Actualitate

Când vor fi puse în funcțiune fântânile arteziene din Bistrița. Cât durează reparațiile pe axele pietonale

”Recepția la lucrările pe axele pasajelor s-a făcut cu o anexă destul de consistentă. În 15 martie au început lucrările de remediere pe aceste axe turistice, avem graficele de execuție cu termen de finalizare în 15 aprilie. În prezent, lucrează 20 de persoane la remedieri, dar voi avea o întâlnire cu conducerea constructorului TCI pentru că nu sunt suficienți, e nevoie de cel puțin 40 ca să finalizeze lucrări de bună calitate până în 15 aprilie. Tot până cel târziu în 15 aprilie vor fi repuse în funcțiune cele cinci fântâni arteziene care au făcut obiectul contractului pe marele proiect de regenerare urbană. Fântânile vechi, Independenței, han, termen 15 aprilie ca să le punem în funcțiune, depinde și de vreme, dacă se va încăzli, le putem pune în funcțiune ceva mai repede. La fântâna din Ștefan cel Mare, în sfârșit avem un termen rezonabil, 30 aprilie, să o punem în funcțiune, poate chiar ceva mai repede. Fântâna din fața Palatului Administrativ, din Piața Petru Rareș, va fi gata cel târziu în 31 mai”, a declarat primarul Ovidiu Crețu

Lucrările din proiectul de aproape 5 milioane euro bani europeni ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” au fost realizate de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.

Municipalitatea a repartizat în acest an 191.563 lei pentru lucrările la noua fântână arteziană din str. Ștefan cel Mare și pentru reparații la fântânile arteziene din Calea Moldovei și din Piața Petru Rareș. Pentru fântâna arteziană din str. Ștefan cel Mare, unde lucrările sunt executate de SC Indcon SRL Bistrița, au fost alocați 174.000 de lei. Din totalul de 347.380 lei, până la finalul anului trecut s-a lucrat de 219.000 lei. Valoarea contractată în 2015 pentru furnizarea echipamentelor pentru instalația hidraulică și de lumini este 33.473 lei. Pentru lucrări de reparații la artezienele de pe Calea Moldovei și din Piața Petru Rareș, din fața Palatului Administrativ, se vor cheltui 17.563 lei.

În Piața Petru Rareș, în fața Palatului Administrativ, va fi construită o nouă fântână arteziană, una care va avea o structură în formă de floare de crin și jeturi de spumă iluminate în roșu, galben și albastru. Fântâna va avea o structură din fibră de sticlă în formă de floare de crin (3,2 metri) deasupra luciului de apă, patru jeturi de spumă (duze spumante) în colțurile fântânii și 28 de leduri roșii, galbene și bleu pentru iluminat. În bugetul local pe 2015 a fost alocată suma 197.000 de lei pentru amenajarea fântânii arteziene din Piaţa Petru Rareş, municipalitatea comandând execuția lucrărilor la instalația electrică și instalația hidraulică, lucrări care sunt realizate de firma Serbis.

Proiectul ”Amenajare fântână arteziană şi spaţii verzi pe str. Ştefan cel Mare” avea o valoare totală inițială de 347.380 lei, până la finalul anului 2014 fiind cheltuiţi în acest sens 196.456 lei. Din bugetul local pe 2015 au fost alocaţi 164.000 de lei pentru lucrări, iar la rectificarea din 23 iulie 2015 încă 61.000 de lei. 33.473 de lei au fost cheltuiți pentru pompe centrifuge trifazate (spray ring și jet foam), lămpi cu led – spot submersibil cu leduri (roșu, galben, bleu), piesă mixtă reumplere automată, tablou electric – comandă pompe, variator de frecvență. Această fântână are ca temă principală zodiacul european, elementul său central fiind Vărsătorul. Fântâna va fi formată dintr-un un bazin în formă circulară placat pe pereţii interiori şi exteriori cu materiale de finisaj durabile. Jocurile de apă imaginate (în diverse forme: jeturi simple, parabolice, piruete, coadă de păun) vor fi independente sau în perechi şi grupuri. Accesorizarea fântânii se face cu diuze, corpuri de iluminat subacvatic, filtre, etc. Vor fi armonizate cu un sistem de iluminare care va accentua jocurile de apă şi care poate avea reflectoare cu lumină divers colorată. Totodată, se va realiza un sistem de iluminat pietonal şi arhitectural, se vor proiecta spaţii verzi, spaţii plantate cu flori şi cu arbuşti ornamentali. Piaţeta va asigura condiţii de promenedă, recreere, prin amenajări peisagistice şi dotări cu mobilier urban.

La sfârșitul anului trecut au fost finalizate cinci fântâni arteziene/ambientale pe traseul axelor pietonale, prin proiectul cu bani europeni de regenerare a centrului istoric. Fântâna de pe pietonal este un luciu de apă cu lumini în interior, cea din Piața Mică are mai multe jeturi care se colorează în diferite nuanțe, în Piața Dominicană apa stă într-o cuvă a unui zid, la fântâna de pe pasajul Titulescu – Kogălniceanu apa curge de o suprafață plană orizontală de sticlă dintr-un gol realizat într-un zid de piatră și este iluminată, iar la Casa de Cultură sunt 15 guri de apă îngropate în pavaj și luminate în diverse culori.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS