Actualitate Cultură

Actorul Marcel Iureş, la Bistriţa pentru Ziua Arborelui: E obligatoriu să punem înapoi pădurile

Dacă voluntariatul a fost un cuvânt oarecare, Tăşuleasa Social l-a transformat într-unul cu sens. Dacă Ziua Arborelui nu a existat, a fost inventată după reţeta cu care ne-a obişnuit Alin Uhlmann Uşeriu: entuziasm, bună organizare, prietenie şi magnetismul care l-a adus la Bistriţa pe însuşi Marcel Iureş.

Dacă cineva are nevoie de o doză de optimism trebuie să caute locul potrivit din care să se alimenteze. Asociaţia Tăşuleasa Social este locul perfect. Au simţit din nou lucrul acesta toţi cei care sâmbătă dimineaţa s-au adunat în curtea Vămii Bistriţa de unde s-a plecat pe trasee, de data aceasta nu cu daruri de Crăciun, ci cu puieţi.

„Eu îmi doresc să fie o zi foarte frumoasă pentru că e momentul să vedem dacă putem face şi altceva decât să Alin Arboredistribuim cadouri. Voluntarii de la Camionul de Crăciun sunt aici, puieţii sunt aici pentru Ziua Arborelui. E o zi a arborelui pe care am declarat-o noi, cei de la Tăşuleasa Social. Cred că mai sunt multe zile ale arborelui şi ar trebui să fie în fiecare localitate. Sperăm să plantăm 8,9 hectare, cam atât am estimat, dar, dacă s-ar face asta la nivel naţional, ar fi minunat. Aşa cum se ştie, se vorbea despre soldatul voluntar, dar acum voluntariatul a devenit un substantiv. Trebuie să ne intre foarte bine în cap că putem face lucruri comunitar nu numai pentru noi, ci şi pentru cei care vor veni după noi. Nu cred că vom sta la umbra acestor copaci, dar acesta este voluntariatul: să faci lucruri unde ştii că nu vei sta niciodată la umbră”, a spus Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Minunat este că, deşi în iarnă au primit daruri puţin peste 20.000 de copii din mai multe judeţe, sâmbătă, de Ziua Arborelui, vor fi plantaţi cu 10.000 mai mulţi puieţi. „Acest lucru ne bucură foarte mult. Mulţi au spus să facem o acţiune şi mai mare, nici nu aşteaptă puieţii de la noi. Supriza mare a venit de acolo de unde nu am fost niciodată cu Camionul de Crăciun. Ei au spus că vor să participe la acţiunea aceasta. Este molipsitor ce facem noi şi lucrul acesta ne bucură foarte mult. Dacă măsurăm dintr-un punct în altul, sunt cam 300 de kilometri unde sunt copii gata să planteze, gata să facă lucrul acesta. Nu e peste puterile lor fiindcă fiecare copil plantează unul până la 5 puieţi. Noi ne organizăm aşa şi atunci când împărţim daruri, şi când plantăm sau curăţăm de gunoaie un râu. Voluntariatul e la fel: să tragem toţi la aceeaşi funie şi să mergem puţin mai departe şi urcăm câte o treaptă”, a adăugat el.

Profesorul universitar Mircea Miclea de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, fost ministru al Educaţiei şi membru în Miclea Iuresbordul Tăşuleasa, nu a putut lipsi nici el de la acţiunea de sâmbătă.

„Mă bucur că sunt atât de mulţi copii care multiplică ceva ce noi am început. E o activitate formidabilă, prima de acest fel din România. Ar trebui să ia exemplu de la această activitate orice judeţ care vrea să-şi cultive copii pentru voluntariat şi să facă educaţie ecologică. Se face prin activităţi efective, nu prin cursuri în sala de dclasă. Cred că acţiunea va face sens şi că începe să le pese copiilor de comunitatea din care fac parte, iar lucrul acesta este esenţial. Dacă fiecare dintre noi începe să se gândească nu numai la agenda lui personală, ci şi a societăţii din care face parte, ţara aceasta o va duce, cu siguranţă, mai bine”, a spus Mircea Miclea.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

În aplauzele tuturor, la Vama Bistriţa a ajuns şi actorul Marcel Iureş, voluntar al organizaţiei Tăşuleasa Social de peste 10 ani.

„Nu e o alegere să fiu aici. E obligatoriu să punem înapoi pădurile, cu copiii, cu adulţii, cu ministerul şi fără minister. Se pare că merge mai bine fără minister. Sunt voluntar Tăşuleasa Social de zece ani.  Ce se întâmplă azi e un lucru foarte bun, minunat. Care e scopul? Să demonstrăm că lucrul acesta se poate, e absolut necesar. Prin mărime şi entuziasm s-a atins o masă critică care, după părerea mea, ar trebui să semnalizeze autorităţilor că e o nevoie disperată de aşa ceva.  Voluntariatul e o stare de spirit. El se activează ca stare, ca entuziasm, ca datorie pe o porţiune în derivă, cum e starea pădurilor. Nu facem altceva decât să compensăm ceva ce cu bani, cu programe, nu se face”, a spus Marcel Iureş.

Actorul a anunţat că  merge pe toate rutele din judeţ ca să se întâlnească cu toţi copiii care participă la acţiune.

AICI O GALERIE FOTO DE LA ACȚIUNEA DE PLANTARE SIMULTANĂ ORGANIZATĂ DE ”ZIUA ARBORELUI”

arbore 5 arbore 4 arbore 6 arbore 2 arbore 7 arbore 3 arbore 8 arbore 1

1 comentariu

  • Foarte bine ca se actioneaza pentru reimpadurire.
    Dar e bine ca niste hoti, niste misei, niste venetici au taiat paduri pe mii de hectare, paduri virgine care nu se mai refac decit in SUTE de ani ?
    E bine asa ?
    E bine ca iesim la o activitate colectiva. Luam aer curat, facem miscare, socializam…e bine , dar padurile se taie in continuare , iar replantarile astea se evidentiaza in sute de ani ! Cu asta cum se rezolva ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS