Actualitate Sănătate

Zilele medicale bistriţene. Radu Moldovan şi Ovidiu Creţu, tentaţi să cumpere un robot medical

Zilele medicale bistriţene, eveniment ajuns la ediţia a IV-a, au început, miercuri, la Bistriţa, în prezenţa prof. univ. dr. Ioan Coman de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj, a prefectului Ioan Ţintean, a preşedintelui CJ, Emil Radu Moldovan, a primarului Bistriţei, Ovidiu Creţu şi a directorului Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu.

În numele organizatorilor, dr. Dan Cocoi, preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, a menţionat că evenimentul e organizat în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti, Asociaţia Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud, Patronatul Medicilor de Familie şi Ordinul Asistenţilor Medicali din România, filiala Bistriţa-Năsăud şi în parteneriat cu Prefectura Bistriţa-Năsăud, CJ, Primăria Bistriţa şi Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

„Programul ştiinţific al acestor zile cuprinde teme de larg interes, de la teme medicale, la teme medicale dublate de manopere intervenţionale până la teme de chirurgie. Pe parcursul celor trei zile, vor conferenţia la Bistriţa cadre universitare de renume din centrele universitare Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Ne vor fi prezentate noutăţi privind metode de diagnostic şi tratament pentru că, într-o lume în care noutăţile apar cu o viteză ameţitoare, nevoia de actualizare este permanentă. Dau două exemple: sindroamele coronariene acute, dacă se prezintă în timp util, într-un procent foarte mare sunt tratate intervenţional şi nu medicamentos, tinzând ca asta să devină o regulă, faţă de acum 10 ani, când marea majoritate erau tratate medicamentos, iar intervenţionalul era o excepţie. Metodele laparoscopice au ajuns în faza de examinare tridimensională, ajutând foarte mult şi medicul, şi acurateţea diagnosticului. Pe de altă parte, piaţa de medicamente este în continuă schimbare. Apar medicamente noi, apar medicamente combinate în doză fixă uşurând foarte mult schema de tratament. Se schimbă şi regulile, şi cutumele cu care am fost obişnuiţi. Chiar în seara aceasta veţi asista la una privind aspirina care, încet-încet, este dată deoparte de medicamente noi. Sigur că nu am lăsat deoparte şi activitatea practică. Vom prezenta cazuri clinice fie comune cu ale medicilor din centrele universitare, fie cazuri din judeţul nostru pe care le-aţi trimis la Cluj sau Târgu Mureş. Într-o lume a medicinei bazată pe dovezi, nu puteam lăsa la o parte actualizarea la ghidurile de practică, un instrument foarte bun în mâna medicului. Nu a fost foarte uşor să organizăm aceste Zile, dar sper să fie un reper în activitatea voastră”, a spus dr. Dan Cocoi.


Preşedintele CMR filiala Bistriţa-Năsăud a spus că agenda profesorilor din Cluj şi Mureş este foarte încărcată, în plus există şi multe manifestări medicale de interes naţional, acesta fiind motivul pentru care s-a reuşit cu dificultate găsirea unei breşe aşa încât să poată ajunge la Bistriţa toţi invitaţii.

Prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie din Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca, de la UMF „Iuliu Haţieganu”, a Ioan Comanspus: „Pentru 2-3 zile, aş putea spune că UMF s-a mutat la Bistriţa. Sunt 12 sau 13 colegi care vor prezenta cazurile pe care dumneavoastră le-aţi trimis la Cluj şi pe care împreună le-am operat. Şi acum vă prezentăm să vedeţi ce păţesc bolnavii dumneavoastră când ajung la Cluj. O să fie spectaculos. Este un semnal legăturilor tradiţionale care s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Eu particip pentru a treia oară când mă aflu la aceste Zile medicale bistriţene. Este împreună cu mine şi un bistriţean, dr. Horia Logigan pe care vreau să-l ţin la Cluj, dar îl trage sufletul acasă. El mă stresează cel mai mult cu robotul Da Vinci şi vă doresc să obţineţi un astfel de aparat. Chirurgia robotică este chirurgia prezentului şi viitorului. De curând a fost o manifestare europeană în domeniul urologiei, iar roboţii sunt tot mai accesibili chiar şi din punct de vedere financiar şi se spune că acel serviciu care nu are un robot în dotare nu va mai avea căutare peste câţiva ani la pacienţi ceea ce s-a dovedit în SUA în alte oraşe din Occident. Nu mai vrem să fim epuizaţi după intervenţii, pacienţii vor precizie, vor să se simtă în siguranţă, vor să ştie că beneficiază de cele mai moderne mijloace de tratament. Chirurgia robotică este una dintre ele şi trebuie susţinută la nivel naţional mai mult decât până acum. Ne bucurăm că, la Cluj, există un astfel de robot, dar eu vreau ca el să existe în cât mai multe centre medicale, nu doar universitare. Doresc ca acest lucru să se întâmple la Bistriţa şi doresc ca, la următoarele manifestări, să mă invitaţi să fac primele operaţii  cu robotul şi împreună cu doctorul Logigan”.

Mesajul transmis de domnul profesor a fost imediat receptat de autorităţi care au ridicat mănuşa aruncată. Prefectul Ioan Ţintean a promis susţinere totală pentru orice manifestare ştiinţifică, iar preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, şi primarul Ovidiu Creţu s-au arătat interesaţi să finanţeze achiziţia unui astfel de aparat care ar putea pune Bistriţa pe harta medicinei româneşti, amintind, totuşi, că mai sunt şi alte lucruri care trebuie puse la punct până la ţine pasul cu medicina viitorului.

Emil Radu Moldovan – preşedinte CJ: „Cred că noi, la Bistriţa, avem avantajul că suntem foarte aproape de două centre universitare importante, Cluj şi Mureş, dar şi dezavantajul că studenţii buni îşi doresc să rămână în aceste centre. Facem eforturi, deşi bugetele sunt mici – cel din 2014 e la jumătate faţă de cel din 2008 – dar noi încercăm să găsim soluţii pentru a putea rezolva urgenţele şi necesităţile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, instituţie care depinde administrativ de noi. Cred că spaţiile care sunt acolo, dotările, sunt tot mai bune. În scurt timp se vor finaliza lucrările la maternitate, care va fi una de nivel european, am reuşit să dotăm spitalul cu aparate de radiologie de ultimă generaţie şi de asemenea să deblocăm proiectul de reabilitare a ambulatoriului de specialitate. Eu mi-aş dori nu numai robotul Da Vinci, ci cât mai mulţi roboţi, spaţii avem, cred că am găsi şi medicii care să opereze roboţii respectivi, dar să vedem cum găsim resursele. Împreună cu domnul primar, CJ şi CL Bistriţa, am putea lua în calcul un asemenea proiect în urma unei analize extrem de serioase făcute de specialişti. Eu nu exclud o asemenea variantă, însă cred că e mult mai importantă pentru noi dotarea cu echipamente a secţiei de oncologie. Ştim care este situaţia la Cluj şi la Mureş şi aparatura ar fi mult mai urgentă decât un robot Da Vinci. Spun asta în calitate de spectator. S-ar putea să nu am dreptate. Eu însă pot să vă asigur că îl voi invita pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să discute cu dumneavoastră toate problemele pe care le aveţi”.

Ovidiu Creţu – primarul Bistriţei: „Este firesc ca, într-un oraş de talia Bistriţei – un satelit între două planete – să încerci să faci câteva lucruri importante cu care să ieşi în evidenţă, cu care să fii cel mai bun. Nu ştiu care vor fi aceste lucruri, dar avem obligaţia să începem şi ca administraţie avem datoria de onoare să-i sprijinim pe cei care încep lucruri importante. Ştiinţa, din punctul meu de vedere, este cel mai important lucru pe care îl are omenirea fiindcă e purtătoarea progresului. Fără ştiinţă clacăm. Eu îmi arăt deschiderea spre această manifestare care presupune aducerea ştiinţei medicale din centrele universitare la Bistriţa. (…) Nu ştiu dacă robotul despre care a vorbit domnul profesor va veni în 2014, dar eu îmi doresc acest lucru şi voi sprijini această acţiune. Atunci când ai un vârf, pe el poţi construi în continuare. Eu sunt convins că avem multe alte nevoi, dar cred că vârful tehnologiei dacă îl aduci, el trage după sine şi celelalte. Asta am văzut în activitatea mea profesională. În 1990, în toată zona industrială, nu exista niciun robot. Acum sunt zeci de roboţi. Primul a fost unul de sudură. După unul vine şi altul. Şi aşa va fi şi aici. Mai important decât robotul e omul, iar dacă avem omul care să opereze, de acolo încolo putem discuta”.

În prezent, sunt patru roboţi Da Vinci SI la Spitalele Fundeni şi de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi la Spitalul Clinic Municipal Cluj (din noiembrie 2009) şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (din decembrie 2009).

Robotul chirurgical Da Vinci SI, cu patru braţe, cel mai performant din lume în acest moment, este fabricat de compania americană Intuitive Surgical.  El costă în jur de 2 milioane de euro.

Zile medicale 3 Zile Medicale 2 Zile Medicale 4 Zile Medicale 5

2 comentarii

  • De ce nu? Ct si rmn exista in bn, e drept e serviciu extern, dar are contract cu casa asa ca nu e nici o problema. Robotul davinci se poate folosi in toata chirurgia( generala, urologie, obsterica-ginecologie, orl, cururgie cardiovasculara, oftamologie)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS