Economie

Avem circa zece mii de pensionari invalizi. Doar o treime sunt 100% incapabili să muncească

Bolnavii de cancer, SIDA şi schizofrenie pot beficia de pensie fără să fi muncit nici măcar o zi. Situaţia este posibilă după ce s-a decis că nu mai este obligatorie cotizaţia la bugetul de asigurări sociale pentru pensia de invaliditate. În Bistriţa-Năsăud, circa zece mii de persoane au pensii de invaliditate.

Casa Judeţeană de Pensii are două cabinete de expertiză medicală, unul în Bistriţa şi unul în oraşul Năsăud, ambele având în evidenţă 9640 de pensionari de invaliditate, din care 6924 sunt revizuibili şi 2716 nerevizuibili, a declarat directorul CJP, Ioan Fechete (foto). Doar cei „nerevizuibili” sunt 100% incapabili să muncească întrucât le lipsesc mâini şi picioare care „nu le pot creşte la loc”, aşa cum a spus directorul CJP.

„Din totalul pensionarilor de invaliditate 535 sunt în gradul I de invaliditate, 4697 sunt în gradul II de invaliditate şi 4408 în gradul III de invaliditate. Anul trecut, au fost expertizaţi şi înregistraţi ca şi pensionari de invaliditate un număr de 1105 oameni şi au ieşit din evidenţa cabinetelor de expertiză medicală un număr de 1199 pensionari din care 807 prin trecere la pensie pentru limită de vârstă”, a declarat sursa citată.

În anul 2013 la nivelul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa, s-au înregistrat  52 de accidente de muncă din care patru  accidente cu deces şi patru boli profesionale. Tot în cursul anului s-au plătit şapte despăgubiri în caz de deces, din care trei decese care s-au înregistrat la sfârşitul anului 2012, trei compensaţii pentru atingerea capacităţii de muncă; patru dispozitive medicale acordate de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă Bucureşti şi 49 de diferenţe de concedii medicale (diferenţa dintre indemnizaţia concediu medical lunară şi fondul de risc lunar plătit de angajator). Tot din fondul de risc şi accidente constituit se plătesc la această dată 243 de pensii de invaliditate şi de urmaşi  în urma accidentelor de muncă.

Legea pensiilor a fost actualizată de mai multe ori pe parcursul anului 2013. Una dintre cele mai importante schimbări este aceea că pensia de invaliditate se acordă indiferent de stagiul realizat, în toate cazurile în care beneficiarul a fost încadrat în grad de invaliditate. Totodată, pentru persoanele care s-au pensionat între 1 ianuarie 2011 şi 22 ianuarie 2013, indicii de corecţie vor avea alte valori. O noutate este, de asemenea, şi creşterea vârstei de pensionare la femei, însă momentan documentul care prevede acest lucru nu a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei de la începutul lui 2014, după cum a anunţat Casa Naţională de Pensii Publice. Potrivit documentului, valoarea unui punct de pensie în 2014 este de 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cât a fost anul trecut. Casa Naţionala de Pensii mai precizează ca indicele de corecţie acordat persoanelor care îşi deschid drepturile de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2014 este de 1,07.

În ceea ce priveşte ajutorul pentru însoţitor, acesta se calculează ca 80% din valoarea unui punct de pensie. Potrivit CNPP, începând cu data de 1 ianuarie 2014, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 633 de lei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS