Social

Castelul Dracula. Despre cum a prins viaţă un mit în anii comunismului

Cum a apărut Castelul Dracula în anii comunismului? Cine a făcut ca o poveste să ia viaţă şi să devină astfel un magnet pentru turişti din lumea întreagă? Doctorul în geografie Ioan Bâca, şef de lucrări la Facultatea de Geografia Turismului a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, prezintă în cartea sa „Arealul turistic Piatra Fântânele - Măgura Calului” întreaga poveste.

În urma cercetărilor făcute, Ioan Bâca a descoperit cartea „Ecouri prin zig-zag-urile vieţii” a colonelului de securitate Ion Mânzat care prezintă lucrurile de la începutul lor. Potrivit lui Mânzat, la începutul anului 1971, Alexandru Misiuga a aflat dintr-o revistă germană despre contele Dracula din Pasul Bârgăului. După numeroase peripeţii, Ion Mânzat îi face rost lui Misiuga de romanul lui Bram Stoker.

„Misiuga devorează ca un vampir nuvela şi-l întreabă pe colonelul Mânzat: Ce-ai zice dacă am reuşi să construim un hotel-castel undeva pe Ciosa, vis-a-vis de Piatra Fântânele, pe care să-l botezăm Dracula, să-i răspândim numele prin saşii ce vin ca turişti aici, în Germania, în Austria, în străinătate? Din aceste rânduri reiese că locul iniţial pentru amplasarea hotelului ar fi fost undeva spre cătunul Ciosa, mai exact în apropierea vârfului Frumuşaua, pentru a fi legat de legenda cetăţii care ar fi existat aici în trecut. La scurt timp după această discuţie de taină, Ion Mânzat avansează ideea lui Misiuga generalului-locotenent Nicolae Doicaru, vicepreşedinte al Comitetului Superior de Securitate, aflat în trecere prin judeţ, care se arată interesat de proiect. Cu ocazia unei partide de vânătoare, soseşte la Bistriţa Nicolae Ceauşescu, moment în care sunt anunţaţi despre planul măreţ prim-secretarul Adalbert Crişan şi colonelul Dumitraşcu, şeful inspectoratului mai sus numit, pentru a găsi modalitatea de a înainta propunerea şefului mare. Acest lucru se întâmplă, iar Ceauşescu conchide: Este o posibilitate de pe urma căreia ar putea profita ţara. A doua zi, Alexandru Misiuga pleacă la Bucureşti pentru a-l întâlni pe ministrul turismului, Ion Cosma, care se declară entuziasmat de idee”, scrie Ioan Bâca în cartea sa „Arealul turistic Piatra Fântânele – Măgura Calului”.


Potrivit sursei citate, în perioada următoare s-a întocmit proiectul, a fost ales un nou amplasament, cel de astăzi, mai potrivit din punct de vedere economico-funcţional şi s-au stabilit costurile.

„Cu toate că aprobarea proiectului s-a făcut mai repede decât se aşteptau artizanii lui, definitivarea construcţiei va avea loc de-abia în toamna anului 1983 şi va purta numele de Hotelul Tihuţa, din motive lesne de înţeles”, mai scrie Ioan Bâca.

Inaugurarea hotelului a fost punctată în presa vremii, după cum urmează: „Luna septembrie a adus judeţului nostru o noutate în domeniul turismului şi anume, darea în folosinţă a unui nou şi important obiectiv turistic: Complexul hotelier şi de alimentaţie publică al O.J.T de la Piatra Fântânele, purtând numele simbolic de Tihuţa. Obiectivul realizat de către constructorii de la I.J.C.M. Bistriţa-Năsăud, a fost înălţat ca o expresie a grijii pe care o poartă statul nostru pentru crearea de condiţii cât mai bune oamenilor muncii ce vor veni să se recreeze aici, pentru aprovizionarea şi deservirea lor superioară, având în vedere că în acest important punct turistic al judeţului, de trecere spre frumoasele plaiuri ale Bucovinei, baza existentă până acum era destul de modestă.

Arhitectura noii unităţi turistice a fost realizată în stilul arhitecturii secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, reprezentând din acest punct de vedere un unicat în ţară. De aceea, acum când primii turişti vor fi oaspeţii frumosului complex, se cuvine să să-i amintim în aceste cuvinte şi pe cei ce au participat la înălţarea lui. Este vorba de un lot de 150 de muncitori constructori, conduşi de maiştrii Bonczidai Valentin şi Bartha Andrei, de la I.J.C.M. Bistriţa-Năsăud. (ziarul Ecoul).

Ioan Bâca arată că, în anii următori, Piatra Fântânele devine o locaţie turistică de referinţă a judeţului, graţie Complexului Tihuţa.

Pentru meritele lui, de a fi construit două locaţii turistice desprinse din romanul scris de Bram Stoker, respectiv Coroana de Aur şi Hotelul Alexandru Misiuga a fost numit Baron al Casei Dracula.

Hotelul Dracula este situat la 1100 m altitudine. Ioan Bâca scrie că „alegerea locului de amplasare a hotelului a fost inspirată, deoarece este un punct de belvedere care oferă perspective generoase asupra peisajului, în special asupra Defileului Bârgăului şi a măgurilor care îl încorsetează misterios – Zimbroaia, Căsaru-Măguriţa-Arşiţa-Dl. Ariilor-Cornu”.

Iată cum îşi imagina Bram Stoker locul în care se afla castelul contelui-vampir Dracula: „Apoi am privit înapoi şi am văzut limpede contururile castelului Dracula profilându-se pe cer. Căci ne aflam la poalele culmii pe care se afla aşezat castelul şi unghiul de perspectivă al Carpaţilor se afla mult dedesupt. Îl vedeam în toată măreţia lui, cocoţat la o mie de picioare, pe vârful unei prăpăstii drepte şi separat parcă de un hău mare de râpele munţilor învecinaţi; împrejurimile aveau un aspect sălbatic şi straniu. Auzeam urletul îndepărtat al lupilor. Erau departe, dar sunetul, deşi înăbuşit de ninsoare, era înspăimântător. (…) Castelul e chiar pe muchia unei prăpăstii fără fund. O piatră aruncată pe geam ar cădea o mie de picioare fără să atingă nimic în calea ei. Cât vezi cu ochii, un ocean de vârfuri de brazi, întretăiat pe ici-colo de hăuri întunecată şi de câte un fir argintiu, râurile care clocotesc prin păduri.”.

În trecut, exista chiar un proiect de edificare a unui castel regal în aceste locuri, mai scrie Ioan Bâca. „Despre proiectul unui castel care urma să se edifice în acest locuri aflăm dintr-o scrisoare către Regele Carol II al României, redactată la 30 Septembrie 1939 de părintele Vasile Luncanu: Am construit şi ridicat această sfântă Mănăstire aici în munţi, se găseşte pe Măgură unde este terenul rezervat pentru construirea Castelului Regal. Nu cunoaştem motivele exacte pentru care acest proiect nu a mai fost înfăptuit, probabil izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial şi evenimentele care au urmat, dar important este faptul că aceste meleaguri l-au inspirat”, notează Ioan Bâca în cartea sa „Arealul turistic Piatra Fântânele – Măgura Calului”, o importantă sursă de inspiraţie pentru toţi cei care vor să afle povestea acestei zone pline de mister din munţii noştri.

Atraşi de mit, zeci de turişti străini au petrecut de Halloween în noaptea de miercuri spre joi la castel, ca în fiecare an, dovadă că povestea contelui vampir continuă să atragă şi azi ca un magnet.

   

7 comentarii

  • Multumesc pentru articol, aduce informatii prea putin cunoscute pana acum, foarte interesante !!
    Asta e ceea ce ar trebui sa ne preocupe: sa aflam cat mai multe despre locuri, oameni, intamplari din trecutul nostru, sa apreciem ziarele si ziaristii care ne ofera informatii utile, nu stiri despre toate nulitatile !
    Bravo, Cristiana !

  • Felicitari Cristiana! Aceste lucruri le povestea cu tare mult har si „BARONUL ALEXANDRU MISIUGA”, Dumnezeu sa-l odihneasca! Ma bucur ca cineva are grija sa-i recunoasca meritele

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS