Sănătate

Atenţie la igienă! Circa zece bistriţeni contactează zilnic „boala mâinilor murdare”

Zeci de bistriţeni au contactat, în ultima săptămână, boli diareice acute care au drept cauză consumul unor alimente care nu au fost pregătite şi păstrate în condiţii de temperatură adecvate, nespălatul pe mâini sau consumul apei nepotabile. Printre cei care au contactat boala sunt şi trei bebeluşi.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, în ultima săptămână s-au îmbolnăvit de boli diareice acute 68 de persoane din judeţ, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, aproape 10 persoane contactează această boală. O treime dintre pacienţi au fost internaţi în spital. Printre cei care au contactat boala se numără trei bebeluşi şi şapte copii sub patru ani.

Boala diareică acută (BDA) este una din cele mai comune boli infecţioase din lume. Prevalenţa a fost estimată de la 3 până la 5 miliarde cazuri pe an din care de la 5 până la 10 milioane duc la deces.


Potrivit site-urilor de specialitate, cauzele principale care conduc la infectarea cu boli diareice acute sunt: nerespectarea igienei personale; neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice primare; nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare; neaprovizionarea populaţiei, în primul rând rurale, cu apă potabilă de calitate garantată.

Metodele de prevenire sunt simple şi la îndemâna oricui: evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate; asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8º C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare); consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider. În cazul alimentelor gătite se impune asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70º C şi evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate.

Un alt mod de a preveni apariţia bolii este spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă; întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru); evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mîinilor/degetelor;  spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor; păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor; asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale; folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman.

O atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii; fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor; evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.; fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.

Asigurarea populaţiei cu apă de băut şi produse alimentare de calitate, asanarea mediului înconjurător şi salubrizarea localităţilor, crearea condiţiilor adecvate de dezvoltare, educaţie, studii, muncă şi odihnă, în primul rând a copiilor, precum şi respectarea igienei personale sunt măsurile cele mai elementare pentru prevenirea apariţiei a unor boli cu cale de transmitere digestivă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS