Au existat „vampiri” pe Valea Bârgăului? Unii spun că localnicii semănau la chip cu ei!

vampiri_porfirie

Romanul „Dracula”, cel care ne-a făcut celebri în întreaga lume, are la bază şi un sâmbure de adevăr. Se spune că, pe Valea Bârgăului, erau oameni cu chipuri cadaverice care arătau ca şi vampirii. Sufereau de porfirie!

Publicat în 07 decembrie, 2011 cu Nici un comentariu

Scriitorul Alexandru Uiuiu a relatat, miercuri, pentru Timp Online că romanul lui Bram Stoker, ”Dracula”, fiind un mit modern, trebuia să se hrănească din ceva.

„Miturile sunt reconfigurări ale istoriei sau, de multe ori, aduceri în formă literară şi estetică, a unor fapte disparate, a unor legende. Este neîndoielnic că Bram Stoker a cunoscut istoria domniei lui Vlad Țepeş, însă la modul în care este construit personajul Dracula, în biografia acestuia nu intră aproape nimic din domnia lui Vlad Țepeş. Dracula este prezentat ca un nobil secui şi nu i se arată în niciun fel ascendenţa. Deci el este propriul său tată, ca un demon de calitate, o apariţie justificată doar în interiorul mitului. Dracula nu are o biografie, pe când Vlad Țepeş are una”, a spus Uiuiu.

În opinia sa, romanul este pură ficţiune, dar Bram Stoker era un cunoscător de bibliotecă a Transilvaniei.

„El nu a fost în Transilvania, toposul acesta l-a ales pentru că Transilvania era vestită prin legendele ei înspăimântătoare şi printr-un peisaj care te ducea cu gândul la Trans Silva, ţara de peste munţi, de peste păduri, un ţinut misterios, care îţi putea permite să plasezi o astfel de legendă. La apariţia romanului au concurat foarte multe legende. Se mai spune că mulţi călători povesteau că pe Valea Bârgăului se suferea de porfirie. Este o boală care rezultă dintr-o alimentaţie uşor nesănătoasă şi care dă albinism, asta face ca irisul ochilor să fie roşu”, a spus el.

Alexandru Uiuiu mai adaugă faptul că tot porfiria, lipsa celulelor roşii din sânge, dădea o paloare cadaverică chipului şi provoca şi căderea dinţilor.

„Mulţi călători au găsit în zonă astfel de oameni care arătau ca şi vampirii sau ca şi stafiile. Pentru un tip care şi-a făcut documentarea pentru roman în bibliotecile britanice, la vremea aceea celebre pentru consistenţa lor, multe lucruri s-or fi adăugat pentru ca Bram Stoker să facă această poveste care, dincolo de groaza pe care o stârneşte, este o frumoasă poveste de dragoste”, a spus Alexandru Uiuiu.

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

 

Vă rugăm să respectaţi următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiţi doar la articolul la care postaţi comentariul.
  • 2. Folosiţi un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.