Politică Social

Liviu Rusu, preşedintele posesor de jeep, geacă de piele şi dosar la DNA

Prezent ori de câte ori partidul o cere în sediul PDL, de-a dreapta lui Ioan Oltean, taciturn de vocaţie când vine vorba de politică, dar răspicat atunci când poate sublinia cu trei linii în plen spre luarea aminte a simplilor consilieri că este preşedintele CJ, Liviu Rusu se apropie ca şi mulţi alţii de finalul unui mandat în care ne-a demonstrat tuturor că predicile pe care le ţine de la microfonul sălii de şedinţe sunt întotdeauna pentru alţii.

Perdant la primărie, demisionar de la CJ

Cine este de fapt Liviu Rusu? Un fost primar al oraşului Sângeorz-Băi între 1996 şi 2000. După ce a pierdut alegerile în favoarea actualului edil Roland Venig (PSD), a mai candidat împotriva acestuia şi în 2004, dar a pierdut. Atunci, primarul PSD Roland Venig a obţinut 2499 de voturi şi a câştigat alegerile din primul tur. Al doilea clasat a fost democratul Liviu Rusu care a  obţinut 1024 de voturi, adică jumătate cât Venig. Din 2000, Liviu Rusu a fost consilier judeţean din partea PD, însă, în ultimul mandat, a demisionat alături de alţi 11 democraţi şi liberali pentru a forţa dizolvarea Consiliului Judeţean şi organizarea de alegeri anticipate. Demersul însă a eşuat. În lipsa unei funcţii, Rusu s-a ocupat de afaceri cu statul, fostul primar al Bistriţei, Vasile Moldovan, încredinţându-i reabilitarea trotuarelor de pe strada Nicolae Titulescu. Printre altele. 


Ce ştiam despre Liviu Rusu, dar am cam uitat

În februarie 2005, presa vuia la vestea că Liviu Rusu, consilier judeţean PD, fost primar al oraşului Sângeorz-Băi, era cercetat pentru înşelăciune, evaziune fiscală, fals şi abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Liviu Rusu era acuzat că a facilitat accesul unei persoane la o finanţare nerambursabilă de peste 62.000 de euro, pe care aceasta nu avea dreptul să o primească. Dosarul în care era cercetat Liviu Rusu a ajuns la procurorii Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Cluj, Rusu fiind acuzat că a eliberat documente false care i-au folosit unei femei din Maieru să obţină o finanţare nerambursabilă în valoare de 62.500 de euro de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest din Cluj-Napoca. Cercetările s-au extins pe durata a 6 ani, perioadă în care beneficiara finanţării a fost condamnată la 8 ani închisoare pentru înşelăciune. Ea şi-a amânat însă executarea pedepsei din motive medicale. Poliţişti bistriţeni l-au mai cercetat în aceeaşi cauză şi pe un alt funcţionar al Primăriei Sângeorz-Băi, la vremea aceea tehnician în urbanism. Între timp însă, în vederea recuperarii prejudiciului, a fost aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor inculpatei. Dacă aţi mai auzit de vreo condamnare în acest dosar, vă rog să ne anunţaţi şi pe noi. Nu de alta, dar trăim în ţara în care justiţia e liberă, iar membrii PDL sunt condamnaţi pe capete.

Ce-ar fi vrut să fie Liviu Rusu şi n-a putut

Tot în 2005, la urechile presei a ajuns informaţia potrivit căreia s-a iscat un mic scandal la sediul PD din Bistriţa. Imediat după aflarea veştii că prefectul va fi unul maghiar, mai multe persoane l-au acuzat pe deputatul Ioan Oltean, preşedintele filialei, că a cedat prea uşor fotoliul de prefect în favoarea UDMR, urmărindu-şi interesul personal. Presa scria la vremea aceea că scandalul a început cu câteva minunte înainte ca la sediul PD să fie anunţat oficial numele noului prefect UDMR al judeţului. Mai mulţi membri ai Partidului Democrat l-au acuzat pe deputatul Ioan Oltean de faptul că, din postura de reprezentant al alianţei în comisia de negociere, a cedat prea uşor funcţia dorită de întreaga filială. Protestatarii l-ar fi vrut în fotoliul de prefect pe Liviu Rusu, fostul primar al oraşului Sîngeorz-Băi, care, suspectat acum că i-a instigat la revoltă pe colegii săi, a pierdut şi fotoliul de subprefect. Noul prefect al judeţului a fost Szilagyi Ioan.

În sfârşit preşedinte

După aşteptări îndelungate şi revolte pe măsură, în sfârşit Liviu Rusu a fost lăsat să candideze la şefia CJ. Când şi-a preluat în sfârşit fotoliul de şef a ceva, în cazul de faţă CJ, Liviu Rusu, i-a mulţumit mai întâi lui Dumnezeu pentru noua sa funcţie şi apoi electoratului care l-a votat, aceasta fiind prima frază rostită imediat după depunerea jurământului în faţa unei audienţe formată din peste 200 de persoane.  „Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu- n.r). Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ales să fiu preşedinte, dar şi electoratului care mi-a dat votul. Pe toţi cei din sală vă consider parteneri şi colegi şi vă invit să facem în aşa fel încât să le fie mai bine locuitorilor judeţului”, a spus Rusu. Istoria a demonstrat însă că a spus una şi a făcut alta.

Ridicătorul de cruce

O cruce situată la graniţa între Transilvania şi Moldova, în Pasul Tihuţa, şi în care Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a investit peste 300.000 de euro a fost sfinţită în mandatul lui Liviu Rusu. „A fost un parteneriat între Mitropolia Clujului, o dorinţă a mitropolitului Bartolomeu Anania, am acceptat-o cum se cuvine, ne-am înhămat la răspundere şi tot ce s-a făcut în încercarea de a ne opri să terminăm construcţia, nu a făcut decât să ne mobilizeze şi să terminăm în doi ani”, a declarat preşedintele CJ, Liviu Rusu. Crucea este înălţată în apropierea mănăstirii de la Piatra Fântânele, are o înălţime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalică şi şase metri platforma de beton. În toate aceste lucrări, CJ a investit 1,3 milioane de lei, adică peste 300.000 de euro.

Mutări de preşedinte, de la tracţiune simplă la 4×4

După ani în care a tot aşteptat să fie ales undeva preşedinte, Liviu Rusu nu a putut lăsa momentul să treacă neobservat. În 2008, şi-a cumpărat, o maşină de teren marca Jeep fabricată în acelaşi an. Aşa se face că a ajuns să deţină trei maşini, un Ford Scopio din 1989, un Renault Megane din 2003 şi un Jeep din 2008. De asemenea, mai deţine două apartamente la Bistriţa şi Bucureşti, respectiv două case la Sângeorz-Băi şi în satul Ragla. Toate proprietăţile imobiliare sunt cumpărate sau moştenite între anii 1994 şi 1999. De asemenea, Liviu Rusu mai are 0,25 ha de teren intravilan la Sângeorz-Băi şi 1,5 ha de teren în satul Ragla.

Acuzat de deturnare de fonduri

În 2008, Liviu Rusu a fost acuzat de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri de către liderul judeţean al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan. Acesta a arătat presei un document din care reiese că Liviu Rusu a sistat lucrările la un drum judeţean în comuna Spermezeu pentru a redirecţiona banii (circa 1 milion de lei –n.r) către o lucrare similară la un drum judeţean de pe Valea Ilvelor acolo unde candida şeful său de partid, deputatul Ioan Oltean. „Am intrat în posesia unui document prin care Liviu Rusiu şi-a permis, contrar legii, să stopeze lucrările la drumul Spermezeu – Lunca Borlesei, contrar hotărârii Consiliului Judeţean din luna aprilie a.c. Aceste decizii sunt atributul CJ, prin vot. Ceea ce s-a întâmplat este un abuz cras din partea preşedintelui care a luat singur decizia aceasta deşi nu are atributul să o facă, el tratează CJ ca pe moşia proprie. Banii alocaţi iniţial pentru drumul spre Lunca Borlesei au fost transferaţi printr-un ordin verbal al preşedintelui pe Valea Ilvelor şi deja acolo s-au executat lucrări fiindcă e colegiul în care candidează deputatul Ioan Oltean”, a declarat Emil Radu Moldovan care susţine că PSD va consulta avocaţi şi va depune împotriva preşedintelui CJ o plângere penală sub acuzaţia de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Alt dosar despre care nu s-a mai auzit nimic

În noiembrie 2009, Liviu Rusu (PDL), aflat la volanul maşinii de serviciu, un VW Toureg, a lovit o tânără care traversa regulamentar strada pe o trecere de pietoni din Bistriţa, aceasta fiind rănită uşor. Tânăra de 18 ani nu a avut nevoie de spitalizare, dar chiar şi aşa şoferului i-a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dosar despre care, din nou, nu se mai ştie nimic.

Rusu, la DNA fiindcă se află în fruntea unui instituţii „cu suspiciuni”

În iunie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, vizaţi fiind preşedintele Liviu Rusu şi un vicepreşedinte, Luca Iancu (PDL). DNA ar fi pus sigilii pe birourile celor doi în aceeaşi zi în care a mai făcut percheziţii şi acasă, respectiv la sediul unei firme la care acţionar este Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, atunci, într-o conferinţă de presă că prezenţa DNA la instituţiile statului unde există suspiciuni nu trebuie să stârnească uimirea. „Cred că prezenţa DNA la instituţiile statului acolo unde există suspiciuni este o prezenţă care nu trebuie să stârnească uimirea nimănui. De subliniat este că PDL nici aici, nici nicăieri nu a obstrucţionat justiţia şi nu o va obstrucţiona, că ieri (joi –n.r) colegii care au fost în contact direct cu reprezentanţii DNA au avut un comportament ireproşabil şi au pus la dispoziţia acestora toate documentele solicitate pentru a eluda orice suspiciune în ce priveşte activitatea desfăşurată la nivel instituţiilor pe care le conduc”, a declarat Ioan Oltean. Nici până azi nu s-a mai auzit nimic despre acest dosar.

Cu ce s-a făcut remarcat Liviu Rusu

Cu geaca şi pardesiul din piele neagră, costumul nefiind preferatul său, cu reputaţia de om care nu răspunde niciodată la telefonul mobil şi nu e de găsit nicicând în sediul CJ, cu refuzul de a organiza măcar o singură conferinţă de presă în trei ani şi jumătate de mandat în fruntea CJ, cu armata de consilieri inutili şi administratori publici plătiţi cu bani grei de la buget, cu conacul de la Ragla, cu colecţia de jeep-uri, cu lecţiile de morală creştină, valabile doar în cazul altora, al său niciodată şi cu investiţia discretă în presă de partid, un caz fără precedent în ultimii 20 de ani.

 Un material de Cristiana Sabău

   

2 comentarii

  • Eu nu inteleg nimic in acest demers al dvs. Nu spuneti nimic nou, ci doar relatati ceva ce s-a intamplat in trecut. Normal era sa cautati, sa scormoniti si sa demonstrati asa-zisele abuzuri ale presedintelui CJ, nu doar sa speculati. Asta poate face oricine, pe baza amintirilor. Nu stiu unde se incadreaza articolul, ca stire nu e , ancheta nu e opinie nu e. Ceva de umplutura mai degraba, nimic nou.

    • Aşa o fi. Aţi vrea să mă substitui procurorilor şi să fac anchete în locul lor? Tot ce pot face este să păstrez vie memoria oamenilor care uită mult prea repede şi mult prea uşor. Trebuie ca cineva să le aducă aminte, iar eu cred că acesta este rolul presei: să le aducă oamenilor lucrurile în faţa ochilor, iar ei să judece. Fiecare să înţeleagă ce poate. Dumneavoastră aţi înţeles că demersul nu a avut niciun rost, dar nu ştiţi ce au înţeles alţii şi farmecul lucrurilor e dat de faptul că nu veţi şti niciodată.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS