Actualitate

Bistriţa a pierdut bătălia pentru titlul de Capitala Earth Hour România 2014

Bistriţa, prima Capitală Earth Hour România, în 2012, rămâne anul acesta cu consolarea de a fi ajuns în Top 5 în concursul organizat de WWF România în cadrul campaniei anuale oficiale Ora Pământului, alături de municipiul câştigător Satu Mare, Tulcea - locul 2, Salonta - locul 3 şi Craiova, clasându-se în final peste oraşe precum Bucureşti, Râmnicu Vâlcea sau Botoşani.

”Echipa Satu Mare a dat dovadă de creativitate şi dedicare, dar şi de o foarte bună organizare, dat fiind faptul că au implementat un plan de 27 de acţiuni într-un timp record de 9 zile. În clasamentul oraşelor, Tulcea a ieşit pe locul secund, obţinând un punctaj aproape egal cu cel al oraşului Satu Mare. Un punctaj foarte bun au obţinut şi oraşele Salonta, Bistriţa şi Craiova, completând tabloul Earth Hour cu tururi cicliste şi promovarea bicicletei ca mijloc de transport durabil, adopţii de spaţii verzi şi zone publice în scop de ecologizare, plantări şi evenimente frumoase de Earth Hour. Echipa WWF România transmite felicitări şi acestor echipe, dar şi celorlalte 8 oraşe care au concurat pentru titlul de Capitală Earth Hour, şi speranţa că Earth Hour le-a oferit inspiraţie şi un plus de motivaţie pentru proiecte ce se pot realiza şi de acum încolo pentru a construi un mediu mai plăcut şi mai sănătos de viaţă”, a precizat WWF România într-un comunicat.

”Municipiul Bistriţa a câştigat titlul de Capitală Earth Hour România în 2012, iar locul pe care s-a clasat anul acesta este şi el onorant.
Primăria Bistriţa mulţumeşte încă odată tuturor celor care s-au implicat sau au luat parte la acţiunile desfăşurate în Bistriţa alăturându-se, astfel, unui eveniment care coalizează în prezent o comunitate globală de peste două miliarde de oameni”, este postat pe site-ul municipalităţii.

Magor Csibi, director WWF România: ”Earth Hour este o sărbătorire a oamenilor şi a comunităţilor, care ne arată în fiecare an că ne putem uni în jurul unor idei pozitive, constructive. Dacă deja ne-am obişnuit cu faptul că acest eveniment mobilizează foarte mulţi români în fiecare an, în 2014 participanţii ne-au arătat că şi competiţia dintre oraşe poate să fie un eveniment organizat în primul rând de către comunităţi de cetăţeni activi, preocupaţi de viitorul nostru, de mediu şi de oameni. Sper să reusim să continuăm această tradiţie şi să contribuim la crearea unei noi categorii de comunităţi active, care vor schimba, puţin câte puţin, mediul în care trăiesc în fiecare zi, nu numai odată pe an, de Earth Hour”.

Desemnat în 2012 Capitala Earth Hour România, la prima ediţie a acestui concurs, municipiul Bistriţa s-a înscris în competiţia Capitala Earth Hour România 2014, organizată de către Asociaţia WWF România şi aflată la a III-a ediţie. În concurs au mai intrat Adjud, Baia Mare, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea. Anul acesta, criteriul hotărâtor pentru desemnarea Capitalei Earth Hour a fost programul de acţiuni locale educaţionale, de conştientizare şi cultural-artistice organizate în ”Luna Earth Hour”.

Din echipa locală pentru Luna Earth Hour (3-29 martie), coordonată de Primăria Bistriţa prin Liliana Coceşiu (director executiv Direcţia Integrare Europeană), au făcut parte reprezentanţi ai asociaţiilor ”Ascendent” şi ”Cercetaşii bistriţeni”, Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba”, gruparea ”New School Art Crew”, Centrul de colectare DEEE Bistriţa – Asociaţia Română pentru reciclare RoRec, Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică.

Printre acţiunile organizate la Bistriţa: ecologizări de parcuri, scuaruri şi locuri de joacă, a râului Bistriţa între Podul Budacului şi Podul Jelnei, plantări de puieţi, concurs pe teme ecologice şi silvice, întâlniri interactive, atelier de manufactură surse luminoase şi simbol Earth Hour 2014, promovarea utilizării bicicletelor în sistem Free Cycle, ajutor pentru persoanele vârstnice şi cu probleme de sănătate la curăţenia de primăvară (voluntarii SVSU). Evenimentul final, organizat în 29 martie de Ora Pământului, a cuprins un spectacol de sunet şi lumină, simbolurile manifestării fiind ”umbrela care protejează Pământul” realizată de Liceul de Arte ”Corneliu Baba” şi gruparea ”New School Art Crew” şi simbolul ”60+” din gazon, amplasat permanent în Piaţa Centrală.

În urma evaluărilor, oraşele care au obţinut cel mai mare punctaj au fost Bistriţa, Craiova, Salonta, Satu Mare şi Tulcea. Juriul WWF România a considerat că Satu Mare este oraşul care s-a remarcat prin cele mai interesante acţiuni cu impact în comunitate şi cu cel mai original program al evenimentului final Earth Hour din 29 martie.

Bistriţa a fost Capitala Earth Hour în 2012, iar anul trecut titlul a fost cucerit de Timişoara.

3 comentarii

  • Vedeti ce se intampla daca nu iti duci gunoaiele din Zavoaie la timp. Restul actiunilor sunt de fatada si au tocat timp si bani degeaba. NO…Ora PAMANTULUI trebuie sarbatorita cu actiuni concrete NO…ati inteles.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS