Biserica de pe Odobescu, plină la întâlnirea cu academicianul Basarab Nicolescu (FOTO)

Holistic
"Orice baston are două capete. Există mintea şi există sufletul şi, între cele două, dacă nu există dialog e păcat şi mare pericol. În acest sens, ştiinţa singură e ca un capăt al bastonului, deci are nevoie de spiritualitate şi, în sensul acesta, dialogul este extrem de important", a spus marele fizician şi filozof Basarab Nicolescu la dezbaterea cu tema ”Ştiinţă şi religie. Convergenţe”.

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, a organizat, marţi, o întâlnire transdisciplinară cu Basarab Nicolescu, filozof şi fizician teoretician la CNRS – Universitatea din Paris, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, membru de onoare al Academiei Române şi teologul Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, preşedintele Senatului UBB. Întâlnirea trebuia să aibă loc la sediul Bibliotecii din str. Al. Odobescu nr. 11, dar s-a ţinut în final în Biserică întrucât numărul participanţilor a fost foarte mare.

„Sunt foarte bucuros să fiu aici să descopăr un lăcaş de cultură şi spritualitate de care am auzit. Sunt pentru prima oară aici şi mă bucur foarte mult să particip la această dezbatere actuală, extrem de interesantă, împreună cu părintele Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB despre ştiinţă şi religie, convergenţe. Nevoia de cultură, nevoia de spiritualitate este astăzi mai mare ca oricând. Dacă pot contribui cu cât de puţin posibil, mă bucur. (…) Orice baston are două capete. Există mintea şi există sufletul şi, între cele două, dacă nu există dialog e păcat şi mare pericol. În acest sens, ştiinţa singură e ca un capăt al bastonului, deci are nevoie de spiritualitate şi, în sensul acesta, dialogul este extrem de important. Ştiinţa se deschide spre spiritualitate prin noţiunile ei cele mai generale, prin legile cosmologice, prin marile teorii, dar fără participarea omului de ştiinţă totul este inutil pentru că prin el trece toată această dimensiune spirituală”, a spus academicianul Basarab Nicolescu.

Amfitrionii dezbaterii au fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc” şi Camelia Tabără – inspector şcolar general. ”Această întâlnire este una dintre marile bucurii pe care am reuşit să le împlinim. Domnul Basarab Nicolescu mi-a spus că n-a mai fost niciodată la Bistriţa, dar faptul că atâta lume l-a aşteptat îl îndreptăţeşte să spună că va reveni”, a spus Ioan Pintea.

Au venit să-i asculte pe cei doi invitaţi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, subprefectul Ovidiu Frenţ, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, inspectorul general adjunct Mihai Mureşan, preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, Alexandru Toniuc, liderul Partidului Forţa Civică – Gavrilă Urs, vicepreşedintele FC Răzvan Cîtu, profesorul de religie Florin Bojor, numeroşi preoţi, cadre didactice, inspectori şcolari.

Basarab Nicolescu, în vârstă de 71 de ani, cunoscut filosof franco-român şi fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), predă în prezent şi la la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 1968 a părăsit România pentru a se stabili în Franţa, fiind bursier al guvernului francez la Universitatea din Paris. Între 1969-1970 a fost bursier al Comisariatului pentru Energie Atomică. În 1970 a intrat ca fizician la Centre National de la Recherche Scientifique, iar peste trei ani şi-a susţinut doctoratul de stat în ştiinţe fizice. În 1976 a renunţat la cetăţenia română şi a obţinut cetăţenia franceză. A fost ”senior visiting scientist” la Lawrence Berkeley Laboratory şi la Universitatea din Londra şi profesor invitat la Universitatea din Girona, Spania. Opera sa se concretizează în peste 130 de lucrări ştiinţifice de specialitate şi în numeroase lucrări privind transdisciplinaritatea, toate citate în întreaga lume.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini.

1 basarab nicolescu 2 basarab nicolescu 3 nicolescu chirila 4 biserica odobescu 5 ioan pintea 6 moldovan buta 7 urs gavrila 8 biserica odobescu

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Nicholas Kazan

  Datele și statisticile arată că 93 la sută din membrii Academiei de Știinta a Americii sunt ateiști. În țările civilizate ale Europei peste trei pătrimi din populație se pronunță că „religia promoveaza intoleranță, exacerbează diviziunile etnice și impedimentează progresul social”. Între timp Romania a ajuns să aibă cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă din UE, cea mai mare rată de sărăcie. Educația se prăbușește, sănătatea la fel, creierele pleacă, cercetarea științifică este aproape inexistentă. Școlile se închid, spitalele se golesc de doctori, Dar Bisericile se ridică ca ciupercile! Și culmea, Pseudo Știința se mută în Biserică. Toate sunt pe de-a-ndoasele, ca-n România.
  Oițelor de români, vă papă popii și politicienii! Se lucră în cârdășie. Viitorul se îndreaptă direct spre Evul Mediu. Deșteptați-vă!

  (0)
  • Impartial

   Am mai auzit lucrurile astea la cursul scurt de ateism stiintific de pe timpul comunismului.Ai invatat bine lectia.Sa le luam pe rand.
   1.Savantii americani.Asa, si? Cei 7% care nu sint ateisti sunt niste savanti mai prosti decat ceilalti 93%? Descopera si inventeaza mai putine lucruri? Daca e pe criteriul ca cine are cei mai multi savanti ateisti castiga si o duce cel mai bine, Academia de Stiinte a URSS a avut 100% savanti ateisti.Ar fi trebuit ca in URSS sa se traiasca cel mai bine si sa se descopere cele mai multe lucruri.
   2.Cu tarile europei.Normal ca europenii spun asa ceva.Ei s-au macelarit intre ei ca orbii timp de sute de ani in razboaie civile pentru putere care aveau pretext religios.Romanilor le lipseste o asa frumoasa experienta.Ei niciodata nu s-au batut intre ei in razboi civil religios.Singurele mari razboaie pe motiv religios ale romanilor au fost cu turcii mahomedani.Toate razboaiele din lume au un singur scop indiferent de pretext.De jaf, de prada si cucerire.Cine spune altceva va minte.Daca nu-i religia se pot gasi o mie de alte motive sa se faca razboi pentru a pune mina pe prada.
   3,Romania a avut tot timpul cea mai mare rata de mortalitate infantila.Nu are legatura cu religia lor.Nici saracia romanilor nu are legatura cu religia lor.Pe timpul comunistilor cind in teorie toata lumea era ateista si in loc sa se construiasca se daramau biserici, tot rau era.Tot mureau copiii in spitale, oamenii voiau sa fuga din tara.
   Nu-i nici o legatura intre religia romanilor si saracia lor.Sint alte cauze, multe care nu depind de romani.Daca tu crezi ca daramand toate bisericile ca Ceausescu viata romanilor se va imbunatati inseamna ca n-ai invatat nimic din comunism.Si mai mult, inseamna ca dupa tine comunismu a avut cel putin o parte buna, ateismu fortat si daramarea bisericilor.
   Din partea mea, nu multumesc, Nicholas Kazan.Nu servesc ciorbe comuniste reincalzite.

   (0)
 2. indignatul

  Toata stima si pretuirea pentru stradania directorului Bibliotecii Judetene, preotul Ioan Pintea de a organiza la Bistrita evenimente culturale de exceptie. Din pacate Biblioteca Judeteana nu dispune de o aula sau sala de conferinte care sa poata gazdui asemenea venimente. Autoritatile administrative ale orasului si judetului care s-au grabit sa mute biblioteca judeteana intr-o cladire neadecvata sub aspectul spatiului disponibil si care in plus a fost pregatita sa gazduiasca un muzeu de arta sacra. In acelasi timp cladirea vechiului tribunal eliberata recent si care dispune de spatii generoase in fostele sali de judecata, este lasata in paragina, in loc sa fie reabilitata de la inceput cu destinatia de Palat al Culturii. Si ca o trista ironie, in inima orasului exact langa fostul tribunal blocheaza strada un penibil „cort de cultura”. Bani irositi aiurea. Intre timp evenimentele culturale sau spectacolele se tin la Sinagoga sau in alte biserici (ca in cazul de fata). In ce tara traim!

  (0)
 3. Nicholas Kazan

  Domnilor Imparțiali,
  Fără controverse, Patriarhul Iustinian Marina a fost cel care a spus că Hristos este Sovietic. Fără controverse, a fost din ordinul lui Stalin care i-a făcut pe Ortodocși să-i pape pe frați Greco-Catolici. Deci cârdășie Politico-religioasă! Fără controverse, a fost Iuliu Hosu cel care a plecat din fața bisericii de la Coroana la Alba Iulia. Hosu a fost cel care a citit declarația de unire a Transilvaniei cu România, cel trădat de cîrdașia sus meționată. Fără controverse, Biserica de la Coroana nu a fost Biserică Ortodoxă de la 1270. Aceasta este o minciune gogonată, ș-i invoc porunca „Să nu depui mărturie falsă asupra apropelui”. Fără controversă, Ioan Oltean, născut din părinți Greco-Catolici în valea Răului, a fost cel care a încercat să introducă legislație în Parlament ca să se împlinească nelegiuirea. Fără controverse, Părintele Feier, născut din părinți Greco-Catolici în Domnești, vine cu cele mai aberante cercetări „Stiințifice” care vrea să demonstreze că păcatul furtului Bisericii de la Coroana de la frații Greco-Catolici nu a fost comis.
  Veți citi toate astea și mult mai mult în cartea mea care va apărea în curînd, Sub Tăvălugul Istoriei și al Religiei. Minciunea are picioare scurte. Adevărul te eliberează a spus Hristos, dar voi, domnilor Imparțiali sunteți mai degrab[ farisei și păcătoși decît credincioși. Așa că gîndiți-vă tot mai mult la ce înseamnă cârdășia politico-religioasă, și haidați la discuție onestă, pe față, să ne eliberăm!
  Nicu Kazan

  (0)
  • Impartial

   De ce nu spui asa domnule Kazan.Va sa zica nu esti impotriva religiei in general, n-ai nimic impotriva animismului, islamismului, mozaismului, hinduismului, budismului, bahaismului, anabaptismului, adventismului, mormonismului, ,penticostalismului, prezbiterianismului, catolicismului, greco-catolicismului, martorii-iehovismului, anglicansimului et caetera, et caetera.Esti numai impotriva ortodoxismului.De ce nu zici ca n-ai nimic impotriva predicatorilor, imamilor, rabinilor, shamanilorsau impotriva popilor in general? Ai ce ai numai impotriva popilor ortodocsi.
   Fără controverse, indiferent ce a spus Marina, popii ortodocsi au infundat si ei puscariile.Malaxorul de oameni n-a ales.Citeste cartea ˝Preoti ortodocsi in inchisorile comuniste˝ unde este spusa povestea a peste 1000 de preoti ortodocsi intrati la tocatorul de oameni.
   Fără controverse, din toate timpurile religia a fost folosita de politicieni pentru a-si atinge scopurile.Asa cum se poate folosi orice alt lucru, fie in bine fie in rau.
   Fără controverse, greco catolicismul a fost o lucrare foarte inteligenta a Monarhiei Habsburgice.
   Ca in orice imperiu care se respecta, stapanirea celor multi de catre putini, a atator popoare de catre unul singur se face prin divide et impera.Dezbina ca sa stapanesti.
   Habsburgii i-au folosit pe romani pentru a-i tine la respect pe ungurii din Imperiu.Dupa Reforma a urmat o miscare inversa de contraatac a catolicismului.S-a numit Contrareforma.Casa de Habsburg a fost catolica, ungurii din Imperiu trecusera masiv la protestanti si amenintau sa-i atraga pe romani de partea lor si sa se rascoale impotriva Monarhiei habsburgice.
   Asa cum insusi Pintea Haiducul a luptat de partea ungurilor in Rascoala Curutzilor.Capitanul Pintea Grigo, fosta catana imparateasca, a si murit in timp ce asedia cetatea Baii Mari, luptand de partea lui Francisc Rakoczi ( eroul nationalistilor unguri) impotriva habsburgilor.
   Prin atragerea la catolicism habsburgii au urmarit un triplu obiectiv.
   a)Sa intareasca catolicismul in ofensiva Contrareformei
   b) sa ii atraga pe romani de partea lor, a habsburgilor, pentru a-i putea folosi ca o amenintare impotriva ungurilor in caz de razmerita a acestora.Pentru asta romanilor li s-au scos ochii cu oarecare promisiuni si oarecare foloase, oricum mai mici decat promisiunile initiale.A se vedea dezamagirile lui Inochentie Micu Klein.Acelasi joc l-au facut habsburgii si cu rascoala lui Horea si cu lupta lui Avramutz Iancu.Evenimente pe care le-au manipulat magistral in folosul lor.Tot in urma aceluiasi joc au fost infiintate regimentele graniceresti de la Orlat si Nasaud.Romanii au fost distribuiti pe marea scena a Imperiului in rolul unor caini de lupta tinuti in cotetz si lesa, hraniti cu coji de cartofi si eliberati din cand in cand sa latre si chiar sa si muste, dupa interesele stapanului .
   c)alt obiectiv foarte important a fost de a-i rupe pe romanii din Imperiu de fratii lor de peste munti si de a impiedica o viitoare si eventuala unire.Miscarea nu a reusit pentru ca Imperiul s-a prabusit.Daca situatia s-ar fi intins pe mai mult timp probabil ca intre romanii ardeleni si cei din restul tarii unirea ar fi devenit la fel de fragila si de imposibila ca unirea sarbilor cu croatii si bosniacii.Initial facand parte din aceeasi natiune, pe slavii de sud stapanirile succesive i-au impartit.Fiecare a luat religia stapanului si s-a comportat ca si cum ar fi fost a lui de la inceputul lumii.
   Orice imperiu incearca sa-si impuna religia supra supusilor.Imperiul Habsburgic si-a impus, cu zaharelul si cu tunul, religia asupra romanilor de sub stapanirea lor.Atat imperiul tarist, cat si cel sovietic cat si Rusia de astazi incearca sa manevreze si sa manipuleze credinta ortodxa a romanilor.Pana acum nu prea le reuseste, desprinderea Basarabiei de pe orbita ruseasca pare inevitabila.La randul lor, americanii ca exponenti ai unui imperiu de tip cu totul nou, vor sprijini patrunderea religiilor provenite de la ei de acasa.
   Asa se dezbina si se stapanesc pamanturile si oamenii.Cinic si eficient.Dupa retete vechi de cand lumea.Nu-i neaparat nevoie de religie, dividerea se poate face prin multe alte metode.Asa se stapanesc marionetele istoriei de catre marii maestrii papusari.Asa conduc cei putini, destepti si fara scrupule pe cei multi, prosti si cu principii.

   (0)
  • Cinic si impartial

   De ce nu spui asa domnule Kazan.Va sa zica nu esti impotriva religiei in general.N-ai nimic impotriva animismului, islamismului, mozaismului, hinduismului, budismului, bahaismului, anabaptismului, adventismului, mormonismului, ,penticostalismului, prezbiterianismului, catolicismului, greco-catolicismului, martorii-iehovismului, anglicansimului et caetera, et caetera.Esti numai impotriva ortodoxismului.De ce nu zici ca n-ai nimic impotriva predicatorilor, imamilor, rabinilor, shamanilorsau impotriva popilor in general? Ai ce ai numai impotriva popilor ortodocsi.Fără controverse, indiferent ce a spus Marina, popii ortodocsi au infundat si ei puscariile.Malaxorul de oameni n-a ales.Citeste cartea ˝Preoti ortodocsi in inchisorile comuniste˝ unde este spusa povestea a peste 1000 de preoti ortodocsi intrati la tocatorul de oameni.
   Fără controverse.Intotdeauna religia a fost folosita de politicieni pentru a-si atinge scopurile.Asa cum se poate folosi orice alt lucru, fie in bine fie in rau.
   Fără controverse.Greco catolicismul a fost o lucrare foarte inteligenta a Monarhiei Habsburgice.
   Ca in orice imperiu care se respecta, stapanirea celor multi de catre putini, a atator popoare de catre unul singur se face prin divide et impera.Dezbina ca sa stapanesti.
   Habsburgii i-au folosit pe romani pentru a-i tine la respect pe ungurii din Imperiu.Dupa Reforma a urmat o miscare inversa de contraatac a catolicismului.S-a numit Contrareforma.Casa de Habsburg a fost catolica, ungurii din Imperiu trecusera masiv la protestanti si amenintau sa-i atraga pe romani de partea lor si sa se rascoale impotriva Monarhiei habsburgice.
   Asa cum insusi Pintea Haiducul a luptat de partea ungurilor in Rascoala Curutzilor.Capitanul Pintea Grigo, fosta catana imparateasca, a si murit in timp ce asedia cetatea Baii Mari, luptand de partea lui Francisc Rakoczi ( eroul nationalistilor unguri) impotriva habsburgilor.
   Prin atragerea la catolicism habsburgii au urmarit un triplu obiectiv.
   a)Sa intareasca catolicismul in ofensiva Contrareformei
   b) sa ii atraga pe romani de partea lor, a habsburgilor, pentru a-i putea folosi ca o amenintare impotriva ungurilor in caz de razmerita a acestora.Pentru asta romanilor li s-au scos ochii cu oarecare promisiuni si oarecare foloase, oricum mai mici decat promisiunile initiale.A se vedea dezamagirile lui Inochentie Micu Klein.Acelasi joc l-au facut habsburgii si cu rascoala lui Horea si cu lupta lui Avramutz Iancu.Evenimente pe care le-au manipulat magistral in folosul lor.Tot in urma aceluiasi joc au fost infiintate regimentele graniceresti de la Orlat si Nasaud.Romanii au fost distribuiti pe marea scena a Imperiului in rolul unor caini de lupta tinuti in cotetz si lesa, hraniti cu coji de cartofi si eliberati din cand in cand sa latre si chiar sa si muste, dupa interesele stapanului .
   c)alt obiectiv foarte important a fost de a-i rupe pe romanii din Imperiu de fratii lor de peste munti si de a impiedica o viitoare si eventuala unire.Miscarea nu a reusit pentru ca Imperiul s-a prabusit.Daca situatia s-ar fi intins pe mai mult timp probabil ca intre romanii ardeleni si cei din restul tarii unirea ar fi devenit la fel de fragila si de imposibila ca unirea sarbilor cu croatii si bosniacii.Initial facand parte din aceeasi natiune, pe slavii de sud stapanirile succesive i-au impartit.Fiecare a luat religia stapanului si s-a comportat ca si cum ar fi fost a lui de la inceputul lumii.
   Orice imperiu incearca sa-si impuna religia supra supusilor.Imperiul Habsburgic si-a impus, cu zaharelul si cu tunul, religia asupra romanilor de sub stapanirea lor.Atat imperiul tarist, cat si cel sovietic cat si Rusia de astazi incearca sa manevreze si sa manipuleze credinta ortodxa a romanilor.Pana acum nu prea le reuseste, desprinderea Basarabiei de pe orbita ruseasca pare inevitabila.La randul lor, americanii ca exponenti ai unui imperiu de tip cu totul nou, vor sprijini patrunderea religiilor provenite de la ei de acasa.
   Asa se dezbina si se stapanesc pamanturile si oamenii.Cinic si eficient.Dupa retete vechi de cand lumea.Nu-i neaparat nevoie de religie, dividerea se poate face prin multe alte metode.Asa se stapanesc marionetele istoriei de catre marii maestrii papusari.Asa conduc cei putini, destepti si fara scrupule pe cei multi, prosti si cu principii.Prin dezbinare.

   (0)
  • ion

   ”Patriarhul Iustinian Marina a fost cel care a spus că Hristos este Sovietic.” cum poti ” pune ”in gura unui decedat (care nu se mai poate apara ) asemenea cuvinte ?pana unde merge ura !.. sa poti spune asa ceva..ai sarit gardul voinice..e rau cu tine

   (0)
 4. Nicholas Kazan

  Imagine there is no heaven
  It’s easy if you try
  No hell below us
  Above us only sky

  Imagine all the people
  Living for today

  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion, too

  Imagine all the people
  Living life in peace

  (0)
  • Pedro Gonzalez

   ˝Imagine there’s no countries˝>>>Have you ever imagined the World without Romania?Take a look.>>> http://www.youtube.com/watch?v=-dZGDy45ZeI
   ˝And no religion, too˝>>>>De unde se vede ca până la urmă eşti împotriva tuturor religiilor, nu numai a ortodocşilor.Pozezi in greco-catolic numai ca sa bagi zâzanie, şi dezbinare, că altfel i-ai vrea si pe greco-catolici dispăruţi.Vrei să te foloseşti de popii greco-catolici împotriva popilor ortodocşi şi după aia de pastori impotriva popilor greco-catolici, dupa aia de hippy, gay si flower-power impotriva pastorilor şi tot aşa.Eşti foaaarte jmecher.

   (0)
 5. Zelea

  Mai Nicu sau Nicholas (este foarte important pe care il preferi)… esti si tu un pic de greco-catolicut pervers, dintre cei care astazi l-au dezgropat pe marele tradator (S)Athanasie Anghel, cel care este autorul celui mai josnic act de tradare religioasa si nationala din istoria Bisericii romanesti, dupa exprimarea marelui Nicolae Iorga. Lasa-l pe Hossu…, incepe cu acest ierarh blestemat si ahtiat dupa putere si continua cu Ioan Pataki, Petru Pavel Aron, Ioan Bob si ceilalti care chiar i-au dezbinat pe romani ca unelte ale imperiului habsburgic. Dupa ce o sa te mai documentezi si nu o sa mai bati campii cu ideile tale tampite despre religie si politica sociala poti sa scrii si cartea aia de care vorbeai (care o sa faca furori, sunt sigur, in peisajul cultural al Romaniei, mai ales in mediile limitatilor mintal si al ateistilor, care de ceva vreme incearca sa se convinga unii pe altii ca Dumnezeu nu exista). Si stai in Kazanul tau nu iesi ca disperatul cand nu te cheama nmeni!!!

  (0)
 6. Nicholas Kazan

  Cînd cuvintele de pace ale lui John Lennon primesc numai scor negativ în timp ce vorbele lui Zelea (mă gîndesc Codreanu) doar pozitive, atunci avem o belea pe cap. Bine că nu trebuie să scriem în caractere kirilice, ceea ce cu siguranță ar fi fost cazul dacă nu ar fi existat Școala Ardeleană, pe care gânditorii imparțiali au uitat să o amintească, fără de care mă îndoiesc că am fi avut un Eminescu, Coșbuc sau Rebreanu. Am fi parte din Țaratul lui Putin și papa Kiril. Bine este că românii se duc la muncă în vestul tot mai ateist și copiii cu minte fug tot acolo. Într-o zi ei vor fi cei care vor ajuta la deșteptarea României din ceața gîndirii calcificate a Evului Mediu. Este timpul să lăsăm în urmă fabulele și supersițiile, pricolicii și vârcolacii… într-o vorbă poveștile băbești. Este timpul să trăim cu rațiune și bun simț, nu cu amăgeli.

  (0)
  • Exp. del. Prague

   Domnule Kazan, sunteti foarte confuz si contradictoriu.
   Odata va dati ca tineti cu greco-catolicii, odata sinteti ateist militant.Nu merge una cu alta.Daca sinteti ateist militant si fidel la ce canta Lenon inseamna ca vreti ca toate religiile sa dispara.
   Asa-i ca va folositi de greco-catolici ca idioti utili sau tovarasi de drum dupa vechea tactica revolutionara leninist-stalinista? Soarta idiotilor utili si a tovarasilor de drum este sa fie lichidati dupa ce au fost folositi.
   ˝Imagine there’s no countries˝.Deci nu ati dori ca numai religia crestina sa dispara, ati prefera sa dispara si Romania? Va dati mare patriot si militati totodata pentru o lume fara tari, deci si fara Romania?
   Nu merge una cu alta, patriot care sa doreasca disparitia Romaniei ca asa i-a cantat lui la ureche un cantaret care ii place.Sa dispara Romania ca sa fie pace pe pamant !!!.
   Maine poimaine vin altii si propun ce le-au cantat la ureche alte staruri disco-pop-rock.Pe langa programul de pace prin disparitia Romaniei marca John Lennon, mai vine altu cu programul de reconstructie a Romaniei tzipurit de Michael Jackson, altu cu programu de autostrazi cantat de Madona, altu cu sistemul de cercetare stiintifica fredonat de Milli Vanilli si, de ce nu, altul cu modelul de constructie bugetara nemurit de Faramitza Lambru (am un leu si vreu sa-l beu) .
   Domnule Kazan, dumneavoastra sinteti ori foarte confuz, ori foarte prefacut.

   (0)
 7. Dan Sehăşan

  Radicalismul opiniilor nu e bun nici pentru ateii raţionalişti nici pentru habotnici…
  Experimentînd credinţa, am ajuns la concluzia că există două feluri de oameni de care trebuie să ma feresc: de cei care nu-l caută pe Dumnezeu şi de cei care cred că l-au găsit!

  (0)
 8. dan dana-bill

  in primul rand sa ne intelegem: in limba romana exista cuvantul „ateu”, cu pluralul lui – „atei”. asadar ATEU – ATEI. nu ateist – ateisti.
  in al doilea rand, singurul care are ceva in cap dintre TOTI cei… de mai sus, este NK, daca intr-adevar asa il cheama. el este ateu, deci poate vedea lucrurile exact asa cum stau ele de fapt. TOTI ceilalti sunt cu creierul aburit de „baiatul de la etaj” – Dumnezeu, deci… subiectivi.
  intr-un fel, toti sunt/sunteti ATEI !!! de ce? pai sa va spun de ce: in lume exista in jur de 2500 de religii, (dintre care 21 majore) cu tot atatia dumnezei. toti desteptii de mai sus, nu cred DECAT in dumnezeul ortodox, negandu-i pe toti ceilalti 2499. corect, nu? asadar sunt atei in privinta acestor 2499 de religii si dumnezei din lume. domnul NK , ateu convins, nu crede in niciunul dintre dumnezei si in NICIO religie. asadar NK neaga un dumnezeu mai mult decat ceilalti !!! mare, mare deosebire !!! …e de ras nu alta!
  toti voi cei de mai sus, ortodocsi sau nu, aveti religia pe care o aveti dintr-o pura intamplare, aceea ca v-ati nascut aici, in romania, ati mostenit religia parintilor vostri. corect, nu? daca va nasteati in italia ati fi fost catolici, daca va nasteati in iran ati fi fost musulmani, daca va nasteati in india ati fost hindusi, samd. corect si aici !
  si voi, la fel ca si parintii vostri transmiteti religia voastra copiilor vostri, ca asa e… traditia, nu? niciunul dintre voi nu si-a intrebat copilul : – mai baiete, ce-ai vrea tu sa fii? ortodox? catolic? musulman?
  toti „crestinii” de la noi, din romania, au crescut cu ortodoxismul in ei, spalati pe creier de catre parintii lor in aceasta privinta. ca asta se intampla cu religia: cresti cu ea, si ea in tine, ca o boala pe care nu stii ca o ai, fara sa o bagi in seama, fara sa pui nicio intrebare, fara urma de tagada sau scepticism. de fapt asta este si deviza religiilor, a tuturor bisericilor: CREDE SI NU CERCETA ! – stim cu totii asta.
  daca a crede intr-un dumnezeu era ok pana sa apara darwin, este de neconceput sa nu pui nicio intrebare, sa nu gandesti putin rational azi, cand stiinta este atat de inaintata.
  NK nu se opune niciunui crestin, niciunei religii, este dreptul fiecaruia sa creada in ce vrea el. dar faptul ca tu crezi in „ceva”, intr-o zeitate, asta nu o face si adevarata, nu? adevarul e ca ne este o frica de moarte de… MOARTE si pe asta se bazeaza si biserica. daca fiecare ar intelege ca MOARTEA face parte din VIATA, ca la un moment dat totul se termina, esti „discontinuat”, adica… „se rupe filmul” si… ATAT ! raiul, iadul, dumnezeu si dracul… povesti de adormit copiii. CREDE SI NU CERCETA! oi ratacite, asta sunt credinciosii, nu e de mirare ca sunt numite astfel, toti adunati intr-o turma de credinciosi.
  ce pacat ca toti luati de bune toate tampeniile pe care preotii, de atata amar de ani vi le baga in cap! ce pacat ca nu puneti intrebari! ce pacat ca nu ganditi cu mintea pe care ar trebui sa o aiba orice om al acestui secol 21.
  are dreptate NK cand vorbeste despre biserici, normal ca le merge de minune intr-o tara de oi ratacite ale lui dumnezeu. sunt 18000 de biserici in romania si cresc in fiecare zi. oare de ce? pentru ca religia, biserica, nu numai ca este exceptata de la impozite si taxe, dar CULMEA, primeste milioane de euro anual si din partea statului !!! trai neneaca! asta vrea de fapt NK sa spuna: ca in timp ce tara moare de foame, preotii se inmultesc, iar bisericile apar ca ciupercile.
  sa-i dam dreptate lui john lennon cand spunea: „imaginati-va ca nu ar exista un rai, – este destul de usor daca ai incerca – fara sa avem un iad sub noi, iar deasupra sa fie doar cerul, imaginati-va intreaga lume traind pentru „astazi”, imaginati-va ca nu ar exista tari – nu este greu deloc, ca nu ai avea pentru ce sa omori pe nimeni si nici sa fii ucis pentru nimic si de asemenea imagineaza-ti ca nu ar exista niciun fel de RELIGIE, imagineaza-ti ca nu ar exista tari – imaginati-va intreaga lume traindu-si viata in liniste/pace… ” FRUMOS, NU-I ASA?
  da, dar nu toti stim engleza si nu toti… punem intrebari. :o))) este mai usor sa facem ce ni se spune, sa gandim ce ni se ordona, sa fim controlati de altii, sa fim manipulati, manipulati, manipulati !!! Biserica si Statul.. nu (va) este ciudat cat de bine se inteleg aceste doua entitati? :o))) oare de ce?
  asadar, trebuie sa recunosc, singurul care are ceva in cap dintre cei ce si-au postat parerile mai sus, este… DOAR domnul NK, chiar daca asta nu va place si nu sunteti de acord cu mine. domnu’ sa va aiba-n paza lui! :o)))))

  (0)
  • Adrian

   Pfuai, tu Dana/Dane, ce destept/desteapta esti!
   Te/ai gandit vreodata ca ”ateu” e o contradictie in termeni? Adica ”fara Dumnezeu”. Dar cum ateii nu cred ca exista Dumnezeu, fara cine? Te-ai prins? Nu poti fi fara ceva ce nu exista, pentru ca nu poti fi cu ceva ce nu exista!

   (0)
 9. Costan

  Eu as pune o intrebare simpla, avand in vedere ca cetatenia nu a avut de a face cu comunismul…De ce a renuntat la cetatenia romana???Simplu…Si acu vine si ne da lectii…,multi din astia plecati..care sau saturat de Roamania incep acuma sa apara si sa ne dea lectii..lectii depre ce? sunt ei in masura sa faca acest lucru?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.