Au existat „vampiri” pe Valea Bârgăului? Unii spun că localnicii semănau la chip cu ei!

Merigo
Romanul "Dracula", cel care ne-a făcut celebri în întreaga lume, are la bază şi un sâmbure de adevăr. Se spune că, pe Valea Bârgăului, erau oameni cu chipuri cadaverice care arătau ca şi vampirii. Sufereau de porfirie!

Scriitorul Alexandru Uiuiu a relatat, miercuri, pentru Timp Online că romanul lui Bram Stoker, ”Dracula”, fiind un mit modern, trebuia să se hrănească din ceva.

„Miturile sunt reconfigurări ale istoriei sau, de multe ori, aduceri în formă literară şi estetică, a unor fapte disparate, a unor legende. Este neîndoielnic că Bram Stoker a cunoscut istoria domniei lui Vlad Țepeş, însă la modul în care este construit personajul Dracula, în biografia acestuia nu intră aproape nimic din domnia lui Vlad Țepeş. Dracula este prezentat ca un nobil secui şi nu i se arată în niciun fel ascendenţa. Deci el este propriul său tată, ca un demon de calitate, o apariţie justificată doar în interiorul mitului. Dracula nu are o biografie, pe când Vlad Țepeş are una”, a spus Uiuiu.

În opinia sa, romanul este pură ficţiune, dar Bram Stoker era un cunoscător de bibliotecă a Transilvaniei.

„El nu a fost în Transilvania, toposul acesta l-a ales pentru că Transilvania era vestită prin legendele ei înspăimântătoare şi printr-un peisaj care te ducea cu gândul la Trans Silva, ţara de peste munţi, de peste păduri, un ţinut misterios, care îţi putea permite să plasezi o astfel de legendă. La apariţia romanului au concurat foarte multe legende. Se mai spune că mulţi călători povesteau că pe Valea Bârgăului se suferea de porfirie. Este o boală care rezultă dintr-o alimentaţie uşor nesănătoasă şi care dă albinism, asta face ca irisul ochilor să fie roşu”, a spus el.

Alexandru Uiuiu mai adaugă faptul că tot porfiria, lipsa celulelor roşii din sânge, dădea o paloare cadaverică chipului şi provoca şi căderea dinţilor.

„Mulţi călători au găsit în zonă astfel de oameni care arătau ca şi vampirii sau ca şi stafiile. Pentru un tip care şi-a făcut documentarea pentru roman în bibliotecile britanice, la vremea aceea celebre pentru consistenţa lor, multe lucruri s-or fi adăugat pentru ca Bram Stoker să facă această poveste care, dincolo de groaza pe care o stârneşte, este o frumoasă poveste de dragoste”, a spus Alexandru Uiuiu.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.