Actualitate

Adrian Moldovan despre naturalizări și decăderea sportului. ”Au trecut acele vremuri”

Directorul CSM Bistrița, Adrian Moldovan, a spus care este poziția sa vizavi de naturalizarea sportivilor din diferite țări și a vorbit despre problemele cu care se confruntă în acest moment sportul românesc, în condițiile în care la JO de la Rio s-au obținut doar cinci medalii.

”Sunt membru în Consiliul Director al FR de Tenis de Masă, am avut astfel de discuții, dar cu marea majoritate am hotărât să nu naturalizăm ci să creștem și să jucăm cu sportivii autohtoni. Suntem printre singurele țări care nu avem jucători naturalizați la acest sport, este un mare merit. Nu știu ce satisfacție am avea dacă ar juca pentru noi trei chinezoaice, eu unul n-aș avea nicio satisfacție, chit că poate am ieși campioni mondiali. Am jucat o finală cu Germania când au avut în lot cinci chinezoaie, plus un întreg staff. Ce se poate pune în discuție vizavi de acest aspect este poate aducerea de parteneri de antrenament asiatici, dar de naturalizat, cel puțin din punctul meu de vedere, nu.

Această ediție a JO a fost extrem de săracă pentru delegația României, este un moment foarte greu prin care trece sportul românesc și trebuie luate măsuri pe termen lung. Se vorbește mult prea mult de restructurăroi și reorganizări, când lucrurile sunt simple: trebuie investit în bază, începând de jos, dacă ne dorim să avem sportivi peste 8-12 ani. Un simplu exemplu, l-am spus și la București. Atâta timp cât banii de selecții merg la federații, nu știu cum se pot crește sportivi, pentru că baza o reprezentăm noi, cluburile. Singurul loc unde fac selecții federațiile este la nivel de loturi naționale, din sportivii crescuți la noi. Adrian Crișan s-a antrenat zece ani la Bistrița cu domnul Bozga, zece ani de muncă până a ajuns la un nivel de lot național. Pe Răzvan Martin l-am adus la 9 ani din Cluj, a reușit să ia medalie olimpică la 21 de ani. Gabriel Sâncrăian a venit la Bistrița la 11 ani, a luat medalie olimpică la 28 de ani. Sunt urcușuri și coborâșuri pe care numai cluburile le pot gestiona. Când o să se înțeleagă că trebuie să investim în bază și să oferim condiții cluburilor să facă aceste selecții, atunci vor fi rezultate. Procentul de pierdere de la selecție până la performanță este de 90%. Au trecut vremurile când copilul venea la sport pentru o ciocolată și pentru că nu avea altceva de făcut. Dacă vrem să recunoaștem, dacă nu… Când competiția națională are un nivel scăzut, nemaifiind tentantă, pe plan internațional nu putem fi puternici. Poți face asta doar motivând sportivii. Cu un plan generos și bine pus la punct putem reatrage copiii către activitatea de performanță”.

El a menționat că medaliatul cu bronz la JO de la Rio, Gabriel Sâncrăian, așteaptă încă rezultatele controalelor antidoping și validarea oficială a rezultatelor: ”Ăsta este sistemul, se poate întâmpla orice, așteptăm. Credeam că până acum vor veni rezultatele oficiale, care să confirme sau să infirme rezultatul său”.

1 comentariu

  • Inainte de a deschide gura invata sa conduci masina si sa respecti cele mai elementare reguri de circulatie. Prima oara ai lovit o masina la francesca si a doua oara ai facut pe grozavu in viisoara. Despre sport? la fotbal si la curve se pricep toti! Tu la ce altceva te pricepi?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS