Actualitate

Bistriţa Civică strânge semnături pentru un proiect în CL: Pădurea Codrişor – zonă de agrement

Pentru a iniţia în CL un proiect de hotărâre privind amenajarea Pădurii Codrişor ca pădure-parc, Asociaţia Bistriţa-Civică a demarat o campanie de strângere de semnături, minim 3.300. Pentru susţinerea iniţiativei vor avea loc o serie de acţiuni în Pădurea Codrişor, inclusiv un concert cu Mircea Baniciu.

”Vom face ceva în premieră pentru Bistriţa: un proiect de hotărâre al Consiliului Local iniţiat de cetăţeni. Conform legii, hotărârile de CL pot fi iniţiate de primar, de consilierii locali sau de cetăţeni în anumite condiţii: dacă reuşesc să adune un număr de semnături de cel puţin 5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. La Bistriţa avem circa 66.000 de cetăţeni înscrişi în listele electorale şi va trebui să adunăm minim 3.300 de semnături. Eu sunt convins că vom aduna mai multe, prin ceea ce vom face în aprilie şi mai. Repunerea pe tapet a amenajării Pădurii Codrişor ca zonă de agrement este foarte actuală şi necesară municipiului, iar cu sprijinul cetăţenilor vom reuşi să depunem acest proiect la Primărie. Apreciem că la sfârşitul lunii mai vom avea semnăturile necesare pentru a depune proiectul, astfel încât să intre în dezbatere în luna iunie. Facem un apel către ctăţeni să ne susţină în demersul nostru, să ne ajute în strângerea de semnături. Va fi cel puţin un punct fix în oraş, pe pietonalul Liviu Rebreanu sigur va fi unul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Adrian Florin Chereji.

Proiectul pe care Bistriţa Civică îl vrea aprobat în CL, de ”stabilire a unor măsuri pentru amenajarea Pădurii Codrişor din municipiului Bistriţa ca zonă de agrement Pădure-parc Codrişor”, pe 37,4 ha, prevede alocarea la prima rectificare bugetară pe 2105 a sumelor necesare pentru actualizarea Planurilor Urbanistice Zonale ”Zona Codrişor”, etapele I şi II. ”Ca să nu lungească la calendele greceşti, până în 31 martie 2016 PUZ actualizat să fie supus dezbaterii CL. PUZ Codrişor a fost aprobat acum câţiva ani, destinaţia: spaţiu verde amenajat, pădure de agrement. Din păcate, prin hotărârea CL din 2013, cele două PUZ au fost abrogate, dar cu încălcarea legislaţiei. Legea mediului prevede că schimbarea destinaţiei de spaţii verzi este interzisă. Nu aveau voie să facă intervenţie pe această suprafaţă de 37,4 ha. După cum ştiţi, există propunerea ca 4 ha să fie ocupate de un tronson al variantei ocolitoare. CL poate să revină, dar PUZ trebuie actualizat. Deci scopul proiectului nostru este restabilirea destinaţiei iniţiale, de pădure-parc cu puncte de atracţie, în loc de defrişare pentru varianta ocolitoare. Între Parcul Municipal, râul Bistriţa şi Pădurea Codrişor este o legătură organică. Facem o legătură între două organe vitale, Parcul Municipal ”Inima verde” şi Pădurea Codrişor ”Plămânul verde”, inima nu poate funcţiona fără plămân. Sperăm în mintea de pe urmă, consilierii locali ar trebui să-şi repare greşeala pe care au făcut-o, să adopte acest proiect şi să-l realizeze. Interesul nostru este de a pune în valoare un lucru util pentru cetăţeni”, a menţionat Chereji.

Pentru popularizarea proiectului, Bistriţa Civică va organiza o serie de acţiuni în Pădurea Codrişor. ”Va fi o preselecţie în 3 mai pentru tinerii talentaţi care ştiu să cânte, să recite, ”Copiii bistriţeni sunt talentaţi” se numeşte. Finala va fi în 10 mai, când va veni la drumeţie cu noi şi Mircea Baniciu, pentru a ne susţine proiectul. După concurs, va cânta Mircea Baniciu împreună cu trupa lui. În 26 mai va fi o dezbatere publică pe marginea acestui proiect. Vom mai organiza un eveniment important în Pădurea Codrişor cu ocazia Zilei Copilului, în 30 sau 31 mai”, a adăugat preşedintele asociaţiei.

4 comentarii

  • Bistrita e gatuita de blocuri comuniste, garaje ce au parter plus mansarda si alte plombe ce au muscat din spatiul verde. Bistrita sufera mult si la capitolul actiuni de tipul grassrots. Ce vrea sa spun prin englezismul asta ? E nevoie ca astfel de actiuni ce vin de la firul ierbii, actiunea prezentata mai sus e un bun exemplu. Da, comunitate locala poate sta la baza unei hotarari de consiliu local. Tot respectul pentru cei implicati in realizarea acestei initiative.

  • Dealul cu Padurea Codrisor, reprezinta pentru orasul Bistrita un simbol identitar o emblema a urbei, asa cum este Tampa pentru Brasov sau Dealul Cetatii pentru Deva. De aceea zona Codrisor trebuie salvata si redata bistritenilor dar si turistilor care viziteaza orasul. De altfel, Asociatia Bistrita Civica (ABC) defineste foarte clar obiectivele proiectului „Salvati Padurea Codrisor”, in care inca de la inceput se specifica urmatoarele:
    „Pădurea Codrişor a fost întotdeauna o zonă de agrement pentru bistriţeni, un loc de relaxare şi o sursă de oxigen pentru oraş. Importanţa sa este recunoscută în Planul Urbanistic Zonal care de altfel propune amenajarea şi dezvoltarea pădurii Codrişor în această direcţie: trasee amenajate pentru pietoni şi biciclişti care vor avea pe parcursul lor platforme de odihnă de unde va putea fi admirat oraşul, pârtii pentru săniuţe, terase-belvedere, pentru admirarea panoramei oraşului, platforme pentru picnic şi locuri de joacă în poienile din pădure, zonă parc de aventură, inclusiv panouri pentru escaladă şi pistă downhill, etc.”

  • Bistrita Civica va avea tot sprijinul in a strange semnaturile necesare si de la PER B-ta, si colegii mei. Vom aduna la randul nostru semnaturi, si cu siguranta toti ECOLOGISTII si familiile lor se vor trece pe liste. FELICITARI F.CHEREJI , STIMA BISTRITA CIVICA !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS