Actualitate Economie

Bisericile primesc 600.000 de lei de la Consiliul Judeţean. Cum sunt împărţiţi banii

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va adopta o hotărâre privind acordarea de sprijin financiar în acest an pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România. Suma totală de 600.000 de lei va fi alocată Bisericilor Ortodoxă, Penticostală, Reformată, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Cultului Mozaic. Iată cum vor fi împărţiţi banii şi la ce vor fi folosiţi.

Suma de 600.000 de lei va fi împărţită astfel: Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului – 500.000 lei, Biserica Penticostală ”Sfânta Treime” Bistriţa – 40.000 lei, Biserica Reformată Bistriţa – 20.000 lei, Cultul Mozaic – 15.000 lei, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla – 12.500 de lei, Arhiepiscopia Majoră Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş – 7.500 lei, Parohia Romano-Catolică Bistriţa – 5.000 lei.

Proiectul de hotărâre este înscris pe ordinea de zi a şedinţei CJ de miercuri, iar banii vor fi distribuiţi pe baza cererilor primite din partea Bisericilor.

Cum au motivat reprezentanţii Bisericilor cererile de finanţare:

ÎPS Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului: ”În comunităţile ortodoxe din Bistriţa-Năsăud sunt în construcţie peste 100 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite faze, de la fundaţie până la pictură. În 2012 am demarat construirea unui campus de tineret în Sîngeorz-Băi, care este în stadiul final (foto arhivă). Având în vedere importanţa misiunii în rândul tinerilor pentru a-i forma morali, educaţi şi cuminţi, acest obiectiv este absolut necesar. Costurile mari ale acestor lucrări sunt acoperite, în bună parte, de efortul bunilor credincioşi, iar pe de altă parte prin contribuţia generoasă a Consiliului Judeţean şi Consiliilor Locale, care de fiecare dată au dat dovadă de multă înţelegere în condiţiile de criză ale economiei româneşti. Acesta este şi motivul pentru care facem un apel călduros la dvs., în sensul de a sprijini continuarea lucrărilor la bisericile parohiale şi edificiile bisericeşti, prin cuprinderea unei sume în bugetul pe 2014 şi alocarea acesteia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului spre a o repartiza către unităţile din subordine”

Vasile Frişan, protopop greco-catolic, parohia Buna Vestire Bistriţa: ”Vă rugăm să veniţi în sprijinul parohiei noastre cu un ajutor financiar de 70.000 lei. Costul final al lucrărilor de executat la biserica de pe str. Gării este 189.000 lei, din care contribuţia credincioşilor este de 50.000 lei. Aşteptăm cu emoţie sfinţirea bisericii şi sperăm că acest eveniment va putea avea loc în toamna acestui an, unde vor fi prezenţi invitaţi de seamă din ţară şi străinătate, printre care şi un reprezentant special din partea Vaticanului”

Andras Peter, preot paroh Biserica Reformată Bistriţa: ”Solicităm sprijin pentru lucrările de reparaţii faţadă şi împrejmuire Biserica Reformată Bistriţa de pe Bd. Independenţei nr. 2”

Viorel Deac, pastor Biserica Penticostală ”Sfânta Treime” Bistriţa: ”Este nevoie de lucrări de construcţii, întreţinere şi reparaţii: Biserica ”Sfânta Treime” Bistriţa – 15.000 lei, Biserica Penticostală nr. 1 Beclean – 10.000 lei, Biserica Penticostală ”Sfânta Treime” Beclean – 10.000 lei, Biserica penticostală Lunca Ilvei – 10.000 lei, Biserica penticostală Dobric – 10.000 lei”

Lucian Rus, preot Parohia Teaca, Arhiepiscopia Majoră Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş: ”Sperăm să găsim susţinere financiară în proiectul de reparaţie capitală a Bisericii Sf. Treime din Parohia Greco-Catolică Teaca. S-a realizat reconstrucţia turnului în roşu şi pentru acest an ne-am propus finalizarea lucrărilor la turn şi lucrări de consolidare a rezistenţei bisericii”

Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor Bistriţa-Năsăud: ”Vă rugăm să binevoiţi a acorda un sprijin financiar în vederea realizării unor lucrări de întreţinere şi reparaţii la Sinagoga Bistriţa. Costul general al cheltuielilor cu repararea instalaţiilor de apă şi canal, izolaţii interioare şi exterioare, se ridică la 80.000 lei. Orice sumă este bine primită”

Lorinczi Karoly, preot paroh romano-catolic: ”Solicit sprijinirea lucrărilor de renovare din cadrul diasporei judeţului: biserica din Nuşeni, parohia din Viţa, biserica din Cristeştii Ciceului – monument naţional”

Kenderesi Istvan, preot paroh Biserica Reformată Şieu: ”Pentru lucrări de reparaţii-construcţii la biserica din Şieu”.

Etichete

13 comentarii

  • Biserici ar trebui sa se finanteze singure. Au capital destul si preoti de orice religie traiesc o viata mult mai decent de cit le ar cuvine daca stieau sa citeasca cartea cu care tot incerca indoctrinarea omeniilor.

  • Da’ mie-mi place poza mult de to! Cum vine raper-ul să arate la obiectiv Bling-Bling-ul lui. Sigur e unu de aur aşa cum au raperii adevăraţi, cumpărat din banii câştigaţi la concertele live susţinute!

  • Un nou episod din ciclul „să-i prostim pe proşti”. Nu vă e ruşine, cleptomanilor? Ţara asta e săracă şi-şi dă duhul, dar de la bugetul statului se alocă anual aproximativ 600 de milioane de euro pentru cultele religioase. Din aceşti bani „felia” cea mai mare o ia BOR, undeva la 500 de milioane de euro, iar din jumătate de miliard de euro Biserica Ortodoxă direcţionează către “filantropie” circa 12 milioane, echivalent cu 2,4% din ce primeşte!!! Sunt curios care va fi decontul final pentru Catedrala Mântuirii Neamului, eu unul nu cred că se va situa sub 350-400 de milioane de euro. Şi acum vin cu întrebările retorice: De ce cultele nu se autofinanţează din contribuţiile voluntare ale credincioşilor? De ce nu folosim banii alocaţi de stat cultelor pentru domeniul sănătăţii, al educaţiei sau pentru protecţie socială? De ce? Pentru stat şi pentru preoţi, predicatori etc. e mai bine ca populaţia să fie îndobitocită, să fie ţinută în întuneric, să fie mai puțin cu școala, mai mult cu rugăciunea, bătutul de cruci și cu bătutul, la propriu, pentru apă sfințită, care ține loc de medic. Amin!

  • Multumim domnule presedinte Radu Moldovan…..bisericile la fel ca si scolile si spitalele sunt ale comunitatii….esti in sufletul nostru domnule presedinte….sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate si bucurii sfinte!Si noi suntem alaturi de dumneavoastra!Va iubim!Sunteti in sufletele noastre!

  • Oameni buni, oare de ce nu se finalizeaza prima data lucrarile la biserici si apoi casele personale , nu parohiale ale preotilor ? Nu aceasta ar fi ordinea?

  • Încă un aspect pe care l-am uitat în comentariul anterior: de ce nu dispune Curtea de Conturi un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, direcţionate către Biserica Ortodoxă Română? Sau „enoriaşilor” de la Curtea de Conturi li s-a transmis ca lu` „doamne-doamne” nu prea-i place cu verificatul si controlatul banului public destinat bisericilor?

    • daca este sa se faca trebuie sa se faca la toate cultele control, ce bani intra – din tara si din afara….

  • toti preotii o sa il pomenim pe domnul presedinte la slujba proscomidiei si liturghiei si o sa rugam pe bunul Dumnezeu sa ii rasplateasca ajutorul….va iubim domnule presedinte….ne-ati adus o mare bucurie si noua si credinciosilor…..domnul presedinte este domnitorul bistritenilor…..este Brancoveanu,ctitorul Ardealului,,,,,,,sunteti in inimile noastre si ale credinciosilor nostri…….

  • Capii bisericii … au devenit cersitori cu sutana ????
    Dai si dai cetatene !
    Dai cezarului ….cei ( ?) a cezarului si lui… Dumnezeu …
    Popii unde trebuie plasati ?

  • votati PSD!!! si veti plati inca vreo 5.000 de impozite pentru finantarea BOR si a ajutoarelor sociale (votantii PSD) in timp ce in spitale pregatiti-va sa veniti cu tifon si spirt de acasa!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS