Actualitate

A venit Crăciunul în Bistriţa-Năsăud. Ce amintiri îi stârnesc tradiţiile preşedintelui CJ, Radu Moldovan

Meşteri populari, mici întreprinzători locali, colindători şi multe oficialităţi au participat vineri seara la deschiderea oficială a evenimentului "Crăciun în Bistriţa-Năsăud", organizat de CJ şi găzduit de Complexul Muzeal. Preşedintele Radu Moldovan a devenit nostalgic aducându-şi aminte de de copilărie.

La deschiderea târgului „Crăciun în Bistriţa-Năsăud” au participat preşedintele CJ, Radu Moldovan, cei doi vicepreşedinţi, Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, directorul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş, al Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, primarul din Prundu Bârgăului, alte oficialităţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a fost cel care i-a întâmpinat cu un cuvânt de bun venit pe toţi cei care au trecut pragul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud să celebreze împreună „Crăciunul în Bistriţa-Năsăud”.


„Ne cerem scuze că nu am reuşit să programăm şi nişte zăpadă. Eu îmi aduc însă aminte de copilăria mea, petrecută nu departe de Bistriţa, în Chintelnic, în care am prins o iarnă în care părinţii mi-au cumpărat bocanici noi şi i-am umplut de tină (regionalism pentru noroi -n.r.). Pe străzile Chintelnicului nu era iarbă ca aici, în curtea muzeului, era tină. Revenind însă la evenimentul la care ne aflăm, vreau să le mulţumesc colegilor mei care, împreună cu CJ, au organizat acest proiect care aş vrea să continue. Sper ca bunul Dumnezeu să ne dea, din când în când, şi puţină zăpadă pentru că lucrurile vor arăta cu mult mai bine şi mai frumoase. Mă bucur să văd copii şi tineri care îmbracă portul popular şi continuă tradiţiile. Îmi aduc aminte de perioada în care eram ca ei. Nu purtam costum popular, aveam bocanci, o pereche de pantaloni, un fâş, o şapcă în cap şi o straiţă (regionalism pentru traistă -n.r.), eu întotdeauna pe cea mai mare. Aşa mergeam la colindat. Când ajungeam la jumătatea satului, noroc cu bunicul care venea să-mi golească straiţa că nu o mai puteam duce. Atunci nu erau nici ciocolăţele, nici mere, erau Eugenii şi nuci, iar napolitanele erau o raritate. Când le primeam, nu le puneam în straiţă, le mâncam direct. Era foarte frumos şi nu ratam nicio casă. De dimineaţă şi până în noapte colindam tot satul. Atunci când începea seara, noi mergeam spre casă, începeau tinerii, iar spre miezul nopţii începeau să colinde însuraţii, iar tinerii se duceau acasă. Încet-încet, tradiţiile s-au pierdut şi mă bucur că le recâştigăm. Pentru aceasta aş vrea să vă felicit pe toţi care vă ocupaţi de aceşti tineri minunaţi care acceptă să îmbrace din nou straiele populare şi să ne aducă din nou aminte de tradiţiile noastre”, a spus Radu Moldovan, care a declarat deschis evenimentul „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”. (GALERIE FOTO)

Încă de vineri seara, în curtea Complexului Muzeal au început să răsune colindele. Vizitatorii au putut gusta din ţuică de prune, plăcintă cu brânză făcută la Runcu Salvei, mere, păstrăvi afumaţi şi alte bunătăţi şi au putut cumpăra suveniruri. Cete de colindători au urcat pe scenă şi au cântat colinde tradiţionale. Iată programul din zilele următoare:

Sâmbătă 20 decembrie

Orele 10.30 – 18.30: Târgul Darurilor de Crăciun

Ora 10.30: Împodobirea brazilor de Crăciun – concurs destinat copiilor

Ora 11.00: Obicei tradiţional – tăiatul porcului şi pregătirea bucatelor/pomana porcului

Orele 12.00 – 14.00: Atelier de colinde – supravegheat de un artist profesionist. Pot participa cei care doresc să deprindă colinde interpretate în mod autentic

Orele 12.00 – 15.00: Atelier de pictură pe sticlă – globuri de Crăciun (Scenica)

Orele 14.00 – 17.00: Târg de jucării

Orele 13.00 – 18.00: Colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun: Fanfara ”Harmonie” a Forumului democrat german Bistriţa, ansambluri şi grupuri de colindători din Bistriţa Bârgăului, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Romuli, rebra, Josenii Bârgăului, Dumitra, Budacu de Sus, Telciu, ”Balada” – Bistriţa, ”Doiniţa” – Bistriţa, ”Dorna Dorului” – Vatra Dornei, Ungheni – Mureş, ”Baladele Bistriţei” – Bistriţa

Orele 17.00 – 19.00: Întâlnirea cu Moş Crăciun – animată de Bambi

Duminică 21 decembrie

Orele 11.00 – 19.00: Târgul Darurilor de Crăciun

Orele 12.00 – 14.00: Atelier de colinde

Ora 12.30: ”E vremea colindelor”: Ansamblul profesionist ”Dor Românesc”, ”Dorna Dorului” – Vatra Dornei, ansambluri din Sîngeorz-Băi, Şieuţ, Târlişua, Şanţ, Romuli, Spermezeu, Căianu Mic, Prundu Bârgăului, Dumitra, Şieu

Ora 14.00: Premierea concursului ”Cel mai frumos brad”

Orele 14.00 – 16.00: Târg de jucării

Orele 16.00 – 18.30: Întâlnirea cu Moş Crăciun.

Evenimentul ”Crăciun în Bistriţa-Năsăud” este organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură.

Prima ediţie a evenimentului „Crăciun în Bistriţa-Năsăud” a fost organizată de Fundaţia Doris Moldovan, pe pietonal, în iarna lui 2011 aşa cum Timp Online a scris aici. Evenimentul s-a bucurat de succes şi s-a axat, în special, pe promovarea producătorilor locali.

Craciun in BN 2 Craciun in BN 3 Craciun in BN 4 Craciun in BN 5 Craciun in BN 6 Craciun in BN 7 Craciun in BN 8 Craciun in BN 9 Craciun in BN 10 Craciun in BN 11 Craciun in BN 12 Craciun in BN 13

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS