Arde pădurea comunei Prundu Bârgăului. 30 de hectare afectate

Merigo
ACTUALIZARE Aproximativ 250 de persoane - pompieri militari, silvicultori, dar şi pompieri voluntari – intervin pentru stingerea incendiului de pădure din localitatea suceveană Poiana Stampei, care a afectat până în prezent 30 de hectare de vegetaţie forestieră aflată în proprietatea comunei Prundu Bârgăului. Pompierii au acţionat şi sâmbătă şi duminică, folosind mijloace de primă intervenţie. (VIDEO)

Focul se manifestă pe versantul de sud, zona respectivă fiind greu accesibilă din cauza terenului accidentat şi se propagă necontrolat, fiind cuprinse de flăcări aproximativ 15 hectare de vegetaţie forestieră. Pompieri militari din judeţul Suceava şi un echipaj de pompieri din Prundu Bârgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud, au intervenit în zonă pentru lichidarea incendiului. Din păcate, fără success.

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, a declarat pentru Timp Online că incendiul este foarte greu de stins.

doru crisan prundu bargaului“Nu ştim de la ce a pornit, poate de la vreo ţigară aruncată, poate de la vreun ciob care s-a supraîncălzit la soare. Din păcate, a ars multă pădure. Să sperăm că se va mai diminua focul ca să avem şi noi sărbători liniştite, că de fericite nu ştiu dacă poate fi vorba”, a spus primarul.

Incendiul a izbucnit joi într-o zonă de exploatare forestieră din comuna suceveană Poiana Stampei, care aparţine Ocolului Silvic Privat Tihuţa – Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud.

”La solicitarea autorităţilor Primăriei Prundu Bârgăului, un detaşament format din 21 militari din cadrul Batalionului 817 Artilerie “Petru Rareş”, au intervenit la localizarea şi stingerea incendiului de pădure în munţii Călimani, zona Zgârciu-Terha, în apropiere de localitatea Dornişoara, judeţul Suceava. Intervenţia s-a desfăşurat între orele 13.30-22.15, fiind alături de militari şi personal din cadrul Primăriei Prundu-Bârgăului, reprezentanţi ai ISU Bistriţa-Năsăud şi cei ai Ocolului Silvic. Detaşamentul a fost coordonat de câte un reprezentant ISU şi i s-a repartizat un sector de aproximativ 3 hectare pentru stingerea incendiului. Ulterior, au fost realizate şanţuri de protecţie de aproximativ 300-400 metri lungime pentru a preveni reizbucnirea şi propagarea incendiului”, informează lt. col. Florin Apăfăian de la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.

Datorită temperaturilor ridicate din această perioadă, există posibilitatea reizbucnirii incendiului, în acest sens, la faţa locului au rămas reprezentanţi ai primăriei, ISU şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic care monitorizează situaţia în continuare.

ACTUALIZARE 04.05.2013

”Sâmbătă 4 mai, la ora 18.30, un număr de 36 pompieri militari (1 ofiţer şi 35 de subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bistriţa, respectiv Garda de Intervenţie Prundu Bîrgăului s-au deplasat la limita judeţului Bistriţa-Năsăud cu judeţul Suceava pentru a sprijini forţele din cadrul ISU „Bucovina” al judeţului Suceava, militarii de la U.M. 01135 Prundu Bîrgăului, pompierii voluntari din comunităţile apropiate şi lucrătorii de la Ocolul Silvic Tihuţa – Colibiţa. Incendiul de pădure a fost anunţat vineri, 3 mai, în jurul orei 7.30, iar de atunci se intervine pentru limitarea si lichidarea focarelor. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 15 ha, într-o zonă izolată, la circa 5 km de cea mai apropiată cale de acces. Terenul este inaccesibil autospecialelor de lucru cu apă, pompierii fiind nevoiţi să acţioneze cu mijloace de primă intervenţie”, informează ISU.

ACTUALIZARE 05.05.2013

Şi duminică, 34 de pompieri militari de la ISU Bistriţa şi 25 de pompieri SVSU Prundu Bârgăului au sprijinit ISU Suceava în lupta cu flăcările, care s-au extins pe încă 15 hectare, în total 30 de hectare, după cum precizează ISU.

AICI video pe pagina de Facebook a primarului comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan.

În urmă cu o săptămână, un alt incendiu a izbucnit în aceeaşi zonă, fiind afectate patru hectare de plantaţie de puieţi şi şase hectare de exploatare forestieră, pentru stingerea focului intervenind peste o sută de persoane.

Un alt film de la locul incendiului pe pagina de facebook a primarului Doru Crişan.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.