Actualitate

Cărţile de vizită ale viitorilor cetăţeni de onoare ai Bistriţei. De ce au fost propuşi pentru acest titlu

”Activitatea şi angajamentul de care au dat dovadă sunt constante şi extrem de intense. Reuşitele lor îi recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa ca expresie a aprecierii comunităţii noastre pentru o viaţă plină de realizări” - primarul Ovidiu Creţu.

Ioan Repede

ioan-repede-1-610x405Este propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Bistriţei ”ţinând cont de contribuţia importantă a domnului Ioan Repede la promovarea imaginii municipiului Bistriţa datorită eforturilor depuse pentru ca Rombat SA Bistriţa să devină o firmă care şi-a găsit locul între competitorii de top din Uniunea Europeană, luând în considerare spiritul umanitar şi generozitatea cu care a contribuit la susţinerea vieţii artistice şi sportive a municipiului”.


Ovidiu Creţu: ”Activitatea şi angajamentul de care a dat dovadă domnul Ioan Repede sunt constante şi extrem de intense. Reuşitele sale excepţionale îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa, ca expresie a aprecierii comunităţii noastre pentru o viaţă plină de realizări”.

Raport de prezentare

Ioan Repede s-a născut la data de 3 iulie 1954 în comuna Câţcău, judeţul Cluj. A urmat cursurile Şcolii Generale din Câţcău şi a absolvit Liceul Teoretic nr. 2 din Dej în anul 1973. După satisfacerea serviciului militar, cu termen redus, în perioada 1974 – 1979 a urmat cursurile Institutului Politehnic Timişoara – Facultatea de inginerie chimică, apoi cele ale Open University London – Profesional Certificate in Management, între anii 1994 – 1996. Ca inginer stagiar în perioada 1979 – 1982, la C.I.C.M. Bistriţa – secţia Acumulatorul, a lucrat la montajul şi punerea în funcţiune a utilajelor, activitate pe care a desfăşurat-o şi ulterior, ca inginer proiectant. Între anii 1983 – 1989 a fost şeful atelierului de proiectare al I.P.E. Bistriţa, Fabrica Acumulatorul, iar în perioada 1990 – 1995 a îndeplinit responsabilităţile funcţiei de inginer şef (director tehnic) la Întreprinderea de Acumulatoare Bistriţa – S.C. Rombat Bistriţa din anul 1991. Din anul 1995 până în prezent, Ioan Repede este cel care conduce destinele S.C. Rombat Bistriţa, fiind directorul general al acestei întreprinderi.

Având o temeinică pregătire profesională şi reale calităţi de manager, pe care le-a dublat cu o mare putere de muncă, seriozitate şi viziune strategică,Ioan Repede a reuşit, din postura de director general al S.C. Rombat Bistriţa, să imprime un trend ascendent alert în activitatea societăţii. În anul 1995, când a devenit directorul societăţii, S.C. Rombat Bistriţa producea 350.000 de baterii pe an. Acum, la S.C. Rombat Bistriţa se produc peste 2.200.000 de baterii pe an, firma se situează pe locurile 5-6 între competitorii din Uniunea Europeană, iar printre clienţii care cumpără baterii produse la Bistriţa se numără companii cunoscute la nivel global, precum Renault, Peugeot sau Nissan.

Efortul depus pentru transformarea S.C. Rombat Bistriţa într-o firmă competitivă la nivel internaţional şi menţinerea ei pe acest firmament de top inclusiv în anii grei de criză economică, nu l-a împiedicat să se implice, cu un puternic aport pozitiv, în viaţa comunităţii din care face parte. De peste 15 ani, S.C. Rombat Bistriţa a susţinut echipa de fotbal „Gloria” Bistriţa; a sponsorizat Crosul „Gabriela Szabo”, trupa de teatru a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, reparaţiile făcute la Biserica Evanghelică, premiile olimpicilor de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. A susţinut amenajarea parcului, terenului de joacă şi a celui de sport de pe strada Independenţei (BIG), a sponsorizat lucrările de modernizare a Spitalului de Urgenţă BN şi, tot prin grija sa, strada Dornei este frumos luminată şi împodobită în perioada sărbătorilor de iarnă. Pastor asistent la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa, Ioan Repede sprijină, de 15 ani, fundaţii care se ocupă de semeni faţă de care viaţa a fost mai puţin darnică şi ne referim aici la mesele calde pe care le primesc copiii cu dizabilităţi de la Fundaţia „Bucuria” şi oamenii nevoiaşi de care se îngrijeşte Fundaţia „Inocenţi”. Dintre numeroasele sale gesturi de grijă pentru comunitate mai amintim aici de susţinerea unor acţiuni de curăţare a parcului, acţiuni de împădurire sau sponsorizarea a numeroase manifestări artistice şi chiar a construcţiei unor biserici.

Alexandru Cristian Miloş

al c milosEste propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Bistriţei ”ţinând cont de aprecierea pe plan naţional şi internaţional a operei sale, pentru talentul de necontestat ce stă la baza creaţiei sale literar-artistice de avangardă, apreciată pe plan naţional şi internaţional de critica de specialitate”.

Ovidiu Creţu: ”Creaţiile sale, care au dus faima acestor ţinuturi pe plan internaţional, îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”.

Raport de prezentare

Alexandru Cristian Miloş s-a născut în Bistriţa, la data de 23 septembrie 1952. A urmat cursurile claselor primare în oraşul Oradea şi a absolvit studiile liceale la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa. Între anii 1971-1974 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca. Poet şi prozator, a debutat cu poezie în revista „Luceafărul” din Bucureşti, în anul 1976. Colaborează cu poezie şi proză SF la numeroase reviste de cultură şi literatură. Din anul 1994, este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Este, de asemenea, cooptat în asociaţii de elită din străinătate: membru IWA – Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor din Ohio, USA, membru al Literart XXI – Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Oamenilor de Artă Români din SUA, membru al Mişcării Poetice Paradoxiste Mondiale din Phoenix – Arizona, membru al Academiei de Ştiinţe, Litere şi Arte din Messina – Italia şi al Asociaţiei de Poezie Modernă din Osaka – Japonia. Este membru al Asociaţiei „Poetes sans Frontieres”.

Cărţile scrise de poetul şi prozatorul Alexandru Cristian Miloş se află în Biblioteci Universitare din peste 30 de ţări din lume. În decursul anilor a primit 14 premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de poezie fiind distins, de asemenea, în anii 1995, 1998, 2000, cu premiile Filialei Uniunii Scriitorilor din Târgu Mureş. Membru al Societăţii Scriitorilor Români de Science-Fiction şi al Asociaţiei Spirituale Române pentru Studierea Fenomenelor Aeriene Necunoscute (ASFAN), Alexandru Cristian Miloş este considerat fondatorul şcolii de cosmopoezie, numele său fiind inclus în Dicţionarul Biografic al Literaturii Române.

Nicolae Zăpârţan

nicolae-zapartan-boxEste propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Bistriţei ”ţinând cont de dedicarea şi profesionalismul cu care Nicolae Dumitru Zăpârţan îşi desfăşoară activitatea de antrenor de box, rezultatele sale de excepţie concretizate în formarea unor sportivi care au dus faima acestor ţinuturi pe plan internaţional, pentru profesionalismul cu care a format sportivi de valoare, Bistriţa devenind astfel, nu numai pentru boxul românesc, un nume din ce în ce mai cunoscut şi respectat”.

Ovidiu Creţu: ”Reuşita excepţională în formarea unor sportivi care au dus faima acestor ţinuturi pe plan internaţional îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”.

Raport de prezentare

Nicolae Dumitru Zăpârţan s-a născut în municipiul Bistriţa, la data de 23 octombrie 1958. Absolvent al cursurilor de masterat în managementul structurilor sportive – Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, domnul Nicolae Dumitru Zăpârţan este şi licenţiat al Academiei de Educaţiei Fizică şi Sport Bucureşti – specializarea antrenor box. A urmat numeroase cursuri postuniversitare, de formare continuă şi de perfecţionare. Antrenor emerit al secţiei de box din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bistriţa, sportivii au obţinut sub îndrumarea sa, în perioada 1983 – 2014, peste 500 de medalii naţionale şi internaţionale. A fost cooptat, în mai multe rânduri, ca antrenor sau antrenor secund al lotului României, de juniori în anul 1985, al lotului naţional de senioare în 2003, al lotului naţional de junioare şi tineret în 2010 şi 2011, iar ca urmare a implicării sale în pregătirea loturilor naţionale, România a cucerit numeroase medalii la campionatele mondiale şi europene. Dintre sportivele Clubului Sportiv Municipal Bistriţa, care au dus faima acestor ţinuturi pe plan internaţional, pot fi nominalizate Oana Strugar, Dana Borzei, Camelia Nuţiu, Palade Lăcătuş, Andreea Seni, Anamaria Turc şi altele. În prezent, sportivele de la C.S.M. Bistriţa domină boxul feminin din România, iar antrenorul lor este nimeni altul decât Nicolae Dumitru Zăpârţan. Se află în permanenţă, în primele rânduri în organizarea unor gale de box interjudeţene şi internaţionale cu Cupa Municipiului Bistriţa, dar şi a etapelor de zonă şi finale din cadrul campionatelor naţionale.

Calităţile sale sunt puse în valoare, însă, nu numai în activitatea sportivă, ci şi ca director al Şcolii de Arte şi Meserii – Budacu de Sus, din anul 1997. A condus şi câştigat numeroase proiecte şcolare.

Însemnele care atestă calitatea de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa vor fi înmânate în cadru festiv, cu prilejul manifestărilor prilejuite de Zilele oraşului. Proiectele prin care cei trei pot deveni cetăţeni de onoare se discută joi, în şedinţa Consiliului Local.

12 comentarii

    • In raportul de prezentare se spune intre altele: „De peste 15 ani, S.C. Rombat Bistriţa a susţinut echipa de fotbal „Gloria” Bistriţa”, la care ar trebuia adaugat: sa ajunga in liga a III-a. Restul sunt povesti.

  • Pe ce criterii se aleg cetatenii de onoare ai Bistritei, atata timp cat intre acestia se numara indivizi precum Jean Padureanu, aflat dupa gratii pentru infractiuni de drept comun. Sau ce a facut Crin Antonescu, pentru ca sa merite cinstea de a fi ales cetatean de onoare al Bistritei. In schimb nimeni nu s-a gandit la Rares Darius Buhai, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, component al echipei României, care a obţinut si in acest an medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică din Taiwan, devenind cel mai premiat participant din partea României, din toate timpurile la această Olimpiadă. Astfel, el a obtinut medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada. De asemenea a mai castigat medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012. Tot in 2012, el a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Informatica, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia. Rares Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur si la Olimpiada balcanica de informatica din 2011. Daca nici acesta nu e un palmares substantial, atunci… ramaneti cu Jean Padureanu.

    • Din simplu motiv că titlul de cetăţean de onoare nu e un premiu pentru olimpiadă. Băiatul de care scrii ne onorează, însă trebuie să confirme o viaţă întreagă. Poate mîine emigrează din ţară şi nu contribuie cu nimic aici, în Bistriţa.

    • Gandire de BULA. Un olimpic la informatica a contribuit deja suficient la prestigiul orasului si tarii facandu-le cunoscute in intreaga lume. Daca-i asa, cu ce a contribuit Cacarau la prestigiul Bistritei?

    • Darius Buhai e in top 6 all time la medalii la Olimpiada internationala de informatica, la egalitate cu altii 5. Daca la anul o sa i-a din nou aur o sa fie Top 2 all time. http://en.wikipedia.org/wiki/International_Olympiad_in_Informatics#Multiple_IOI_winners
      Ar fi un fel de Nadia Comaneci, cu 10 perfect. Baiatul asta nu are nevoie de cetatean de onoare, dar el chiar merita asa ceva. Gabriela Szabo ce face pentru Bistrita apropo ?

      În urmă cu 20 de ani, mai precis în 1994, Gabriela Szabo devenea al treilea cetăţean de onoare al Bistriţei după Corneliu Mureşanu şi Paulette Guinchard-Kunstler. Era anul în care intra în competiţiile de senioare după rezultate excepţionale obţinute în cele de juniori. Abia după ce Bistriţa i-a oferit titlul de „Cetăţean de onoare”, Gabriela a început să câştige competiţii importante şi bani mulţi.
      http://www.timponline.ro/martea-cetatenilor-de-onoare-ai-bistritei/

      Ar trebui sa apreciem cultura si valoare, si sportul e bun dar o natie nu a crescut niciodata prin sport ci doar prin cultura.

    • Revin. Titlul de cetăţean de onoare se acordă la o anumită vîrstă. Cînd îţi demonstrezi devotamentul pentru acea localitate. Faptul că Eminescu a poposit pe aici nu îi dă dreptul de a fi cetăţean de onoare. Dae e greu de gîndit.

  • felicitari tuturor,dar in special domnului profesor Zapartan,un om intre oameni,care ma ajutat nea ajutat nea sprijinit si nea educat spre marea performanta,despre rezultate nu mai este cazul sa vorbesc…numai cei invidiosi ,nu vad ceea ce a facut in lunga cariera ,iar spre stiinta unora boxul feminin a luat o dezvoltarea extraordinara in intreaga lume drept dovada la ultimul campionat mondial au fost peste 400 de sportive din intreaga lume

  • il felicit pe domnul primar pentru alegerea facuta. Pentru a primi titlu de cetatean de onoare trebui sa ai o activitate prodigioasa de-a lungul anilor, sa duci mai departe crezurile tale, asta insemnind daruire totala in ceea ce faci sa dai sens intelesurilor mintii tale si sa te faci inteles in drum si in poteca, lasind soselei sa-ti duca mai departe implinirea. Inca o data felicitari pentru ca toti acesti domni isi merita aceasta putina daruire, pentru preaplinul realizarilor lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS