Actualitate

Oficial: Locale în 5 iunie. Calendarul alegerilor

Alegerile locale din acest an vor avea loc în data de 5 iunie, potrivit unei hotărâri incluse în pachetul legislativ pentru desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale, adoptat de Guvern. Pentru organizarea alegerilor, nu se mai utilizează bani de la bugetele locale, a anunțat Guvernul.

”Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani. În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică 19 iunie”, se arată într-un comunicat al Guvernului

Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat. ”În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale. Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secțiile de votare ale căror indemnizații sunt asigurate de la bugetul de stat”, mai anunță Guvernul.

Executivul a adoptat calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7.00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.

Un alt act normativ din pachetul adoptat stabilește modelul și condițiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși.

Preşedintele BEC, preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, locţiitorii acestora, membrii BEC şi membrii birourilor electorale de circumscripţie primesc o indemnizaţie de 85 lei pentru fiecare zi de activitate. Tot 85 de lei pe zi va primi şi preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia primesc, dar nu mai mult de 5 zile, la fel şi operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de votare. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare primesc şi ei câte o indemnizaţie de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate pentru o perioadă care nu este mai mare de 3 zile. Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar şi operatorii de calculator au dreptul, de asemenea, la o indemnizaţie pentru cheltuieli de protocol în valoare de 10 lei de persoană pentru fiecare zi de activitate. Persoanele care fac parte din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale primesc o indemnizaţie de 65 de lei pentru fiecare zi de activitate.

Legislaţia în vigoare prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012. În schimb, noua lege prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi desemnați din rândul consilierilor judeţeni aleși pe liste, prin votul majorităţii. Preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii, vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

2 comentarii

  • Trece-o lege, vor mai trece mii.
    Se ascute lupta între clase.
    Ziariştii se arat-a fi
    elemente tot mai duşmănoase.

    Iată însă un bărbat de stat,
    cu privirea lui arzând văpaie,
    cu mustaţa lui de ipistat:
    este Dragnea Liviu Nicolae.

    El, cu neuronul său vânjos,
    cu principii oţelite, tari,
    va salva acest popor frumos
    de aşa-numiţii gazetari,

    care cu-a lor pană otrăvită,
    transformată-n leptop cum socot,
    mint, injură, scuipă şi incită.
    E momentul să-i stârpim de tot!

    El e vizionarul ce c-o lege,
    pe duşmanii ţării îi îndoaie.
    O citeşti şi prinzi a înţelege.
    Bravul Dragnea Liviu Nicolae!

    Demnităţii noastre stă el strajă,
    cu partidul împrejuru-i scut!
    Da-le-ar ziariştilor pe coajă,
    precum şi Băsescu le-a dădut!

    Să le fie frică, să nu spere toţi câţi încă jurnalişti îşi zic.
    Oamenii politici vor tăcere şi votează Legea Ciocu Mic.

    Lelia Munteanu – Gandul

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS