Actualitate Economie

Comună bogată cu copii săraci? De unde provin cei mai mulţi liceeni care au cerut bani de liceu

Peste 1600 de liceeni din Bistriţa-Năsăud au cerut bani de la stat ca să-şi poată continua studiile invocând „situaţia materială precară”. Cei mai mulţi învaţă la şcoli de pe Valea Someşului Mare de unde adulţii au plecat cu miile în străinătate, iar acasă au declarat că nu au venituri. Aşa că pot primi ajutoare.

Ministerul Educaţiei a publicat pe portalul dedicat programului lista beneficiarilor înainte de contestaţii. În dreptul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt trecute 1689 de nume de liceeni care vor primi în acest an şcolar ajutoare de la stat ca să nu abandoneze şcoala.

Cele mai multe cereri s-au înregistrat la liceele din Năsăud, Beclean şi Sîngeorz-Băi. Astfel Colegiul Economic Năsăud au fost depuse 147 de cereri, la Colegiul Naţional “George Coşbuc” Năsăud 105 cereri, la Liceul Teoretic “Solomon Haliţă” din Sîngeorz-Băi un număr de 135 de cereri, iar la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean 103 cereri.


La polul opus, se află Liceul Tehnologic Târlişua cu 10 cereri, Liceul de Muzică “Tudor Jarda” Bistriţa cu 11 cereri şi Liceul Tehnologic Forestier Bistriţa cu 14 cereri.

În ce priveşte situaţia pe localităţi, cei mai mulţi solicitanţi de burse sunt din Feldru, 90 la număr, comună din care au plecat la muncă în străinătate mii de localnici. De regulă, ei declară că, în ţară, nu au deloc venituri, ceea ce îi face să beneficieze de ajutoare sociale, deşi e evident că nu au nevoie de ele. E de ajuns să traversezi satul de la un capăt la altul şi să vezi că rareori găseşti o casă veche fără maşină parcată în faţa ei, de regulă cu numere străine. Din satul Nepos, de exemplu, 28 de liceeni au cerut bani de liceu, cu mult mai mulţi faţă de Dumitriţa (o singură cerere) care e evident o localitate mult mai săracă. Însă, dacă legea permite, oamenii profită din plin de lacune.

Conform regulamentului, bani de liceu primesc elevii cu situaţie materială precară. Ajutorul are o valoare de 180 de lei pe lună, de el putând beneficia elevii care provin din familiile ale căror venituri medii brute, pe membru de familie, în ultimele trei luni dinaintea celei în care a fost depusă cererea, au fost de maximum 150 de lei.

Bani de liceu mai primesc şi elevii aflaţi sub o măsură de protecţie, sau aflaţi sub tutelă ori curatelă (n.r. – situaţie în care o altă persoană decât părintele sau tutorele este mandatată să gestioneze o situaţia în numele şi pentru minor. De exemplu, dacă părintele sau părinţii sunt incapabili să gestioneze îngrijirea copilului din cauza unor boli, sau dacă părinţii lipsesc de acasă şi nu au lăsat un mandatar general care să reprezinte interesele legale ale minorului).

La stabilirea venitului brut se iau în calcul doar veniturile cu caracter permanent, adică: salariile, veniturile din activităţi independente, pensia alimentară, pensia, pensia de urmaş, chiriile, dividentele, alocaţia de plasament, tichetele de masă şi tichetele cadou.

Important de ştiut este că între aceste venituri nu sunt incluse alocaţiile de stat, alocaţiile suplimentare, ajutorul de şomaj, bursele de studii, bursele sociale, precum şi alte categorii de ajutoare sociale financiare acordate elevilor.

Îna cest an şcolar, cererile de obţinere a burselor sociale şi a actelor care fac dovada veniturilor obţinute de familiile elevilor au putut fi depuse chiar din prima zi de cursuri, însă data limită a fost 1 octombrie. La fel ca şi anul trecut, există şi câteva „criterii subsidiare” pentru departajarea elevilor consideraţi eligibili pentru bursa „Bani de liceu”: domiciliul (având prioritate elevii din mediul rural), statutul juridic (au prioritate orfanii, urmaşii eroilor revoluţiei, persoanele cu anumite boli) media generală a anului şcolar precedent şi numărul de absenţe nemotivate înregistrate de solicitant.

Verificarea dosarelor s-a făcut în perioada 1 – 23 octombrie, iar în 28 octombrie a fost afişată lista beneficiarilor. Contestaţiile pot fi depuse între 28 octombrie şi 2 noiembrie, iar lista finală a beneficiarilor bursei lunare de 180 de lei va fi afiţată pe 6 noiembrie.

5 comentarii

  • Parintii trebuie sa declare ca nu au venituri, legea nu specifica in tara sau in strainatate. Uneori elevii aduc declaratii de la notari, semnate zice/se de parintii, desi acestia sunt in strainatate, nu se stie cum au aparut in fata notarului. De asemenea, dirigintii trebuie sa semneze pe copiile actelor de identitate si sa scrie ,,conform cu originalul – asta presupune a vedea actele in original….. . Ca urmare, nu doar parintii si copiii sunt de vina ca unii elevi, care evident, nu ar trebui sa beneficieze de acest ajutor, iau totusi niste bani care ar putea fi folositi in alta parte.
    In plus, nu se iau in considerare subventiile de la APIA, iar elev cu 7000 euro, cu o gramada de animale, cu doar un frate, ia bani de liceu, folosindu-i evident ca bani de buzunar. Romania – tara tuturor posibilitatilor!!!

  • Nu e normal ca un elev care invata sa primeasca bursa de studiu de 35 lei si unul care ,,trage mata de coada” (doar sa nu aiba absente , nota scazuta la purtare si venitul declarat sub limita impusa), a primeasca 180 lei !
    Foarte mare greseala ! Nu se incurajeaza performanta ci ,,fentarea statului” !

  • De ce nu publicati si un articol cu faptul ca elevii din feldru studenti la nasaud au si rezultate fff bune.Si faptul ca oamenii si-au facut casa ccum si-au dorit e pt ca au lucrat in strainatate si poate momentan sunt in tara pt ca s-au intors la viata grea,,nicaeri nu-i ca acasa,, si poate nu le merge la fel de bine.Faptul ca vedeti o casa,,vila,, nu imseamna ca oamenii aia mai castiga bani cum au castigat cumva.Multi au facut casele cu banii din strainatate si s au intors aici pt a-si trai batranetea pe un salariu de 800-1000lei…putin,asa ca au dreptul ca copiii lor sa ia bani de liceu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS