentari ai opoziţiei, ceea ce ne arată că ne aşteaptă patru ani de nimicuri pe bandă rulantă şi din partea lor. Înţeleg că sunt entuziasmaţi de noua lor postură, dar să organizezi conferinţe de presă ca să repeţi ce ai scris deja pe Facebook, adică cele două fraze, e, în opinia mea, un început jenant de mandat. În felul acesta nu fac altceva decât să calce vertiginos pe urmele deputatului Daniel Suciu, mare specialist, mai nou, în handbal feminin dacă la altceva a dovedit timp de patru ani că nu se pricepe. Păcat că e într-un partid la putere. Lui i-ar sta bine în corul gureşilor din opoziţie. I se potrivea perfect rolul de combatant al lui Liviu Rusu, pe la uşile CJ.

De asemenea sunt sătulă până peste cap de milogeala USR care caută membri pe Facebook.  Fraţilor, cine vrea să vină la voi vine, dar nu prea văd pentru ce. Care să fie logica pentru care să te înscrii într-un partid ca al vostru care nu are niciun soi de reprezentare locală, niciun lider? Nu ştiu să fi activat careva în vreun ONG, să fi luptat pentru vreo cauză civică, să fi câştigat vreo bătălie împotriva autorităţii. Voi sunteţi nişte oportunişti care aţi reuşit să intraţi pe uşa din dos a Parlamentului pe seama scorului obţinut de alţii, sunteţi şi ridicoli pentru că trimiteţi drepturi la replică la ziare la nişte declaraţii făcute de alţi politicieni şi nu reprezentaţi în esenţă pe nimeni. Dovadă că, la marea convocare pe care aţi făcut-o azi pe Facebook ca să vă măriţi efectivul de membri, doar 4 persoane au spus că vor participa dintre care două sunt dintre ai voştri. Halal reuniune!

Obositoare sunt şi „marile realizări” ale primarului PNL din Sîngeorz-Băi care a trecut de la hulit crescătorii de animale şi pus la punct şoferii care trec prin staţiune la înfiinţat telefoane pentru cetăţeni – ca şi cum ar fi o mare scofală să iei o cartelă şi să faci public numărul. Sigur se vor apuca să sune la el nişte bătrâni care nu au lemne de foc sau nişte căruţaşi supăraţi că i-a pus pe Facebook! Zbaterea online a lui Traian Ogâgău ar putea crea impresia că el face ceva, însă, în realitate, în afară să-şi promoveze noile meniuri de la restaurantele sale şi să dănţuiască la hore organizate tot de radioul său chiar nu se vede nimic. Sîngeorz-Băi arată exact ca fel ca şi în mandatul precedent, singurul lucru care cred că s-a schimbat cu adevărat e faptul că liniştea de la poalele Munţilor Rodnei a fost dată pe o zarvă inutilă, lipsită total de orice eficienţă. Ştiu că fondurile europene nu pot fi accesate cu una cu două, dar primarul, mare om de afaceri, ar putea atrage investitori strategici în oraş. Fireşte în situaţia în care ar fi făcut parte din vreo organizaţie profesională, din vreun cerc în care se învârt milioane de euro şi se bate palma pentru noi business-uri. Nu am aflat de pe Facebook despre o astfel de minune, deci nu există.

Plictisitoare până la lacrimi e şi bătălia din PNL nimeni nu ştie exact pentru ce. Aşa cum bine a spus Ioan Oltean, partidul e „dez-membrat”, adică fiecare membru a luat-o în altă direcţie. E foarte greu acum să-i mai aduni la un loc, mai ales că nu ai ce să le oferi. Cel mult vin nişte nostalgici după chefurile pedeliste, toţi pensionari dornici de depănat amintiri.  Fiecare lider din epoca post-Oltean a avut grijă să facă şi mai praf şi mai pulbere moştenirea lui. În locul tuturor, aş pleca cât aş vedea cu ochii de ruşine, nicidecum nu aş mai spera să mă aleagă cineva preşedinte. De fapt, aş refuza orice propunere din partea oricui m-ar mai vrea în fruntea partidului. Ca să facă ce, dezastrul şi mai mare? Lipsa de realism a celor care încă mai speră la funcţii ar trebui sancţionată drastic într-o perioadă în care toţi au uitat că există instituţia „demisiei de onoare”.

Una peste alta, cum începutul de an e unul îngheţat şi la propriu şi la figurat, cred că cel mai bun lucru pe care îl pot face atât politicienii de la putere, cât şi cei din opoziţie este să fie ceva mai decenţi în apariţii publice, exprimări şi laude. E de ajuns să ne uităm pe stradă să vedem că trăim într-o ţară săracă, cu oameni care îşi pun speranţele în trei lei primiţi în plus la salariu fără să ia în calcul că vor da dublu în altă parte, pe facturi, pe mâncare, etc. Măcar în acest început de an care nu se anunţă deloc unul bun să vorbim mai puţin şi să facem mai mult ca să avem apoi cu ce ne lăuda. Nu vreţi mai bine aşa?

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. concluzie la rece

  Corect pana la aia 3 lei in plus…
  Eu ma bucur daca imi creste bugetul cu 3 lei chiar daca facturile vor creste
  La facturi pot sa economisesc…pentru ca tine doar mine!!!!
  85 % dintre privatii care aduc PLUS VALOARE va asigur CA ISI PERMIT sa plateasca diferenta la stat aferenta veniturilor pe CARE DEJA SALARIATII LE PRIMEAU!!!
  Ca doar 4% dintre cei cu salarii minime marite sunt la stat si restul sunt privati asta e poveste veche pe care BUGETARII NU CONCEP CA SALARIILE LOR SUNT FACUTE DOAR DIN IMPOZITELE SI TAXELE PRIVATILOR !!!! Ca unii chiar muncesc pentru acei bani e alta poveste … esenta e ca banii aia vin de la privati !!!
  De exemplu angajatii de la consilul judetean de unde iau banii? Are CJ o afacere rentabila de inmultire a banilor? Impozitele lor ajung doar sa acopere 20% salariile din luna urmatoare!!!

  (26)
 2. Ploaia care va veni

  Eu ca să trec peste lucrurile de care deja m-am săturat ascult, reascult „Ploaia care va veni” cu Florian Pittiș, pe versurile scrise și adaptate înainte de 1989 de Dorin Liviu Zaharia, după un cântec italian cu mesaj de-a dreptul vizionar.

  (13)
 3. Marius Nicolae Pop

  Iata o analiza la „rece” , realista si argumentata! Pana nu se restructureaza partidele, pana nu se pune accent pe integritate,profesionalism dovedit, sentimentul datoriei resursei umane, nu putem vorbi de adevarati lideri … Unde sunt tinerii frumosi si liberi(35-40) animati de o adevarata sete de dreptate, altruism, toleranta, constiinta , datorie? Multi dintre ei(daca exista) , vor intreba: Unde sunt reperele morale, modelele, maestrii? Sunt, trebuie doar cautati(e)! A propos, puneam acum ceva timp, o intrebare: Ce se intampla cu PNTCD(inclusiv cel local) ? N-am primit nici un raspuns convingator… Nu e pacat sa dispara un asemenea partid cu doctrina crestin -democrata demonstrata ? – Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Virgil Madgearu,Gabriel Tepelea, Ion Diaconescu, etc.(morala crestina, patriotismul luminat, democratia autentica, dreptatea sociala) Exista toate in jurul nostru : Alternativa la sistemul de guvernamant actual cu viziune pe 30 de ani, oameni loiali, bine pregatiti care trebuie sa fie identificati si sa doreasca sa ajute. Avem o tara minunata plina de resurse de toate felurile ! Sa le folosim cu masura si cu cap…Sa incercam sa convingem tinerii sa citeasca… Cu respect,MNPop

  (24)
  • raspuns pentru marius pop

   acei tineri sunt afara si sigur nu vor mai veni
   daca se reintorc singurul lor scop e sa …le platesca pensiile speciale maimarilor alesi din stat!!!!

   (3)
 4. D-aia

  Invatati, invatati, invatati! i-a zis Lenin poprului rus. Dar stiti cand? Cand a vazut carnetul de note a lui Stalin. Asta a invatat si poporul roman
  – a invatat sa taca
  – a invatat sa rabde
  – a invatat sa-i suporte
  – a invatat sa nu-i bage in seama
  – a invatat sa nu-i pese etc,etc,etc
  Dar astept ziua cand toti o sa ne dam seama ca am ramas repetenti, si ca nu am invatat nici bine si nici ce trebuia. Vorba regretatului Petre Tutea:
  ”La întrebările fundamentale „de ce?” şi „în ce scop?” aporetica rurală românească răspunde: „d-aia”.

  (9)
 5. Vali - Unul dintre cei 7.400.000

  De-acord până la faza cu Olteanu. Nu văd de ce acest personaj care a fost în ultimii 26 de ani și încă este șef de partid, nu are absolut nici o vină pentru dezastrul și dezmembrarea în cadrul partidului din care, în mod ironic, face parte. El defapt fiind principalul vinovat pentru toate acestea. Întâi, el și cu cei de teapa lui (Falcă, Anastase, Videanu etc) au distrus PDL-ul iar acuma vor să termine și PNL-ul, timp în care sunt unii, nu puțini, care consideră că fără ei nu se poate, că fără ei nu se poate închega, că fără ei nu se câștigă alegerile, iată că realitatea ne arată că se poate și toate aceste mituri și prejudecăți sunt, nu doar stupide, sunt și false…

  (3)
 6. celor din USR

  Cam plictisiti, cu metode si viziuni destul de staliniste (vezi ideea originii sanatoase) pentru niste reprezentanti ai multinationalelor

  (-5)
  • tot pentru USRisti

   cei mai slabi oameni politici intrati in parlament care i-a dat vreodata locitura de stat din romania!
   si stiti de ce?
   pentru ca au crezut ca daca nu stiu sa fure sunt si destepti!
   gresit!!!!
   (si asta dor din declaratiile USRistilor)

   (8)
  • PENTRU SIGMIREAN

   TOTAL GRESIT LOGICA TA!!!!
   se vede ca nu ai fost la scoala
   normal ca tu preferi sa fi prost!!!!!
   am intalnit destui si ma bucur cand mai intalnesc si chiar ii compatimesc !
   un destept nu e neaparat hot!

   (1)
  • Sigmirean

   Idealul ar fi un deștept cinstit!
   Eu ți-am spus cum văd eu răul mai mic.
   Cât despre prosti și lipsa de școala…ce sa zic?Reciteste ce-ai scris mai sus și încearcă sa-ți dai o nota!
   In mod cert vei rămâne repetent!

   (2)
 7. toni

  Partidele politice din Romania nu s-au reformat. Nu intamplator la multe mitinguri de protest nu lipseste sloganul: „Toate partidele, aceeaşi mizerie”. In campaniile electorale toti promit marea cu sarea, iar cand ajung la putere uita de promisiuni si dau vina pe „greaua mostenire”. Numai ca in cazul PSD, este o nemernicie sa dai vina pe greaua mostenire a tehnocratilor care au fost la putere un an si au guvernat pe baza bugetului intocmit de guvernul Ponta. E ca si cum PSD-ul lui Dragnea se plange de proasta guvernare a PSD-ului Ponta.
  Si mai e ceva, care determina ca lucrurile sa mearga prost. Este vorba de cozile de topopr sau de lingaii celor care ajung la putere. Un exemplu jalnic din aceasta categorie este Victor Ciorbea, avocatul nimanui, care s-a trezit din lunga-i hibernare si vrea să pună lucrurile în ordinea lor firească. El a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională celebra lege 90 care-l oprește pe Dragnea să ocupe un loc în guvern din motive de condamnare penala. Dupa mintea „odihnita” a lui Ciorbea este anormal ca într-o țară de hoți, care votează constant hoți, un condamnat să nu aibă voie să ocupe loc într-un guvern.
  Acelasi Ciorbea in 2014 a tăcut ca porcul în cucuruz si nu a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, inainte ca ea sa produca efecte. „Ordonanta traseistilor” a permis migraţia aleşilor locali, într-o perioadă de 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Înainte de alegerile prezidenţiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD. Ulterior, Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională ordonanţa care a permis aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul, dar efectele ei au ramas.

  (26)
 8. Te rente

  Şi Iarna abia a început !
  Iar până departe-i mult.
  De n-om muri de frig şi foame, putem muri (de) proşti ce suntem !

  (6)
 9. paval

  Astia a lui Plicusor Ban…. cum care Plicusor Ban? Ala cu fata de copil batut..ne salveaza de nu stiu ce…nici ei nu stiu..un partid a lui Soros, sistemul international..se numesc de fapt progresisti????!!!!….cine nu-i cu ei, este impotriva lor, asta-i sloganul lor…baga strambr peste tot, in prlament, la primaria Bucuresti, nu se pricep la nimic, dar nici nu-i interesaza..fac galagie…

  (4)
 10. Dan

  Nivelul intelectual al celor ce sunt anti-USR se vede din comentarii. Aia din las Fierbinti sunt doctori docenti pe langa ce citesc in comentarii. Drept de vot in functie de nota de la Bac, asta ar trebui in Romania.

  (0)
  • Anonim

   Sper că n-o să-mi spui că nota de la filiera tehnologică sau secții precum filologie valorează cât a unuia de la real.

   (-3)
 11. Adrian C.

  USR Bistruța-Năsăud afirmă că:
  „Îi vom verifica pe fiecare dintre doritorii care și-au exprimat intenția de a se înscrie în partid. După ce le facem profilul din punct de vedere al moralității, al inegrității, vom vedea cine este «om curat».
  Nu se poate. Asa ceva este inadmisibil, o exagerare de proporții.
  Pot să vă înteleg că nu vreți să fiți reprezentați in functii de conducere de „oameni murdari”. Vă inteleg că nu vreti să aveti oameni corupti in Parlament si in Consiliile Locale, dar ce aveți cu oamenii simpli care nu au ambițiì să ocupe fucții de conducere? E ca si cum ai vrea să te inscri intr-un club de fotbal sau intr-un ansamblu folcloric şi nu esti primit.
  E ca si cum ai vrea să mergi la o diacotecă şi omul de la intrare decide cine intră si cine nu.
  Pe mine m-ati pierdut !

  (5)
  • Sigmirean

   E dreptul lor sa-și aleagă partenerii de drum(m-am ferit sa folosesc cuvântul „tovarășii”) !

   (1)
  • Marius Nicolae Pop

   Domnule Adrian C, nu demult ,fostul Guvern a propus pentru dezbatere , un proiect de lege,legat de posibilitatea obtinerii carnetului de conducere doar in cazul absolvirii unui numar de zece clase! Pare logic! Zece clase sunt obligatorii! Cand te gandesti ca sunt analfabeti cu carnet de conducere…!? La ultima statistica(acum cativa ani) erau in jur de 4000 de astfel de oameni in jud. BN Este inadmisibil sa existe in ziua de astazi, cu toate conditiile create, o astfel de situatie! Oare pe onor parlamentarii nostri nu-i intereseaza? Cu respect, MNPop

   (1)
 12. Morariu Emilia

  Eu de peste 10 ani imi tarai firmulita care imi da de mancare din sudoarea proprie si da inexorabil darile la stat, trimestru de trimestru.Comunistii de rit nou au facut o inflatie cu 5zerouri in doar 7 ani,apoi cand sa mergem in armonia UE,a inceput criza si m-am reinventat pe parcursul ei de vreo 5 ori,in domenii compet diferite,de fiecare data luand-o de la capat.Anul trecut a fost cel mai greu si eu nu mai pot suporta nici o dare suplimentara.Ca mine sunt zeci de mii de omuleti truditori.Daca si noi ne vom satura…nu mai avem mult!Cand deschizi un tembelizor din cand in cand,te ingrozesti…de vulgaritate…de manipulate…cat de prosti ne cred…”Sa nu dea Dumnezeu cel Sfant…”

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.