Actualitate

Aproape 8.000 de fermieri din Bistriţa-Năsăud datorează APIA peste 4,6 mil. lei

Aproape 8000 de fermieri din judeţ figurează ca debitori la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie pentru Agricultură cu suma de 4,6 milioane de lei, a informat directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu.

„Avem 12.920 de debite cu 7732 de debitori, ceea ce înseamnă că un fermier poate avea mai multe debite. În 2016 au fost 1978 de debite cu 1458 de debitori. Per total, am recuperat 80% din sume, iar în anul 2016 doar 32%. De ce 2016 e cu un număr mai mare de debitori ca în ceilalţi ani? Pentru că în manualul de proceduri şi în ordinul 619 al ministrului Agriculturii, pentru anul 2015, care a avut efect în 2016, era acea amplasare fără echivoc. Deci fermierii noştri trebuia să-şi amplaseze parcelele agricole cu o marjă de 0,75 metri deviaţie de la proprietate. Fiind foarte mulţi care nu au extrase de Carte Funciară sau nu au făcut o mică inventariere a suprafeţelor care să aibă puncte pe care să le putem introduce în baza noastră de date sigur că amplasările au fost puţin eronate. Când s-a făcut controlul în teren au fost stabilite aceste erori şi s-au stabilit aceste debite”, a declarat Emil Scurtu, şeful APIA Bistriţa-Năsăud.


Din totalul debitelor, au fost recuperaţi peste 24 de milioane de lei şi mai sunt de recuperat 4,6 milioane de lei, iar din 2016 s-au recuperat 681.000 de lei şi mai sunt de recuperat 1,4 milioane de lei.

„Debite au acumulat şi fermierii care s-au înscris la agricultura ecologică. Au luat un an, maxim doi, bani pentru agricultura ecologică, iar în momentul în care i-am notificat să aducă documentele necesare, respectiv documentul de la Organismul de Inspecţie şi Certificare (OIC) şi fişa de la Direcţia Agricolă, ei spuneau că renunţă pentru că plătesc la OIC cât primesc ca şi plată pentru suprafaţa respectivă. Au spus că nu merită să mai muncească, nu mai merită să facă deplasări pe la noi, pe la Direcţia Agricolă, aşa că au depus un document că renunţă la agricultura ecologică şi sigur că plata pentru nerespectarea angajamentului de 5 ani a intrat în debit”, a explicat Emil Scurtu.

Conform sursei citate, alţi fermieri nu au respectat trasabilitatea parcelelor pentru agromediu: „Şi aici e obligatorie respectarea angajamentului pe parcelă timp de 5 ani, dar ca o noutate, în anul 2015 s-a putut accesa clauza de revizuire în care fermierul putea să nu accepte noile condiţii juridice pentru agromediu conform PNDR 2015-2020 şi o parte au renunţat”.

Numai anul acesta, APIA a făcut plăţi de peste 92 de milioane de lei fermierilor din judeţ.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS