Actualitate

Biserica ”Sf. Nectarie Taumaturgul” de la Spitalul de Oncologie va fi târnosită sâmbătă 30 iulie

ACTUALIZARE Biserica din curtea interioară a Spitalului de Oncologie de pe str. Alba Iulia, care va purta hramul ”Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, protectorul bolnavilor de cancer, și care a fost finalizată de curând, va fi târnosită sâmbătă 30 iulie, începând cu ora 9.00.

Slujba de sfințire va fi oficiată de IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți.


1 biserica oncologie iul 16 2 biserica oncologie iul 16 3 biserica oncologie iul 16 4 biserica oncologie iul 16

”În 30 iulie va fi târnosită și dată în folosință biserica din incinta complexului de pe str. Alba Iulia, unde se află Spitalul de Oncologie. Este ca o prelungire, o completare a îngrijirii bolnavilor de cancer. Pe lângă medicamente, acești oameni au nevoie și de înțelegere, de psihologi, de preoți, de asistenți sociali care să-i ajute să învingă boala. Cum spitalul de pe Alba Iulia este primul spital modern din Bistrița, construit la 1890, un spital sobru, biserica este la fel: sobră, în stil bizantin. Ne-am însușit criticile legate de arhitectura bisericilor în general din partea maestrului Sorin Dumitrescu şi am construit-o aşa. Sper și cred că va aduce alinare această biserică”, a spus directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

5 biserica oncologie iul 16 6 biserica oncologie iul 16 7 biserica oncologie iul 16 8 biserica oncologie iul 16

”Biserica aceasta se încadrează într-un proiect început cu ani în urmă, împreună cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, de reîntoarcere spre medicina creștină. În anul 1998 am dat în folosinţă primul paraclis în clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgență Bistrița, aceasta fiind şi prima biserică sfinţită de IPS Bartolomeu la Bistriţa, purtând hramul ”Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. După aceea, au început Colocviile de Medicină şi Teologie, ajunse, iată, în acest an, la a 15-a ediţie. În ziua de 15 mai 2011, în prezenţa Mitropolitului Andrei Andreicuţ, am reuşit să sfinţim un nou lăcaș de cult, în incinta Complexului spitalicesc de Pneumoftiziologie de pe str. Ghinzii, o biserică frumoasă, în stil brâncovenesc, cu hramul ”Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”, care s-a dovedit foarte utilă în îngrijirea pacienţilor de aici. Pentru IPS Andrei, a fost și prima târnosire săvârșită în Protopopiatul Bistrița. Iată că acum a venit rândul Complexului spitalicesc de pe str. Alba Iulia. Hramul bisericii este ”Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, un cunoscut sfânt vindecător și protector al bolnavilor cu cancer”, a adăugat el.

IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a pus în aprilie 2013 piatra de temelie pentru noul lăcaş de cult, după cum Timp Online a scris aici. Noua biserică de la Spitalul de Oncologie este al treilea lăcaş de rugăciune construit în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În 1998 a fost sfinţit paraclisul din incinta clădirii principale a Spitalului de Urgenţă, iar în 2011 a fost sfinţită o biserică ce poartă hramul “Sfinţii Doctori fără de arginţi” în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

9 biserica oncologie iul 16 10 biserica oncologie iul 16 11 biserica oncologie iul 16 12 biserica oncologie iul 16

9 comentarii

  • După cunoștințele mele Sf Nectarie este ocrotitorul bolnavilor de cancer. Așa ca e chiar potrivit ținând cont de faptul ca este în curtea secției de oncologie.

  • Un alt punct de colectare a banilor… umplem orasul de biserici… la fiecare popa sfintit cate o biserica… se vor mai construi vreo 10 biserici ortodoxe ca doar este la moda…

  • Traditia cu „Biserica din Spital” nu e noua. Marturie sta Biserica Coltea din Bucuresti cu hramul Trei Ierarhi, unul dintre monumentele arhitecturale cele mai reprezentative pentru epoca brâncovenească, aducând împreună elemente bizantine cu influenţe tipice arhitecturii româneşti, precum şi cu tuşe care evocă renaşterea italiană. Iniţial, Biserica Coltea a făcut parte dintr-un complex arhitectural manastiresc mai amplu care cuprindea şi spitalul Coltea , turnul Coltea (demolat în 1888), precum şi trei capele impreuna cu diverse cladiri adiacente. In prezent doar Biserica şi spitalul sunt singurele clădiri care au rezistat trecerii timpului. Complexul, inclusiv Biserica Colţea, a fost ctitorit de către Mihai Cantacuzino, iar numele de Coltea este cel al proprietarului care i-a vândut terenul, slugerul Colţea Doicescu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS