Actualitate

A fi sau a nu mai fi primar. Când dă instanţa supremă verdictul în procesul Ovidiu Creţu – ANI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat pe fond recursul făcut de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj care a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate în procesul privind incompatibilitatea edilului şi a fixat un termen pentru pronunţarea sentinţei definitive.

În 27 ianuarie, instanţa supremă a judecat pe fond recursul primarului Ovidiu Creţu, fiind audiate părţile. Data la care ÎCCJ se va pronunţa în acest caz este marţi 10 februarie.

”Amână pronunţarea la 10 februarie 2015. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 ianuarie 2015”, a anunţat ÎCCJ.

Conform legii, ”persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În 23 septembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că primarul Ovidiu Creţu s-a aflat în incompatibilitate în perioada 1 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât a fost şi reprezentant asociat persoană juridică în cadrul SC Business Park Bistriţa Sud SRL, societatea care administrează Parcul Industrial Bistriţa Sud.

Primarul Bistriţei a pierdut la Curtea de Apel Cluj, în ianuarie 2014, procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat incompatibil. ”Este o situaţie identică cu cea pe care a avut-o primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Dintr-o greşeală a Registrului Comerţului, în loc să fie scris Mazăre Alexandru, fratele lui care a fost votat de Consiliu, a fost scris Radu Mazăre şi ANI i-a dat incompatibilitate, cu toate că cei de la Registrul Comerţului şi-au recunoscut greşeala, ca şi în cazul meu. Doi ani de zile s-a judecat Radu Mazăre cu ANI, până la urmă a câştigat. Acelaşi lucru s-a întâmplat aici. Eu am fost cel care a semnat adresa de înaintare a documentelor către Registrul Comerţului şi aceştia au înţeles că eu am fost delegat, neexistând niciun fel de hotărâre. Au corectat greşeala, au anunţat în scris, am fost cu respectiva adresă la ANI, au spus că e în regulă, că e în ordine şi m-am trezit după şase sau şapte luni că mi-au dat soluţia de incompatibilitate. Va urma un proces similar cu cel de la Constanţa. Acest subiect pentru mine părea unul simplu şi uşor tratat pentru Curtea de Apel Cluj. Sentinţa de acolo mi-a făcut un mare bine, eram convins că lucrurile vor decurge absolut firesc şi că justiţia îşi va spune cuvântul şi o să se termine problema. Sentinţa dată de Curtea de Apel m-a trezit. Trăim într-o altfel de lume, nu una idilică, şi trebuie să îmi iau toate măsurile pentru a-mi obţine dreptatea. Dacă la Curtea de Apel aveam o sentinţă favorabilă, priveam lucrurile la fel de uşor şi sigur ANI ar fi făcut recurs la ÎCCJ, iar acolo o sentinţă contrară ar fi închis lucrurile. Trebuie să mă prezint competitiv în meciul cu ANI”, a spus Creţu la vremea respectivă.

Ovidiu Creţu a trecut la ultima cale de atac, recurs înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 6 octombrie 2014, ÎCCJ a admis în principiu recursul şi a fixat termenul de judecată pe fond a recursului la 27 ianuarie, cu citarea părţilor. ”Sunt în aceeaşi situaţie cu unul din procesele preşedintelui Klaus Iohannis. Dânsul a fost mandatat exact ca şi mine să depună documentele pentru societatea care administrează pieţele la Sibiu. Eu am fost mandatat pentru acelaşi lucru, însă pentru Parcul Industrial. Diferenţa este că el a câştigat în prima instanţă, eu am pierdut, dovadă că instanţele judecă independent. Sunt convins că, în situaţia în care domnia sa va pierde procesul şi va deveni incompatibil, voi pierde şi eu, iar dacă el câştigă, ar trebui în mod firesc să câştig şi eu”, a spus Ovidiu Creţu la finalul anului trecut. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a câştigat procesul cu ANI la ÎCCJ.

17 comentarii

  • Cretu are 71 de ani , multi inainte . Trebuia sa iasa la pensie de 6 ani , nici nu stiu de ce mai prezinta interes daca-i da viteza justitia sau nu . Lasati-l sa se bucure de pensie si de stranepoti pentru ca oricum doarme in pampersi in biroul primarului .

  • Eu ştiu pe cineva ce se roagă zi şi noapte pentru ca d-l Ovidiu să fie pus pe liber prin sentinţa Î.C.C.J…. e o doamnă ce-i incompatibilă cu susnumitu’ şi are o funcţie intangibilă în primărie…. pretenii ştiu cine e!

  • am vazut ca un lot de 4 alesi au fost declarati azi incompatibili de ICCJ…
    Cretu e in lotul edililor declarati incompatibili??? :))))

    • @Mihai, sau Florin? :-p … De ce crezi ca as vrea raul altcuiva… in speta al domnului Primar? Cuvantul LEGE – iti spune ceva? Si religia zice sa te supui LEGILOR statului in care traiesti
      Rau si-a facut singur in momentul in care a incalcat LEGEA!

  • CRETU ESTE INCOMPATIBIL DEOARECE :
    ESTE DEMNITAR LOCAL SI A FOST IN ACELASI TIMP SI DIRECTOR ( FUNCTIE EXECUTIVA, PLATITA CU SALAR LUNAR ) LA O…. SUBUNITATE A PRIMARIEI….UN SRL…CARE ARE ROLUL SA PUNA IN FUNCTIUNE PARCUL INDUSTRIAL BISTRITA.
    IOHANIS A FOST DEMNITAR LOCAL SI A FOST IN CONSILIUL DE ADMINISTRATIE ( CU TITLU ONORIFIC ) LA O FIRMA JUDETEANA DE APA SI CANAL , DECI LA O FIRMA JUDETEANA.
    MAZARE A FOST TOT CA SI IOHANIS …DAR ACOLO A FOST O CONFUZIE CU FRATELE LUI ….CONFUZIE FACUTA DE REGISTRUL COMERTULUI …CARE ULTERIOR A FOST REPARATA, DEOARECE HOTARAREA NUMIRII FRATELUI A FOST CLAR PRECIZATA IN C.L… DOAR REGISRTUL A INCURCAT BORCANELE…
    CRETU NU ARE FRATI…SI A FOST IN ACELASI TIMP PRIMAR SI DIRECTOR LA SUBUNITATEA PRIMARIEI ( BUSINESS PARK SRL CU INTINDERE LOCALA … )…O FUNCTIE PLATITA CU BANUTI…

  • LA CRETU SE AMESTECA : ORGOLIUL + LACOMIA + AMBITIA EMOTIVA , CARE FAC ” CASA BUNA ” LA UN FOST COMUNIST SCOLARIZAT IN PARLAMENT CUM SA FIE SMECHER SI SA-SI ATINGA SCOPURILE DE AFACERI PERSONALE !
    PROBLEMA ESTE CA INGROAPA BISTRITA IN DATORII ( DE EX. UN IMPRUMUT BANCAR NERENTABIL DE 6 MIL. DE EURO ) PENTRU FINANTARI DE PARCURI DE DISTRACTII SEZONIERE ….UNDE SPAGILE SUNT GROASE…IN LIPSA LOCURILOR DE MUNCA …
    ALTFEL ….PE BUNA DREPTATE … CETETENII SE INTREABA : ” CE-L MANA PE EL IN LUPTA ” LA INVESTITII NEFEZABILE ( EX. PARTIA DE SCHI….) ????
    ADIO CENTURA OCOLITOARE PRIN CODRISOR ( PE LANGA STRAND SI SPITAL TBC ), SPRE REGRETUL PRIETENULUI SAU DE LA EUROCOMPOZITE SRL…CARE TOT S-A INTINS CU CONCESIUNILE PUBLICE DE TERENURI…DE LA PRIMARIE !
    CRED CA I-A SUNAT CEASUL …. FUNCTIEI DE PRIMAR !

  • Nu exista titlul onorific in consiliul de administratie. In tara sunt 479 primari declarati incompatibili (26 in judetul Sibiu) in baza aceluiasi punct de lege dupa care Iohannis a devenit compatibil. Probabil legea nu e chiar buna , dar trebuie aplicata la fel. Primarii respectivi vor face recurs, probabil.

  • Cu ce ramane Bistrita daca Cretu va fi nevoit sa plece ?
    – cu datorii bancare si cu mirosul abundent ( care in anumite perioade de timp ocupa o jumatate din oras ) de la statia de epurare.
    – cu regrete vesnice ale smecherilor din gasca primarului ca nu si-au atins scopurile de afaceri…
    – cu un nou primar care va schimba strategia de dezvoltare a Bistritei.

  • Doamna Ada, exista si membri cu titlu onorific in consiliul de administratie !
    De exemplu la scoli, colegii ….etc… unde nu sunt platiti membrii C.A, deci nu figureaza pe state de plata…
    Cretu este membru in C.A. ( onorific ) la A.D.I. adica la Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara ( firma care este la nivel de judet, in administrarea deseurilor …)

  • Legea spune ca nu-i voie . Fara alte precizari. Ma rog , d-voastra intelegeti prin „onorific” adica nu ia indemnizatia de sedinta> Primul lucru care se voteaza in tr-un consiliu de administratie este nivelul indemnizatieide sedinta(pana la 20% din salariul directorului ) si conditia de acordare este prezenta. Sigur ca o primarie sau un consiliul judetean sunt interesati sa vada ce se intampla in regiile din subordinea lor si o modalitate este de a avea reprezentanti in consiliul de administratie. Punctul de lege de incompatibilitate este nepotrivit, dar asa cum este trebuie interpretat identic. Asta am vrut sa spun. Dar romanii cad in extaz si glorifica pe cineva fara argumente .

  • cind vine si primarul pe str. PODGORIEI SA VADA DRUMUL CUM ARATA PARCA ESTE DUPA RAZBOI ,numai in campanie vin dupa care nui mai vezi 4 anii .
    Astept macar o masina de sort pe drum caci de aceia platim impozite si taxe mari , sper sa se sesizeze cineva astept si TELEVIZIUNEA va multumesc .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS