Actualitate Economie

Agricultura judeţului Bistriţa-Năsăud, subvenţionată într-un an cu 65 de milioane de euro

Agricultura judeţului Bistriţa-Năsăud a fost subvenţionată, anul trecut, cu peste 65 de milioane de euro. Majoritatea banilor au intrat deja în conturile fermierilor, APIA mai având de făcut plăţi de circa 10 milioane de euro aferente anului 2015. Anul acesta, intervin câteva schimbări în finanţare.

Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că, aferent anului 2014, până în prezent, APIA Bistriţa-Năsăud a făcut plăţi pe toate schemele şi tipurile de sprijin pe care le gestionează în valoare de 55,5 milioane de euro.

„La fermierii care deţin ovine şi caprine vor intra acum în conturi banii. Trezoreria a fost alimentată şi subvenţiile vor intra în conturile celor 2505 de fermieri din judeţ spre sfârşitul săptămânii. Ei au solicitat bani pentru 13.451 de capete de oi şi capre, iar suma care s-a stabilit pentru fiecare animal este de 28,08 lei”, a spus şeful APIA BN.


Totodată, a mai spus el, în curând vor fi făcute plăţile naţionale tranzitorii şi pentru bovine. Banii vor intra în conturile a 7665 de fermieri bistriţeni care au 48.797 de capete. Subvenţia fiind de 400 de lei, suma totală la nivel de judeţ va fi de 19,5 milioane de lei.

Aferent anului 2014, fermierii trebuie să mai primească ajutorul specific pentru vaci din zona defavorizată. Este vorba de 7531 de fermieri care au solicitat subvenţii pentru 30.819 capete bovine. Întrucât se estimează că ajutorul va fi de 90 de euro, în judeţ vor mai intra 12,3 milioane de lei. Bani vor mai primi şi 1700 de fermieri care cresc 202.000 de capete de oi în zona defavorizată. Alocarea în cazul lor este de 3 milioane de lei.

În ce-i priveşte pe cei 372 de fermieri înscrişi în sistemul de îmbunătăţire a calităţii produselor agricole în agricultura ecologică, aceştia nu ştiu exact cât vor primi întrucât nu se cunoaşte deocamdată cuantumul alocat domeniului.

„Cu toate aceste plăţi, se estimează că, prin APIA Bistriţa-Năsăud s-au alocat 65 de milioane de euro bani aferenţi anului 2014″, a spus Florin Căpraru.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud a spus şi care sunt noutăţile din acest an privind subvenţiile.

„De anul acesta, localizarea suprafeţelor pe care fermierii le deţin se va face fără echivoc, ceea ce înseamnă că toleranţa maximă admisă privind digitizarea suprafeţelor va fi de maxim 0,75 m. Dacă vor apărea suprapuneri, supradeclarări pe care noi le vom constata prin controale administrative vor apărea şi penalităţile de rigoare. Am solicitat în întâlnirile pe care le-am avut atât eu, cât şi colegii mei cu fermierii să facă în aşa fel încât să-şi identifice foarte bine suprafeţele fiindcă şi debitele care au fost constituite în anii precedenţi s-au datorat nu faptului că dânşii nu utilizau în mod legal o anumită suprafaţă sau că nu şi-ar fi lucrat terenurile – cred că se vede că terenurile sunt mai bine lucrate decât la începutul subvenţionării lor – însă nu îşi găseau efectiv localizarea în sistemul informatic. Cu ocazia asta trebuie să facă măsurători în teren, să apeleze la cine îi poate ajuta, iar când vin la APIA trebuie să facă o digitizare corectă. Exista o practică care nu spun că se va curma odată cu anul 2015: în general, funcţionarul îi digitiza terenul şi nu este corect fiindcă lucrul acesta trebuie să îl facă fermierul”, a spus Căpraru.

O altă noutate a acestui an este că vor fi şapte tipuri de scheme de plăţi. „Va rămâne cea care o ştie toată lumea: plata unică pe suprafaţă. Mai apar ajutoare naţionale de tranziţie atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, va apărea un concept nou de plată redistributivă pentru fermele care au între 5 şi 30 de hectare, cu suplimentarea sumei de 40 de euro la hectar, va apărea o plată simplificată pentru micii fermieri, alta pentru tinerii fermieri sub 40 de ani şi o plată de înverzire, adică pentru practici prielnice pentru climă şi mediu. Fermierii nu prea ştiu ce să facă cu ele la ora aceasta, dar noi am încercat să îi conştientizăm şi să îi instruim”, a spus Florin Căpraru.

În ce priveşte plata simplificată pentru micii fermieri, preponderenţi în judeţul nostru, Florin Căpraru a spus că ea va fi de 1250 de euro subvenţie totală: „Am făcut o statistică la nivel de judeţ şi am aflat că, dintre cei 37.000 de fermieri, sunt 25.880 care se încadrează sub 1250 de euro. Le recomand să acceseze această plată simplificată fiindcă vor scăpa de controale. Nu mai trebuie să se supună normelor de ecosecuritate şi cerinţelor de înverzire. Cu alte cuvinte, singura lor obligaţie este să-şi păstreze acea suprafaţă cu care intră în 2015 încă 5 ani, să nu o diminueze şi să nu o divizeze şi atunci vor primi suma exact în fiecare an. Şi pentru noi va fi foarte simplu fiindcă din computer se va vedea exact unde se încadrează cu nivelul sumei. Dacă dânşii sunt de acord şi nu îşi schimbă opţiunea, atunci nemaiavând eşantioane de control pe tema aceasta, în perioada controalelor nu vom mai fi aglomeraţi cu deplasări şi căutări de parcele”, a spus el.

Întrucât în judeţ sunt 4100 de fermieri sub 40 de ani, ei vor lua bani mai mulţi. „Ei vor putea beneficia, dacă se instalează ca şefi de exploataţie, de 25% în plus în ce priveşte cuantumul subvenţiei”, a declarat el.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS