Actualitate

Ateliere de fierărie şi armuri la Muzeu. Cât timp va dura expoziţia ”Pe urmele lui Marte”

Copiii din tot judeţul, dar nu numai, pot vizita expoziţia ”Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică”, ocazie cu care au loc ateliere de fierărie şi de armuri. Deja, elevii de la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean au ajutat „războinicii” de la Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare) şi Asociaţia HistArch (Baia Mare) să-şi facă arme şi unelte.

Învăţătoarea Mirela Rus de la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” din Beclean a declarat pentru Timp Online că elevii de clasa a IV-a care au venit la muzeu să vadă cum se făceau uneltele sunt foarte încântaţi: „Am adus aici copiii să vadă cum trăiau strămoşii noştri de fapt. Tocmai am început orele de istorie şi e una când le povesteşti sau le arăţi un film şi alta când văd ei pe viu difite obiecte cu care au lucrat strămoşii noştri. Sunt foarte entuziasmaţi că participă la această lecţie”, a spus ea.

Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Baia Mare: „E o expoziţie itinereantă, ardeleanu-1realizată împreună cu colegii din Bistriţa-Năsăud, cu muzeele din Zalău, Satu Mare şi Muzeul de Istorie al Transilvaniei. Scopul expoziţiei e să popularizăm câteva civilizaţii antice, prin latura lor războinică, pentru că prezentăm trei războinici: unul celtic, unul germanic şi altul grec. Este însă şi o expoziţie dedicată artizanilor, celor care stau în spaţiile războinicilor. De aceea, avem şi ateliere interactive cu elevi din oraşele unde se află muzeele partenere. Avem atelier de confecţionat cămaşă de zale, din solzi, dar şi ateliere de fierărie, ultimele fiind cele mai îndrăgite fiindcă este vorba şi de foc”.

Radu Zăgrean, de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia Celtic Transilvania, a spus la zagreanrândul lui că organizatorii nu şi-au dorit o expoziţie formală, cu discursuri, ci una în care copiii, dar nu numai, să aibă şansa să adreseze întrebări, să pună mâna pe unelte.

„Au şansa să-şi facă săbii, inele, cămăşi de zale. E o idee binevenită şi o încercare de a umaniza aceste expoziţii care încep să îşi piardă din ţinta lor, aceea de a interacţiona cu publicul. Ideea e excelentă şi sper ca proiectul să continue şi anul viitor. Am expus şi noi macheta Satului celtic. Copiii sunt foarte entuziasmaţi, am reuşit să facem această machetă cu 10-15 copiii, iar ei ne tot sună şi ne întreabă când vom mai face şi alte proiecte. Totul depinde de finanţare”, a spus Zăgrean.

Expoziţia va fi deschisă toată săptămâna, aşa încât şi alţi elevi pot veni să participe la ateliere. Zilnic va fi deschisă între orele 9.00 şi 16.00 la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud de pe str. Gen. Grigore Bălan.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII.

muzeu-2 muzeu-3 muzeu-4 muzeu-5

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS