Actualitate

Abateri la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud. Corpul de control al primului ministru a sesizat DNA

Corpul de control al premierului a făcut verificări la Direcţiile Silvice din mai multe judeţe, inclusiv Bistriţa-Năsăud, cu privire la valorificarea produselor fondului forestier (2009-2012). Deoarece au rezultat indicii privind acte care pot întruni elementele unor posibile fapte de natură penală, a fost sesizată DNA.

Din dispoziţia premierului, Corpul de control al primului ministru a efectuat verificări la Direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, unităţi fără personalitate juridică din structura Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în legătură cu verificarea respectării dispoziţiilor legale referitoare la valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea entităţilor controlate.

Sinteza rapoartelor redactate în ianuarie este prezentată de Guvern în contextul acţiunilor de protest din ţară pe tema defrişărilor şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009 – 31 decembrie 2012.

”În urma verificărilor, au fost constatate următoarele nereguli şi încălcări ale dispoziţiilor legale:

Alocarea unor volume de masă lemnoasă către Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, de la alte direcţii silvice, şi exploatarea acestora prin intermediul unor operatori economici

În perioada 2009-2012, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a beneficiat de suplimentarea volumelor de masă lemnoasă de la alte direcţii silvice, în baza hotărârilor Consiliului de Administraţie al Romsilva, ca urmare a solicitărilor transmise către Romsilva, de către Direcţia Silvică. Principalele motive invocate de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud în adresele prin care au solicitat alocarea, respectiv suplimentarea volumelor de masă lemnoasă de la alte direcţii silvice au fost următoarele: resursele limitate de fond forestier aflat în administrarea direcţiei silvice, insuficiente pentru realizarea indicatorilor avuţi în vedere la întocmirea bugetelor anuale de venituri şi cheltuieli, funcţionarea în cadrul direcţiei silvice a unui sector de exploatare specializat, cu personal calificat, disponibil să execute lucrări de exploatare a masei lemnoase, apariţia unor evenimente naturale (doborâturi de vânt şi rupturi de zăpadă) în urma cărora au rezultat produse accidentale în partizile aflate în exploatare.

Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a fost singura direcţie silvică din cadrul Romsilva care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere.

Cu toate că alocarea masei lemnoase de la alte direcţii silvice s-a realizat şi în vederea exploatării acesteia de către Secţia de exploatare, întreţinere şi reparaţii utilaje Bistriţa, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a exploatat cu preponderenţă, în procent de 68,34%, această masă lemnoasă prin intermediul unor operatori economici cu care a încheiat contracte de prestări servicii de exploatare forestieră.

La Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud s-a constatat că unele documente de calificare depuse de către unii operatori economici nu au fost completate în conformitate cu cerinţele prevăzute în caietele de sarcini, constându-se faptul că o parte din cei care au depus documentaţia de preselecţie nu au menţionat, în mod expres, în cererea de înscriere la licitaţie, partizile şi volumul total de masă lemnoasă pentru care doreau să liciteze, deşi aveau această obligaţie prevăzută în caietele de sarcini.

Tot la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud au mai fost identificate situaţii în care, prin cererea de înscriere la licitaţie, un operator economic a solicitat să participe la licitaţie pentru anumite partizi, iar în procesul verbal de preselecţie a fost consemnat faptul că acesta s-a înscris la licitaţie pentru alte partizi (care nu au fost însă menţionate în cererea de înscriere), acestuia fiindu-i atribuite şi partizi pentru care nu s-a înscris la licitaţie.

Astfel, prin cererea înregistrată cu nr. 928/28.02.2012 la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, societatea Pistrele SRL a solicitat înscrierea la licitaţia din data de 02.03.2012, pentru partida nr. 196/375820, însă în procesul verbal de preselecţie nu a fost menţionată această partidă, iar în procesul verbal, încheiat cu ocazia şedinţei de licitaţie, s-a consemnat faptul că, la preselecţia din data de 28.02.2012, societatea Pistrele SRL s-a înscris şi a fost admisă să participe la licitaţie pentru partizile menţionate la poziţiile 2, 3 şi 4 din lista de licitaţie, partizi care nu erau nominalizate în cererea de înscriere.

Admiterea la licitaţii a unor operatori economici care nu au prezentat atestatul de exploatare

La Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud s-a constatat că reprezentanţii societăţii Leomina Agroprod SRL Feldru au depus, la data de 19.05.2009, în vederea înscrierii la licitaţia din data de 22.05.2009, documentul intitulat „certificat de atestare seria C nr. 07402/24.2008” care, potrivit adresei Departamentului pentru ape, păduri şi piscicultură nr. 12607/CD/21.08.2014, transmisă Corpului de control al primului-ministru, nu a fost emis de către Comisia de atestare a agenţilor economici în activitatea de exploatare forestieră pentru societatea Leomina Agroprod SRL, ci pentru societatea Marginea Mugur SRL. 

Potrivit aceleiaşi adrese, societatea Leomina Agroprod SRL nu a deţinut un certificat de atestare în activitatea de exploatare forestieră până la data de 25.02.2010, când i s-a emis Certificatul de Atestare Reatestare seria A nr. 3983/25.02.2010, valabil până la data de 25.02.2012. Reprezentanţii societăţii Leomina Agroprod SRL au depus certificatul de atestare/reatestare seria C nr. 07402/24.1.2008 şi la data de 09.02.2010, în vederea înscrierii la licitaţia din data de 12.02.2010, organizată de către Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud. Potrivit menţiunilor din acest înscris, acesta era valabil până la data de 24.1.2010, dată anterioară momentului desfăşurării preselecţiei. Cu toate acestea, comisia de preselecţie a acceptat participarea societăţii Leomina Agroprod SRL la licitaţie, sub rezerva prezentării la ridicarea autorizaţiei de exploatare, în cazul adjudecării, a noului atestat de exploatare, în curs de emitere. Prin urmare, s-a constatat faptul că membrii comisiei de preselecţie au admis societatea Leomina Agroprod SRL pentru licitaţia din data de 12.02.2010 în condiţiile în care aceasta nu a depus un atestat de exploatare valabil.

Admiterea la licitaţii a unor societăţi care aveau datorii la bugetul general consolidat al statului

La Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud s-a constatat că un număr de 14 operatori economici au fost admişi să participe la licitaţii cu toate că la data preselecţiei înregistrau datorii către bugetul de statExemplificăm, în acest sens, societatea Leomina Agroprod SRL care la data preselecţiei (03.08.2010) aferente licitaţiei din data de 06.08.2010, avea datorii către bugetul de stat în cuantum de 91.453 RON.

Întocmirea incorectă sau incompletă a unor procese verbale ale şedinţelor de preselecţii sau licitaţii

La Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud s-a constatat că o parte din procesele verbale încheiate cu ocazia şedinţelor de preselcţie a agenţilor economici înscrişi la licitaţia de masă lemnoasă pe picior nu au fost completate la toate rubricile prevăzute în formularele utilizate sau nu au fost completate în conformitate cu datele consemnate în cererile de înscriere şi în dosarele de preselecţie depuse de către agenţii economici.

”Având în vedere faptul că au rezultat indicii privind acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în declaraţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu), Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând ca aceasta sau, după caz, instanţele de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei”, se arată în raportul Corpului de control al premierului.

Aici în întregime rapoartele de control

15 comentarii

  • La toate ocoalele silvice e la fel sau mai rău. Averile pădurarilor cine le verifică să vadă cum se scaldă în averi de zeci de mii de euro din salarii de 1000 ron.

  • alooo DNA verificati padurarii care sunt prosti ca noaptea si au averi nejustificabile!Controlati ocoalele silvice nu doar directia silvica

  • Verificati-l pe dedean care face legea lemnelor de foc. Are patru ajutori de padurari care la randul lor au cate alti 4 fiecare cu tractoare si carute!!!

  • Doamna Cristiana, eu locuiesc la Livezile,si acolo este o casa a Directiei Silvice, care arata sub toata critica. O foloseste, mai bine spus isi bate joc de ea un padurar din Livezile, Dan Ioan, nu stiu daca plateste ceva, dar casa este praf.Aceasta casa s-a facut cu munca oamenilor din Livezile, cu munca patriotica, de ce este lasata la mana cuiva … Am intrebat o data pe primarul Simionca, si stiti ce mi-a spus, sa-mi vad de treaba, ca Nelu Dan este omul lui, si vrea sa cumpere casa…bine dar daca vrea sa o cumpere de ce o lasa sa se distruga, sa scada din pret, de ce imobilele ridicate prin munca comunitatii sunt vandute dupa ce se lasa in paragina…va rog, dumneavoastra puteti afla despre ce este vorba si informa opinia publica, va rog, ma doare sa o stiu asa, fiecare cetatean din Livezile are dreptul la o particica din casa respectiva, nu numai Dan Ioan, care este numit in Livezile,,hotul,, si intradevar porecla nu este departe de adevar…

  • Ioana, si eu sunt din Livezile, si adesea mi-am pus aceasta intrebare, pentru ca Nelu Dan desi are casa langa aceasta isi tine acolo lemnele, porcii, si toate mizerile, eu lam intrebat o data, si mia zis ,,casa este a mea, o iau la fecior,, dar pentru Dumnezeu, nu si-au luat destule aceasta familie Dan, dar altceva am vrut sa arat, un apartament din bolcul de la strada construit tot prin munca comunitatii, ce a fost dat pe vremea lui Tica cu chirie unui politist, a fost vandut cica la licitAtie de Simionca domnului Simionca de la Firma Indemanarea, de ce, de ce nu a fost vandut cu banii in rate unui localnic, pentru ca nu Simionca de la Indemanarea a lucrat la el< nici primarul simionca care a avut si el un apartament pe care dupa ce la cumparat cu sprijinul lui tica neamt< la vandut la suprapret si asta nu mi se pare normal< pe nimeni nu intereseaza< primarul asta a vandut tot<absolut tot<de fapt vorba romanului o generatie strange si una distruge< tica o strans si simionca o vandut tot

  • Toate hotiile de la Dir Silvica BN poarta un nume :IVAN GHEORGHE ,sponsor oficial la toate partidele.Un biet coate goale ,venit in urma cu 15 ani din maramures, si prin hotie,coruptie,taiere ilegala de padure azi este unul din cei mai bogati.Asta cu sprijinul lui Oltean, Tintean si Radu M. Palatele celor amintiti ,ar trebui sa poarte un bener :AICI SUNT PADURILE DUMNEAVOASTRA!

  • In sfirsit,poate reusesc si eu macar sa particip la licitatie,fara sa fiu nevoit sa dau20% asa cum spunea Petrica Scridon(patron Leomina Feldru) ca a cotizat la Ivan.

  • Uitativă în ce gepuri se plimbă nişte muți de pădurari ce concedii fac prin străinatate şi ce averi colosale au de unde dacă nu din furt? Vede toată lumea numai cine trebuie nu ,ce fac instituțile statului sunt mînă în mînă cu iei? Amărîti de oameni muncesc pt. 1000 de ron pe lună iar Mutii ăştia îi fură în zece minutè tăind lemne de prin pămînt cu nişte proşti cu 4 clase care ştiu să sape cu sapa de laz.

  • Pe pădurarii cu banzic în curte nu îi vede nimeni de ex pe păduraru Prigon de la Bistrița Bîrgăului care are banzic neautorizat după casă şi źeci de metri cubi de lemn pe care îi cară noaptea din Colibița şi îi taie ilegal. Ocolu Joseni nu ştie nimc sau nu vrea să ştie? Transportă toată noaptea cu un gip cu numere de anglia lemn furat şi ziua cherestea taiată ilegal fără să îl verifice nimeni garda de mediu îl întreabă ce face cu rumeguşu şi deşeurile de lemn? Are angajați legali sau slugi din moldova? Nu ştie comuna joseni ce face acest „paznic” al pădurii cu lemnul comunei?

  • Aceiasi situatie si la Feldru.Leomina are activitate de transport,dar participa ilegal la licitatii si la Ocolul Silvic Feldru unde responsabil cu paza este Runcan Octavian ,care detine si gater ,intre Feldru si Ilva Mica.Tot ce se taie ilegal se duce la gaterul lui,adica,,el centreaza,el da cu capul”.Am crezut ca vinovat era si Buftea si nu l-am mai votat ,dar acum e hotie pe fata de o mie de ori mai mare.Mi-am cumparat oi ca nu mai incapeam deMIS ,FRA,JAK,LEOMINA. S.A.

  • Dar un alt padurar tot de la Ocolul Josenii Birgaului cu avere, care isi petrece concediile prin strainatate, prins la braconaj, dar scapat basma curata, Dan Iuliu, din Rusu Bargaului, mare mahar, plin de ifose si banii, de ce nu-i verifica nimeni, sa vada cum si-au dobandit averea, dintr-un salar de la stat
    haideti cu toti sa facem opinie comuna sa fie demascati toti, sa fie cercetati toti, sa dea socoteala pentru averile dobandite ilegal, sa li se ia ce nu pot dovedi cu acte

  • Măi oameni tot ce se fură se fură cu acordul pădurarilor, pentru ce au statii de emisie recepție pe jeepuri să comunice cu urşii? ANI cînd verificați averile academicienilor din silvicultură o să vă cruciți. Au furat şi fură pe rupte nimeni nu le face nimic deocamdată dar mai speram că le vine vremea pt. explicații şi confiscarea averilor făcute din lemn furat. Toată lumea vede numai instituțile abilitate nu oare nu citesc presa niciunul dintre cei în funcți de conducere?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS