Actualitate Cultură

Biserica Evanghelică, reconstruită din hârtie la „Atelierul de creaţie” de la Casa cu Lei (FOTO)

Nu peste mult timp vom vedea Biserica Evanghelică reconstruită din hârtie în tehnica origami. La „Atelierul de creaţie” de la Casa cu Lei, Loredana Istrate, Larisa Bancea şi Ileana Szilagyi, lucrează de zor alături de 12 copii foarte harnici şi pasionaţi să realizeze un proiect ce se anunţă încă de pe acum unul impresionant. El include, printre altele macheta monumentului istoric de la sfinţirea căruia se împlinesc anul acesta 450 de ani.

Pe cei 12 copii care s-au înscris la „Atelierul de creaţie” de la Casa cu Lei nu i-am putut opri prea uşor din tăiat, croşetat, lipit, desenat. Sunt atât de pasionaţi de ce fac încât nici nu observă dacă cineva trece pragul săliţei de la etajul întâi al Casei cu Lei, acolo unde, în mod normal, meşterii populari au ateliere. Proiectul a început în a doua zi a lunii iulie şi va ţine trei săptămâni. În tot acest timp, copiii vor învăţa să împletească papura, să croşeteze şi să taie hârtia în tehnicile origami şi quilling.

Ideea să adune la un loc mai multe mânuţe harnice care oricum s-ar fi plictisit în vacanţă a fost a Loredanei Istrate. Anul acesta a depus un proiect cu finanţare nerambursabilă la Primăria Bistriţa şi a primit undă verde să-l deruleze, nu de alta, dar a avut grijă să cucerească juriul şi cu o idee năstruşnică: prin proiect se va face o machetă din hârtie a Bisericii Evanghelice Bistriţa.

Loredana Istrate este cea care s-a ocupat, împreună cu Larisa Bancea, să adune copiii. Au mers împreună la Liceul de Arte „Corneliu Baba” . Iniţial au existat mult mai mulţi doritori, dar numărul de locuri a fost limitat, aşa că au fost alese 11 fetiţe şi un băieţel pasionat de andrele.

„Aici, la Casa cu Lei, învăţăm să coasem, să tăiem şi să croşetăm. Atelierul a început din 2 iulie şi o să ţină trei săptămâni până în 19 iulie. Programul este de la 10 dimineaţa până pe la 15.00. Se va finaliza în săptămâna 23-26 iulie cu o expoziţie în curtea Casei cu Lei. Vom organiza un mic târg cu toate produsele pe care copiii le vor face în cadrul atelierului”, ne-a spus Loredana Istrate.

Loredana Istrate e specialistă în croşetat. „Am luat 12 ace. La început, vreau să văd dacă au îndemânare. Fiecare copil şi-a cusut o felicitare. Am folosit un model cu puncte desenate şi s-au descurcat foarte bine. Îmi place că fiecare felicitare este diferită. Copiii au personalizat-o şi sunt foarte creativi. De săptămâna viitoare o să încerc să fac cu ei un medalion. Oricum, bufniţele sunt în trend acum şi o să încercăm din aţele acelea colorate să facem o bufniţă în care o să punem lavandă fiindcă o să aibă o capsă şi copiii o să poată purta medalionul. Cu ocazia aniversării a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice, o să fim prezenţi şi pe pietonal şi fiecare, sub un pavilion, o să poată arăta părinţilor şi cunoştinţelor ce a realizat”, ne-a spus coordonatoarea proiectului.

Ileana Szilagyi pe care o cunoaşteţi de la toate târgurile de artă populară, ea fiind cel mai bun ambasador al împletiturilor din papură de la Tonciu, îi învaţă pe copii să folosească şi această materie primă pe care au utilizat-o oamenii timp de sute de ani ca să-şi facă diverse obiecte utile în gospodărie sau decoraţiuni. „Papura le place foarte mult copiilor. E ceva deosebit, ceva cu care nu s-au întâlnit până acum şi li s-a părut interesant. Nu e simplu să împleteşti papura, dar niciun lucru de mână nu este uşor. Pentru început, vrem să facem cu ei lucruri mai simple şi, treptat, să mergem pe tehnici mai complicate. Copiii sunt foarte încântaţi pentru că au o ocupaţie. Se distrează şi învaţă ceva”, a spus doamna Szilagyi.

Larisa Bancea este cea pe care, de asemenea, o ştim de la târguri şi expoziţii hand-made, autoarea celor mai frumoase lebede realizate în tehnica origami, a vazelor din macaroane şi a altor „invenţii” năstruşnice. De data aceasta, ea şi-a propus să facă ceva grandios împreună cu copiii. „Proiectul nostru are legătură cu aniversarea celor 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice. O să facem o lucrare colectivă de origamii. Noi învăţăm acum modulele, dar la final vom face o machetă a Bisericii Evanghelice. Pentru asta lucrăm. Vor fi foarte multe piese, doar turnurile vor avea piramidă din carton”, ne-a dezvăluit Larisa.

„Cu copiii am început cu tehnicile simple. O zi facem origami, o zi facem quilling. Eu cu hârtia lucrez. Copiii sunt încântaţi. Dimineaţa, când venim, copiii sunt deja aici, iar la 15.00 nu vor să plece. Noi toate trei ne-am luptat demult să facem acest proiect. Ne dorim să continuăm activitatea aceasta şi în viitor, nu numai în vacanţă. E foarte important pe copil să-l scoţi din faţa computerului şi a televizorului şi să-i dai posibilitatea să facă ceva de care este foarte mândru. Sperăm ca şi în viitor să putem continua măcar o dată pe săptămână. Atelierele sunt foarte frumoase şi e păcat să nu continuăm ce am început”, a spus Larisa Bancea.

Proiectul „Atelier de creaţie” este finanţat de Primăria Bistriţa cu 6000 de lei prin programul finanţărilor nerambursabile la categoria „interdisciplinar”. Imaginile vorbesc de la sine şi ne arată că se pot face minuni chiar şi cu bani puţini. Felicitări tuturor!

Cristiana Sabău

atelier 9 atelier 2 atelier 3 atelier 4 atelier 5 atelier 6 atelier 7 atelier 8 atelier 13 atelier 10 atelier 11 atelier 12

1 comentariu

  • Quilling este o tehnica veche din Egiptul Antic si consta in a rula mici fasii de hartie pe un betisor pentru a crea diferite forme. Efectele sunt deosebite. Migaloasa treaba!!! Am vazut ca produsele realizate au intrat pe piata. Spor la lucru, fetelor!!!!!! Felicitarile mele!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS